Εν μέσω κλιματικής κρίσης, οι εκπομπές των ιδιωτικών τζετ αυξάνονται ραγδαία
Μελέτη καταγράφει αύξηση κατά σχεδόν 50% μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια, με τις ετήσιες εκπομπές άνθρακα να φτάνουν τα 15,6 εκατομμύρια τόνους CO2 το 2023.
Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις ιδιωτικές πτήσεις αυξήθηκαν κατά σχεδόν 50% μεταξύ 2019 και 2023, αποκαλύπτει νέα ανάλυση, λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η σύνοδος COP29 για την κλιματική αλλαγή.
Μόλις το 0,003% του παγκόσμιου πληθυσμού ταξιδεύει με ιδιωτικά αεροπλάνα, στα οποία οι εκπομπές ανά επιβάτη είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με τις εμπορικές πτήσεις.
Η μελέτη που δημοσιεύεται στο Communications Earth & Environment του ομίλου Nature εξετάζει δημόσια διαθέσιμα δεδομένα για περισσότερες από 18,5 εκατομμύρια ιδιωτικές πτήσεις μεταξύ του 2019 και 2023 με σχεδόν 26 χιλιάδες ιδιωτικά αεροσκάφη τύπου business jet, τα οποία αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειονότητα της ιδιωτικής αεροπορίας.
Η περυσινή Σύνοδος του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή συνδέθηκε με 644 ιδιωτικές πτήσεις
Στη συνέχεια υπολόγισαν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κάθε πτήσης πολλαπλασιάζοντας την ονομαστική κατανάλωση καυσίμου κάθε αεροσκάφους με τη διάρκεια της πτήσης και την τροχιά.
Σχεδόν οι μισές πτήσεις ήταν μικρότερες των 500 χιλιομέτρων.
Η ανάλυση έδειξε ότι οι ιδιωτικές πτήσεις παρήγαγαν αθροιστικά περίπου 15,6 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα σε άμεσες εκπομπές το 2023, κατά μέσο όρο περίπου 3,6 τόνους ανά πτήση. Αυτό σημαίνει αύξηση των εκπομπών της ιδιωτικής αεροπορίας κατά 46% σε σύγκριση με το 2019.
Η ιδιωτική αεροπορία συγκεντρώνεται κυρίως στις ΗΠΑ, όπου έχει τη βάση του το 68,7% των ιδιωτικών αεροσκαφών.
Η ανάλυση των σχεδίων πτήσης εντοπίζει μεγάλα ταξίδια για λόγους αναψυχής, αλλά και για πολιτιστικές και πολιτικές εκδηλώσεις.
Σύμφωνα με τη μελέτη, υπήρξαν σημαντικές αυξήσεις εκπομπών γύρω από ορισμένα διεθνή γεγονότα, όπως η διεθνής σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή COP28 που συνδέθηκε με 644 ιδιωτικές πτήσεις, οι οποίες παρήγαν 4.800 τόνους διοξειδίου του άνθρακα.
Επίσης, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022 που συσχετίστηκε με 1.846 ιδιωτικές πτήσεις και εκπομπές 14.700 τόνων.
Η μελέτη έρχεται ενόψει της συνόδου για το κλίμα, COP29, που ξεκινά την Δευτέρα στο Αζερμπαϊτζάν με κυριότερο ζήτημα στην ατζέντα τη χρηματική βοήθεια για έργα προσαρμογής στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις