Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Επίλυση προβλημάτων και σύνδεση με την Ελλάδα οι στόχοι του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό

Επίλυση προβλημάτων και σύνδεση με την Ελλάδα οι στόχοι του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό

Οι στρατηγικοί στόχοι για τον Απόδημο Ελληνισμό που χαρακτηρίζονται προτεραιότητα της κυβέρνησης

Παρουσιάστηκε την Τετάρτη στο Υπουργείο Εξωτερικών το Στρατηγικό Σχέδιο για τους Απόδημους με έμφαση τόσο στην προσπάθεια επαναπροσέλκυσης των ανθρώπων που έφυγαν την περίοδο της κρίσης από την Ελλάδα, δηλαδή τη γενιά του brain drain, αλλά και την προσέγγιση των μεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς που θέλουν να ισχυροποιήσουν τους δεσμούς τους με τη «μητέρα- πατρίδα».

Ένα σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό που στοχεύει τόσο σε διευκολύνσεις με την ψηφιοποίηση των προξενικών υπηρεσιών, όσο και στην γλωσσομάθεια, τη διασύνδεση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, τους νέους, τις γυναίκες και τα δικαιώματα τους, καθώς επίσης και την χαρτογράφηση των ομογενών.

Σύνδεση αποδήμων με μητροπολιτικό ελληνισμό

Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στην ψήφο των αποδήμων ως ένα από τα μείζονα ζητήματα που αντιμετώπιζε η διασπορά ενώ έβαλε στα ελάσσονα το πέρασμα των προξενικών υπηρεσιών στην ψηφιακή εποχή, αλλά αφορά την καθημερινότητα των πολιτών, σημείωσε την ανάγκη για το όραμα της σύνδεσης του μητροπολιτικού ελληνισμού με την ομογένεια.

Αναφερόμενος στο σχέδιο μίλησε για στόχους που εξατομικεύουν τις ανάγκες των αποδήμων και μηδενίζει τις αποστάσεις. Υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν επτά πόλεις ανά τον κόσμο με ελληνικό πληθυσμό άνω των 100.000.

Μητσοτάκης – Γεραπετρίτης στην παρουσίαση του σχεδίου για τους απόδημους

Κυβερνητική προτεραιότητα οι απόδημοι

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας υποστήριξε ότι ο απόδημος ελληνισμός είναι μία σημαντική κυβερνητικής προτεραιότητα.

Επεσήμανε ως στόχο του Στρατηγικού Σχεδίου για τους αποδήμους να ενισχυθούν οι δεσμοί με θεσμικό τρόπο αλλά και να διευκολυνθεί η καθημερινότητα τους.

Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός για τους απόδημους περιλαμβάνει περισσότερες από 100 δράσεις και έργα, ενώ χαρακτηρίστηκε από τον ΥΦΥΠΕΞ ως η πρώτη ολοκληρωμένη στρατηγική για τους ελληνες εξωτερικού.

Ένα σχέδιο που όπως είπε θα δίνει έμφαση στα τεχνολογικά εργαλεία και τους νέους με βαρύτητα στη συμμετοχικότητα και ένα καθεστώς διαρκούς επικαιροποίησης, αφού ανέφερε ότι το κείμενο θα προσαρμόζεται στα ετήσια σχέδια δράσης υπουργείου.

Στους στόχους είναι η τόνωση της συμμετοχικότητας των αποδήμων, η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση προβλημάτων τους.

Οι διαπιστώσεις

Η πολιτική για τον απόδημο Ελληνισμό απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες της διασποράς, όπως επισημαίνεται και βασίζεται στις εξής διαπιστώσεις:

• Ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης των Ελλήνων της Διασποράς στο μητροπολιτικό κέντρο και για άμεση ανταπόκριση σε πάγια αιτήματα των ομογενειακών κοινοτήτων.

• Ανάγκη για διεύρυνση δεσμών και ενδυνάμωση δικτύων στη βάση μίας παραγωγικής διασύνδεσης κέντρου και ομογένειας.

• Ανάγκη για προσέλκυση ειδικότερων επιστημονικών και επαγγελματικών ομάδων και ανάπτυξη εργαλείων δικτύωσής τους.

• Ανάγκη για καλλιέργεια και διατήρηση των στοιχείων ελληνικότητας, ειδικά στις νεότερες γενιές Ελλήνων της Διασποράς.

• Ανάγκη για ανάδειξη και επιβράβευση των επιτευγμάτων των Ελλήνων της Διασποράς και για αξιοποίηση των δράσεών τους προς την ενίσχυση της εικόνας της χώρας.

• Ανάγκη για επαναπροσέλκυση των Ελλήνων που μετανάστευσαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης και για αξιοποίηση της τεχνογνωσίας, των εμπειριών και των δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο εξωτερικό, με σκοπό την ανάσχεση του brain – drain.

• Ανάγκη διατήρησης και εμβάθυνσης των σχέσεων με τους φορείς που λειτουργούν ως συνεκτικό στοιχείο των ελληνικών κοινοτήτων ανά τον κόσμο (Εκκλησία, θεσμοί εκπροσώπησης, επιφανείς και επιδραστικοί ομογενείς, εκπαιδευτικά ιδρύματα).

• Ανάγκη για διαρκή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους Έλληνες του εξωτερικού.

Στρατηγικοί Στόχοι

Ως στόχοι του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024 – 2027, τους οποίους παρουσίασαν ο Γιώργος Κώτσηρας και ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Μάιρα Μυρογάννη αναφέρονται οι εξής:

1. Υποστήριξη και ανάπτυξη δικτύων και δομών της Ομογένειας με έμφαση σε νέους τρόπους οργάνωσής της.

2. Αξιοποίηση της παρουσίας του ομογενειακού στοιχείου για την ενίσχυση της εικόνας της χώρας.

3. Διατήρηση των στοιχείων ελληνικότητας με ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας, παράδοσης και πολιτισμού – Προσέγγιση και ενδυνάμωση των σχέσεων με τη νέα γενιά.

4. Διατήρηση και ενδυνάμωση δεσμών με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς της Ορθοδοξίας ως συνεκτικού παράγοντα μητροπολιτικού κέντρου – Ομογένειας.

5. Ενίσχυση των διμερών και πολυμερών συνεργασιών στον τομέα της Διασποράς.

6. Αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις Προξενικές Αρχές.

Must in

Κύριε Λανουά πως το λένε στα γαλλικά; Ποτέ ξανά τον Ολυμπιακό, Παπαπέτρου και Τσέτσιλας (vid)

Όσα συνέβησαν απόψε στο Φάληρο με VAR (Παπαπέτρου) και AVAR (Τσέτσιλας) δημιουργούν δεδικασμένο. Και…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο