Μώραλης: Να επανέλθει η προ μνημονίων χρηματοδότηση στην αυτοδιοίκηση – Κρατάμε σταθερά τα δημοτικά τέλη
Ο Γιάννης Μώραλης τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ακούσει το καμπανάκι κινδύνου που κρούει η αυτοδιοίκηση. Αναφέρθηκε επίσης στα μεγάλα έργα που γίνονται στον δήμο Πειραιά
- Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που διέπραττε κλοπές - Αποκαλυπτικά τα βίντεο
- «Να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης» το μήνυμα Φιντάν
- Αντιδράσεις για την κατασκευή μπροστά από τη Φοντάνα ντι Τρέβι - «Σαν μικρή παιδική πισίνα»
- «Ξαπλώνω στο κρεβάτι και ουρλιάζω»: Η Κριστίνα Άπλγκεϊτ μιλάει για τη ζωή της με σκλήρυνση κατά πλάκας
Την υποχρηματοδότηση στην αυτοδιοίκηση ανέδειξε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ζητώντας αύξηση της χρηματοδότησης σε προ μνημονιακά επίπεδα.
Όπως ανέφερε ο Γιάννης Μώραλης, μιλώντας στο MEGA, η συγκεκριμένη περίοδος είναι η χειρότερη για την αυτοδιοίκηση. «Ερχόμαστε από μια δύσκολη δεκαπενταετία», υπογράμμισε.
Επισήμανε ότι τώρα «που ακούμε ότι η οικονομία πάει καλά, αυτό που ζητάμε από την κυβέρνηση είναι σιγά σιγά, να επανέλθει η αυτοδιοίκηση στα προ μνημονίων χρόνια. Δεν μπορεί να έχουν φύγει μόνο τα μνημόνια και να ισχύει μόνο για την αυτοδιοίκηση. Δεν έχουμε πόρους».
Ο δήμαρχος Πειραιά ανέφερε ότι τα χρήματα που παίρνουν οι δήμοι είναι ελάχιστα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες που έχουν. Όπως είπε, «η θωράκιση των πόλεων δεν αφορά τη λειτουργία του δήμου ή της περιφέρειας, αφορά σε ένα συνολικό σχέδιο που δεν υπάρχει για την Αττική. Τώρα νομίζω αρχίζει και καταρτίζεται».
Όσον αφορά τη θωράκιση των πόλεων, επισήμανε ότι «δικαιολογημένα ανησυχεί ο κόσμος και εμείς που έχουμε την τύχη κάποιων πόλεων στα χέρια μας». Πρόσθεσε ότι «ήδη ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, βγήκε σε δηλώσεις του και είπε ότι η Αττική δεν είναι θωρακισμένη, δεν είμαστε δηλαδή έτοιμοι να υποδεχτούμε τέτοια σοβαρά καιρικά φαινόμενα. Χτυπάμε εδώ και χρόνια ‘καμπανάκι’. Δεν πλημμυρίζουν οι πόλεις από βουλωμένα φρεάτια, αυτά τα επιχειρήματα είναι για αδαείς. Αφορούν στις υποδομές. Είναι εντυπωσιακό ότι σε ένα ποτάμι στην Αττική, ο Κηφισός, να μην έχει γίνει καμία ενέργεια εδώ και 30 χρόνια. Είναι σημαντικό ότι η σημερινή περιφέρεια έχει «μπει» στο κομμάτι του Κηφισού. Δεν φτάνουν αυτά, πρέπει να γίνει ολιστική μελέτη, κοστολόγηση και έργο. Αυτό θέλει περίπου 3-4 χρόνια για να γίνει το λιγότερο».
Για τη χρηματοδότηση των δήμων και τη βελτίωση της ποιότητας υπηρεσιών τόνισε πως η κυβέρνηση πρέπει να ακούσει το καμπανάκι κινδύνου που κρούει η αυτοδιοίκηση.
«Από την πλευρά μας αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ετοιμάσουμε τα φρεάτια, να τα καθαρίσουμε από τα φερτά υλικά και να κάνουμε ό,τι μπορούμε στο πλαίσιο των δικών μας αρμοδιοτήτων. Να έχουμε εξοπλιστεί με μηχανήματα, εάν συμβεί κάτι να το αντιμετωπίσουμε. Αυτά τα έχουμε κάνει. Όμως η κυβέρνηση θα πρέπει να δει αυτά που λέει η αυτοδιοίκηση και να ακούσει το καμπανάκι κίνδυνου. Είμαστε οριακά. Το ΥΠΕΣ έχει παρέμβει σε κάποια κρίσιμα ζητήματα αλλά αυτό δεν φτάνει».
«Έχουμε προβεί σε αθροιστική μείωση 27% στα δημοτικά τέλη»
Ο Γιάννης Μώραλης διεμήνυσε ότι ο δήμος Πειραιά κατάφερε να κρατήσει σταθερά τα δημοτικά τέλη.
«Όταν ανέλαβα τον Πειραιά, είχαμε τα υψηλότερα δημοτικά τέλη στην Ελλάδα. Έχουμε προβεί σε μία μείωση 27% αθροιστικά. Φέτος αυτό που καταφέραμε, να αποστεώσουμε τον προϋπολογισμό και να μην επιβαρύνουμε τους πολίτες. Δεν θα μπορέσουμε να το αποφύγουμε τα επόμενα χρόνια όμως, αν δεν δοθεί μία σημαντική ενίσχυση –σε λεφτά που οφείλονται στην αυτοδιοίκηση– και κομμάτι αυτών να επανέλθουν. Επίσης να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μιλάμε κυρίως για τον δήμο Πειραιά, και για προσλήψεις σε τεχνικούς, επιστημονικό προσωπικό, ‘έξυπνες λύσεις’», σημείωσε.
Ποιοι είναι οι στόχοι για τον δήμο Πειραιά
Αναφέρθηκε επίσης στους στόχους του δήμου Πειραιά για το επόμενο διάστημα, αναφέροντας έργα τα οποία σχεδιάζονται και υλοποιούνται.
«Να τελειώσουμε την Ακτή Θεμιστοκλέους, η μεγάλη βόλτα της Πειραϊκής, είναι ένα έργο που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης αλλά έχουμε σημαντικές καθυστερήσεις που προκύπτουν στη Δημόσια Διοίκηση, ελέγχους, ελεγκτικό. Θέλουμε να κάνουμε ένα νέο δημαρχείο στην παλιά Ράλλειο, δίπλα από το Δημοτικό Θέατρο. Θέλουμε να κάνουμε μεταξύ άλλων, μια επένδυση στην πλατεία Καποδίστρια για τους Καμινιώτες, τον κινηματογράφο Καλιφόρνια».
Ο Γ. Μώραλης συμπλήρωσε ότι «μέσα στο 2025 έχουμε μία συγκυρία, γιορτάζουμε τα 190 χρόνια του δήμου, τα 130 χρόνια του Δημοτικού Θεάτρου, και τα 100 χρόνια του Ολυμπιακού. Θα έχουμε και κάποιες γιορτές σε αυτόν τον άξονα. Όλα τα παραπάνω είναι σημαντικές παράμετροι για την πόλη μας».
Για τον σταθμό του ΗΣΑΠ ο Γιάννης Μώραλης υπογράμμισε πως «το ζητάμε, το έχουμε ζητήσει δημόσια και το έχω ζητήσει και από τον πρωθυπουργό, το μπαλάκι είναι στο χέρι της κυβέρνησης».
Ειδικότερα, τόνισε πως «έχουμε μία προσφορά από ιδιωτική εταιρεία να επικαιροποιήσει τη μελέτη που χρειάζεται επικαιροποίηση. Είναι θέμα στρατηγικής επιλογής εάν η κυβέρνησης το βλέπει ως θέμα μείζονος σημασίας. Θέλει περίπου 3-4 χρόνια για αυτό, είναι ένα θέμα υπερτοπικής σημασίας, είναι στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας».
Τέλος, επισήμανε πως πρέπει να γίνει ένα οικιστικό πρόγραμμα και για τον Πειραιά, ενώ γνωστοποίησε ότι στις 4 Δεκεμβρίου θα ανάψει το χριστουγεννιάτικο δέντρο στον Πειραιά.
Όσα είπε ο Γιάννης Μώραλης στο MEGA:
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις