Λίβανος: Η UNESCO καλεί σε έκτακτη συνεδρίαση για την προστασία των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς
Οι ισραηλινές επιδρομές στο νότιο και ανατολικό Λίβανο έχουν καταστρέψει και απειλήσει αρκετά σημαντικά μνημεία, ενώ το Μπααλμπέκ παραμένει σε κίνδυνο.
Μετά από μια σειρά ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, η αρχαία φοινικική πόλη της Τύρου στο Λίβανο, γνωστή για το αρχαίο λιμάνι και τα ρωμαϊκά μνημεία της, έχει μετατραπεί σε πόλη-φάντασμα.
Στα τέλη Οκτωβρίου, το Ισραήλ έριξε πλήθος βομβών ανάμεσα σε σημαντικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης, μεταξύ των οποίων το ιπποδρόμιο και ένα σύμπλεγμα παραθαλάσσιων μνημείων.
Τα πλήγματα έγιναν εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ο οποίος εντάθηκε μετά τις 17 Σεπτεμβρίου, όταν εκατοντάδες βομβητές που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της μαχητικής οργάνωσης εξερράγησαν σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με το λιβανέζικο Υπουργείο Πολιτισμού και την Joanne Bajjaly, αρχαιολόγο και ιδρύτρια και διευθύντρια της λιβανέζικης ΜΚΟ Biladi, έχουν πληγεί και άλλα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στον Λίβανο.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η ιστορική αγορά του 19ου αιώνα σε οθωμανικό στιλ της πόλης Ναμπατιέ, η οποία περιλαμβάνει τις γειτονιές Σαράγια και Μιντάν- αρχαία θρησκευτικά μνημεία, όπως το τέμενος Tayr Debba, το τέμενος Kfar Tebnit, η εκκλησία Dardghaya και το τέμενος Blida -όλα αυτά έχουν χαρακτηριστεί ως κτίρια πολιτιστικής κληρονομιάς. Επιπλέον, αρχαιολογικοί χώροι όπως το κάστρο Tebnin επλήγη από αεροπορικές επιδρομές.
«Κανείς δεν μπορεί να πάει να εκτιμήσει τις ζημιές»
Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού του Λιβάνου, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον ανατολικό Λίβανο προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε ένα κτίριο οθωμανικής εποχής κοντά στα ρωμαϊκά ερείπια της πόλης Μπααλμπέκ, η οποία αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco και φιλοξενεί μερικά από τα σπουδαιότερα δείγματα αυτοκρατορικής ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής στον κόσμο. Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτές τις πρόσφατες επιθέσεις. Σε προηγούμενο χτύπημα στην περιοχή του Μπααλμπέκ στα τέλη Οκτωβρίου σκοτώθηκαν 19 άνθρωποι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.
«Αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμη είναι σε τι βαθμό έχουν επηρεαστεί τα μνημεία εξαιτίας των συνεχών δονήσεων λόγω των βομβαρδισμών», ανέφερε στην εφημερίδα The Art Newspaper η Bajjaly.
«Προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να πάει να εκτιμήσει τις ζημιές λόγω του πολέμου ή να μετρήσει την ένταση των δονήσεων στο έδαφος. Υπάρχει επίσης η ζημιά από τη συνεχή ρύπανση του αέρα και τα χημικά που βρίσκονται στον αέρα. Κανείς δεν θα ξέρει πώς θα επηρεάσουν τις πέτρες των μνημείων», πρόσθεσε.
*Με πληροφορίες από: The Art Newspaper
- Στουρνάρας: Θα φέρει αρνητικές συνέπειες στην Ευρώπη η επανεκλογή Τραμπ
- LIVE: Τζουργκάρντεν – Παναθηναϊκός
- Αυτά τα τέσσερα σημάδια μαρτυρούν ότι η σχέση έχει ήδη τελειώσει
- LIVE: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – ΠΑΟΚ
- Γάζα: Νέο κύμα εκτοπισμένων από το βόρειο τμήμα – «Bομβαρδίζουν παντού, σκοτώνουν ανθρώπους στα σπίτια τους»
- Ασύλληπτος Ελ Κααμπί: Πρώτος σκόρερ μαζί με τον Ελ Αραμπί στην ευρωπαϊκή ιστορία του Ολυμπιακού (vid)