Εκλογές ΗΠΑ: Το αποτέλεσμα της κάλπης και τα ελληνικά κόμματα
Πως αντιμετωπίζουν τις εκλογές στις ΗΠΑ τα ελληνικά κόμματα; Τί βλέπουν στην περίπτωση νίκης της μιας ή της άλλης πλευράς;
Πως βλέπουν τα κόμματα στην Ελλάδα τις αμερικανικές εκλογές; Είναι δεδομένο ότι το αποτέλεσμα της κάλπης απασχολεί έντονα όλο το πολιτικό φάσμα. Υπάρχουν, άλλωστε, καίρια ζητήματα, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επηρεάζονται από την ιστορική εκλογική αναμέτρηση και αφορούν και τα καθ’ ημάς.
Κι΄ αυτό γιατί η πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή δημιουργεί συνθήκες αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ το ουκρανικό «μέτωπο» παραμένει ενεργό. Κρισιμότερο όλων για την Ελλάδα, η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το Κυπριακό με τον ρόλο της νέας ηγεσίας των ΗΠΑ να θεωρείται κομβικός.
Στάση ουδετερότητας για τις εκλογές από το Μαξίμου
Σε γραμμή ουδετερότητας κινείται το Μέγαρο Μαξίμου ενόψει των αμερικανικών εκλογών με κυβερνητικές πηγές να υπενθυμίζουν, μιλώντας στο in, ότι η Ελλάδα έχει συνεργαστεί και με τις δύο πλευρές. Άλλωστε, ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, είναι η εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή για την πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου, αλλά και με δεδομένη την πολεμική κρίση στη Μέση Ανατολή. Διαχρονικά, για την κυβέρνηση οι σχέσεις Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών έχουν στρατηγική σημασία δεδομένου του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας μας.
Στο ενδεχόμενο εκλογής Χάρις, τα πράγματα θα μείνουν λίγο έως πολύ ίδια, καθώς η υποψήφια των Δημοκρατικών φαίνεται πως θα παραμείνει πιστή στο δόγμα Μπάιντεν. Από την άλλη, μία πιθανή εκλογή Τραμπ ίσως αλλάξει τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Πάντως, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί στενές σχέσεις με σημαίνοντα πρόσωπα και των δύο κομμάτων. Σημειωτέον ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός συναντήθηκε προ ολίγων ημερών με τον ΥΠΕΞ επί Τραμπ, Μάικ Πομπέο.
Μέσα σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες με τις εκλογές των ΗΠΑ να αποτελούν de facto ορόσημο για το μέλλον του πλανήτη, στο γαλάζιο στρατόπεδο ιεραρχούν πολύ ψηλά την ανάγκη η Ευρώπη να επενδύσει στη στρατηγική της αυτονομία. Ήταν χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με φόντο τις αμερικανικές εκλογές, χθες στο Ναύπλιο, όπου έθεσε ως ζητούμενο την «γεωπολιτική ωρίμανση της Ευρώπης».
Θέλουν Κάμαλα στον ΣΥΡΙΖΑ
Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι η Κάμαλα Χάρις είναι το πρόσωπο που εκπροσωπεί την πρόοδο και τη συμπερίληψη απέναντι στην ακροδεξιά του Τραμπ και θεωρούν ότι η εκλογή της μπορεί να επουλώσει τις πληγές του διχασμού στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Εντούτοις, η επιλογή του Μπάιντεν να μην αντιδράσει στην στρατηγική Νετανιάχου, εκ των πραγμάτων δημιουργεί κόστος για την υποψήφια των δημοκρατικών, καθώς έχουν καταγραφεί αρκετές «διαρροές» προς τα αριστερά των δημοκρατικών.
Όπως και ‘χει, το αποτέλεσμα των εκλογών θα επηρεάσει τους διεθνείς συσχετισμούς. Η Ε.Ε. θα κληθεί να διαμορφώσει ένα νέο οδικό χάρτη αυτόνομου πόλου που θα προσανατολίζεται στην στρατηγική της αυτονομία έναντι της Ουάσιγκτον. Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα υπαρξιακής σημασίας για την Ένωση.
Η απουσία μάλιστα ισχυρής και ενιαίας εξωτερικής πολιτικής από την πλευρά της Ε.Ε., εν πολλοίς, εξηγεί την αδυναμία της να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της ειρήνευσης σε σχέση με το Ουκρανικό αλλά και σε σχέση με τη Γενοκτονία στη Γάζα.
Βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στο να χαρακτηρίζει λανθασμένο τον τρόπο που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη διαχειρίζεται τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, καθώς την κατηγορούν ότι κινείται στη σφαίρα του «δεδομένου και προβλέψιμου συμμάχου».
Κάτι, που, όπως λένε, αδυνατίζει την διαπραγματευτική ισχύ της χώρας στη γεωπολιτική σκακιέρα. Κι’ όλα αυτά ενώ, η Τουρκία, αναβαθμίζει διαρκώς τη γεωπολιτική ισχύ, διατηρώντας ισχυρούς διαύλους επικοινωνίας τόσο με την Ουάσιγκτον όσο και με τη Μόσχα.
Προβληματισμός στο ΠΑΣΟΚ για ενδεχόμενη εκλογή Τραμπ
Την ανησυχία τους εκφράζουν στο ΠΑΣΟΚ μπροστά στο ενδεχόμενο εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Στη Χαριλάου Τρικούπη χαρακτηρίζουν προβληματικό ένα τέτοιο σενάριο, καθώς θα επηρεάσει με αρνητικό τρόπο την κατανομή ισχύος σε όλο τον πλανήτη. Στελέχη του κόμματος επισημαίνουν ότι είναι πιθανόν η εκλογή Τραμπ να «εισάγει» ξανά τις ΗΠΑ σε μία περίοδο απομονωτισμού. Πρόκειται για μία συνθήκη που απομακρύνει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τους παραδοσιακούς της συμμάχους και δη την Ευρώπη.
Σε μία στιγμή έντονων γεωπολιτικών κλυδωνισμών, στο κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη ιεραρχούν ψηλά την ανάγκη η Ευρώπη να επενδύσει γρηγορότερα σε μία κοινή εξωτερική πολιτική και στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει μεταξύ άλλων, κοινή πολιτική εξοπλισμών με ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας αλλά και εκ νέου συζήτηση για τον Ευρωστρατό, προκειμένου να υπάρξει εξισορρόπηση της ισχύος του ΝΑΤΟ.
Άλλωστε, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι μία νίκη Τραμπ θα σημαίνει και υπονόμευση της στρατιωτικής συμμαχίας. Συγχρόνως, αποτελεί πηγή ανησυχίας για το ΠΑΣΟΚ και το γεγονός ότι ο υποψήφιος πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων έχει επιδοκιμάσει αναθεωρητικές λογικές, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για τα εθνικά μας θέματα και δη τα ελληνοτουρκικά.
ΚΚΕ: Στρατηγική ταύτιση Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων
Για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος μιλούν στο ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι αποτελούν τα δύο μεγάλες πλευρές του αμερικανικού κεφαλαίου. Για τον Περισσό το τεταμένο κλίμα μεταξύ των δύο κυρίαρχων πολιτικών παιχτών της αμερικανικής πολιτικής σκακιέρας σχετίζεται με τις προτεραιότητες που έχουν τα επιμέρους τμήματα της αστικής τάξης των Ηνωμένων Πολιτειών, τα οποία μάλιστα χρηματοδοτούν με τεράστια ποσά τις καμπάνιες των δύο υποψηφίων στο δρόμο για τις εκλογές. Πρόκειται για έναν «καβγά», ο οποίος στην πραγματικότητα αποπροσανατολίζει.
Υπενθυμίζουν δε ότι τα δύο κόμματα από κοινού ψηφίζουν πακέτα δισεκατομμυρίων ενισχύοντας τα μονοπώλια και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τη στιγμή που οι Αμερικανοί πολίτες μένουν απροστάτευτοι μπροστά στις φυσικές καταστροφές.
Παρόμοια είναι και η στάση τους απέναντι στο Ισραήλ, καθώς διαγκωνίζονται, όπως σημειώνει ο Ριζοσπάστης «για το ποιος από τους δύο μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα του αμερικανικού κεφαλαίου στους ανταγωνισμούς στη Μέση Ανατολή».
Νέα Αριστερά: Η ακροδεξιά δεν είναι αντισυστημική δύναμη
Τον κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο της ακροδεξιάς στις εκλογές «κρούουν» στη Νέα Αριστερά, επισημαίνοντας ότι οι σκοταδιστικές δυνάμεις του δομικού αυταρχισμού, που στις ΗΠΑ εκφράζονται μέσω του Τραμπ δεν είναι σε καμία περίπτωση αντισυστημικές. Από τα ραντάρ της κριτικής τους δεν λείπουν βέβαια και οι Δημοκρατικοί.
Μεγάλες ευθύνες καταλογίζουν στην διοίκηση του Τζο Μπάιντεν για την γενοκτονία στη ΓΑΖΑ με τον Αλέξη Χαρίτση σε πρόσφατη συνέντευξή του να επισημαίνει ότι η ηγεσία των ΗΠΑ στηρίζει κατ’ επανάληψη τις επιλογές του Ισραήλ. Εξέφρασε δε την ανησυχία του για το γεγονός ότι διανύουμε μία περίοδο έντασης των πολεμικών συρράξεων και των εμπορικών πολέμων με την ευθύνη των ΗΠΑ να είναι καθοριστική.
Αναφορικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει η εκτίμηση ότι η στροφή της Ευρώπης στην πολεμική βιομηχανία και η προοπτική ενός αναπτυξιακού μοντέλου βασισμένου στους εξοπλισμούς αποτελεί μέρος του προβλήματος, που δεν λύνει τα προβλήματα των ευρωπαίων πολιτών και θέτει σε περαιτέρω κίνδυνο την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.
- Πέθανε ο επιχειρηματίας Δημήτρης Χαΐτογλου
- ΛΕΞ: Συντονιστείτε, έρχεται νέο άλμπουμ απόψε τα μεσάνυχτα
- Άρης: Θλάση στους προσαγωγούς ο Κουάισον
- Το Εθνικό Βραβείο των ΗΠΑ στον Πέρσιβαλ Έβερετ για τη διασκευή του Μαρκ Τουέιν
- Παππάς: Ώρα Προϋπολογισμού, ώρα αλήθειας – Τέσσερα βίντεο για τον προϋπολογισμό του 2025
- Διαμαντοπούλου: Απογειώθηκα και το ΠΑΣΟΚ ήταν τρίτο, προσγειώθηκα και είναι αξιωματική αντιπολίτευση