«Να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης» το μήνυμα Φιντάν
Ο Φιντάν μιλάει στην Ακσάμ για αρχή συζήτσης λύσεων «καζάν καζάν»
- Βίλες «διαμάντια» και ιστορικές επιχειρήσεις στα αζήτητα των πλειστηριασμών
- Δημήτρης Σούρας: Τι έλεγε για τους ανθρώπους και τον θάνατο ο γνωστός ψυχίατρος
- Η Μαρίν Λεπέν απειλεί να ανατρέψει την κυβέρνηση – Επικαλείται ανησυχίες για το κόστος ζωής
- Ηνωμένο Βασίλειο: Ο δολοφόνος και βιαστής της Louisa Dunne συνελήφθη 57 χρόνια μετά
Ο χρόνος μετράει αντίστροφα στα Υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, για την επίσκεψη του Χακάν Φιντάν στην Αθήνα ο οποίος την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με το Γιώργο Γεραπετρίτη.
Μία συνάντηση που όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές έχει στόχο να διερευνήσει εάν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για να ξεκινήσει ο επί της ουσίας διάλογος Αθήνας – Άγκυρας για την μία ελληνοτουρκική διαφορά που η Ελλάδα θεωρεί ότι μπορεί να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδας.
Για λύση μιλάει ο Φιντάν
Σε συνέντευξη του στην τουρκική εφημερίδα Ακσάμ ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιτνάν αναφέρεται στην πρώτη επίσκεψη του για διμερή συνάντηση με τον ομόλογο του στην Ελλάδα.
Στέλνει δε ένα μήνυμα επίλυσης των ζητημάτων στη βάση του αμοιβαίου οφέλους (καζάν – καζάν) ενώ την ίδια στιγμή μιλά για μετατροπή του Αιγαίου σε «θάλασσα ειρήνης». Κάτι που η τουρκική διπλωματία δεν είναι η πρώτη φορά που το λέει, αφού το χρησιμοποιούσε και σε περιόδους έντασης, με στόχο την ενίσχυση του blame game.
Στο μήνυμα του ο Φιντάν σημειώνει πως «έχουμε την αρχή της αναζήτησης λύσεων στα υφιστάμενα ζητήματά μας με την Ελλάδα σύμφωνα με την αρχή του αμοιβαίου οφέλους (σ.σ. καζάν- καζάν), όπως ορίζει το όραμα που διατύπωσε ο πρόεδρός μας».
Και προσθέτει ότι «συζητάμε ποιοτικά τα υφιστάμενα προβλήματα και στοχεύουμε στον τερματισμό τους με τρόπο που θα μπορεί να επιλυθούν οριστικά και θα είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Λέμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης».
Ακόμα και έτσι η Άγκυρα διατηρεί τις κόκκινες γραμμές και τις διεκδικήσεις της, έναντι της Ελλάδας, στο πλαίσιο του ιδεολογήματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», κάτι που δημιουργεί ερωτηματικά κατά πόσο τελικά θα καταστεί δυνατό να ξεκινήσει αυτός ο διάλογος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις