«Δεν έχουμε πλέον λόγο να είμαστε στη Γάζα» δηλώνει ο έκπτωτος υπουργός Άμυνας του Ισραήλ
Ο Γιοάβ Γκαλάντ, μετά την αποπομπή του από την θέση του υπουργού Άμυνας, δήλωσε στις οικογένειες των ομήρων ότι ο στρατός του Ισραήλ δεν έχει πλέον λόγο να βρίσκεται στη Γάζα.
- Έκλεψαν το… ΑΤ Ομόνοιας – Έκαναν φτερά κατασχεμένα οχήματα
- Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν αυτοκίνητο, επιτέθηκαν σε σπίτι στη Δυτική Όχθη
- Νέα Ιωνία: Ξεσπά ο πατέρας του 12χρονου που τον έκλεισαν σε φρεάτιο – «Αν δεν είχε σκύψει θα είχε θρυμματιστεί»
- Καυστικό sms της Μελόνι: «Είμαι άρρωστη αλλά δουλεύω γιατί δεν έχω συνδικαλιστικά δικαιώματα»
Ο αποπεμφθείς υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, φέρεται να δήλωσε ότι ο στρατός πέτυχε όλους τους στόχους του στη Γάζα και ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε μια συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων έναντι ειρήνης παρά τη συμβουλή του ίδιου του προσωπικού ασφαλείας του.
Ο Γκαλάντ μίλησε σε οικογένειες ομήρων την Πέμπτη, δύο ημέρες μετά την αποπομπή του από τον Νετανιάχου, και οι πληροφορίες για τις τοποθετήσεις του εμφανίστηκαν γρήγορα στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
«Δεν έχει μείνει τίποτα να κάνουμε στη Γάζα. Οι σημαντικότεροι στόχοι έχουν επιτευχθεί», ανέφερε ο ίδιος στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού 12. «Φοβάμαι ότι μένουμε εκεί μόνο και μόνο επειδή υπάρχει η θέληση να είμαστε εκεί».
Φέρεται να είπε στις οικογένειες ότι η ιδέα ότι το Ισραήλ πρέπει να παραμείνει στη Γάζα για να δημιουργήσει σταθερότητα ήταν «μια ακατάλληλη που δεν άξιζε την διακινδύνευση της ζωής των στρατιωτών».
Η Haaretz ανέφερε επίσης ότι ο Γκαλάντ είχε πει ότι οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) είχαν επιτύχει όλους τους στόχους τους στη Γάζα.
Η ευθύνη του πρωθυπουργού
Το δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας ανέφερε ότι οι προβληματισμοί του πρωθυπουργού σχετικά με μια συμφωνία ομηρίας «δεν είναι ούτε στρατιωτικοί ούτε πολιτικοί».
Ο Γκάλαντ φέρεται να είπε στις οικογένειες ότι ο Νετανιάχου ήταν το μόνο πρόσωπο που θα μπορούσε να αποφασίσει για το αν θα γίνει μια συμφωνία που θα περιελάμβανε την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές και μια – για αρχή – προσωρινή κατάπαυση πυρός.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να μεσολαβήσει για μια τέτοια συμφωνία από τον Μάιο, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε το προσχέδιο μιας σταδιακής συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι είχε γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση Νετανιάχου, αλλά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προέβη σε σειρά σχολίων με τα οποία πήρε αποστάσεις από τους όρους της.
Ο Νετανιάχου καθυστερεί την συμφωνία
Αργότερα έθεσε ως προϋπόθεση για τη συμφωνία τη διατήρηση της παρουσίας των IDF στο διάδρομο Φιλαδέλφεια στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου, κάτι που δεν ήταν αποδεκτό για τη Χαμάς.
«Ο διοικητής των IDF και εγώ είπαμε ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος ασφαλείας για την παραμονή στον διάδρομο της Φιλαδέλφειας», ανέφερε ο ίδιος σύμφωνα με το Κανάλι 12.
«Ο Νετανιάχου είπε ότι επρόκειτο για διπλωματικό σκεπτικό. Σας λέω ότι δεν υπήρχε κανένα διπλωματικό σκεπτικό».
Τα σχόλια αυτά είναι εκρηκτικά για το Ισραήλ, όπου οι οικογένειες των εναπομεινάντων ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, οι υποστηρικτές τους και η ισραηλινή αντιπολίτευση έχουν κατηγορήσει τον Νετανιάχου ότι διατηρεί τη σύγκρουση στη Γάζα για να αναβάλει τις νέες εκλογές, και τον κίνδυνο να χάσει την εξουσία.
Η καθυστέρηση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα έχει επίσης παρατείνει τη σύγκρουση στο Λίβανο, όπου η σιιτική πολιτοφυλακή Χεζμπολάχ έχει ορκιστεί να συνεχίσει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ όσο βομβαρδίζονται οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις