COP29: Ο διευθυντής της συνόδου για το κλίμα πιάστηκε να σπρώχνει συμφωνίες ορυκτών καυσίμων
Ο διευθύνων σύμβουλος της COP29 κατηγορείται για «προδοσία» και παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας του ΟΗΕ.
Μυστική κάμερα μη κυβερνητικής οργάνωσης κατέγραψε τον Αζέρο διευθύνοντα σύμβουλο της συνόδου COP29 για το κλίμα να εκμεταλλεύεται τον ρόλο του για να συζητήσει επενδύσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας του.
Ο Ελνούρ Σολτάνοφ, o oποίος εκτός από επικεφαλής της συνόδου είναι και αναπληρωτής υπουργός ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν και μέλος του ΔΣ της κρατικής εταιρείας ορυκτών καυσίμων Socar, εμφανίζεται να συζητά «επενδυτικές ευκαιρίες» στην εταιρεία.
«Έχουμε πολλά πεδία φυσικού αερίου που μένει να αναπτυχθούν» δηλώνει ο Σολτάνοφ σε μέλος της οργάνωσης Global Witness που εμφανίστηκε ως επενδυτής.
Με άλλα λόγια, ο υπουργός δήλωσε πρόθυμος να πουλήσει ορυκτά καύσιμα, αυτό ακριβώς που πρέπει να καταργηθεί οριστικά για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.
Η συμπεριφορά του Σολτάνοφ είναι «εξωφρενική» και ισοδυναμεί με «προδοσία» δήλωσε στο BBC η Κριστιάνα Φιγκέρες, πρώην επικεφαλής της Συνθήκης-Πλαισίου του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υπογραφή της Συνθήκης του Παρισιού το 2015.
Η διοίκηση της COP29 και της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν δεν ανταποκρίθηκαν σε αίτημα του BBC για σχόλιο.
Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αντιστοιχούν περίπου στο ήμισυ της οικονομίας του Αζερμπαϊτζάν και σε περισσότερο από 90% των εξαγωγών της χώρας.
Ακτιβιστής της Global Witness προσέγγισαν στελέχη της συνόδου υποκρινόμενος τον επικεφαλής επενδυτικής εταιρείας του Χονγκ Κονγκ που ειδικεύεται στην ενέργεια. Είπε ότι η εταιρεία του ενδιαφερόταν να γίνει χορηγός της συνόδου και παράλληλα να συζητήσει επενδύσεις στη Socar.
Στην τηλεδιάσκεψη που κανονίστηκε, ο Σολτάνοφ είπε αρχικά ότι στόχος της διοργάνωσης είναι να «λύσει την κλιματική κρίση» και να οδηγήσει σε «μετάβαση από τους υδρογονάνθρακες με δίκαιο και συντονισμένο τρόπο».
Στη συνέχεια όμως άρχισε να μιλά για μπίζνες. Αρχικά πρότεινε επενδύσεις σε έργα «πράσινης μετάβασης», δήλωσε όμως ανοιχτός σε επενδύσεις που θα επιτρέψουν αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου στο Αζερμπαϊτζάν.
«Η Socar εμπορεύεται πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ασίας», είπε ο Σολτάνοφ, ο οποίος περιέγραψε το φυσικό αέριο ως «μεταβατικό καύσιμο».
Σύμφωνα με την Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), μικρές ποσότητες υδρογονανθράκων θα χρησιμοποιούνται τουλάχιστον έως το 2050, όμως οι νέες γεωτρήσεις είναι «ασύμβατες» με τον στόχο του Παρισιού, σύμφωνα με τον οποίο η αύξηση της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα δεν πρέπει να υπερβεί τους 1,5-2,0 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Σε ένα από τα email που ανταλλάχθηκαν και παραδόθηκαν από την οργάνωση στο BBC, ο Σολτάνοφ προτείνει στη δήθεν εταιρεία να προχωρήσει σε χορηγία 600.000 δολαρίων στην COP29 με αντάλλαγμα τη συμμετοχή σε συνάντηση για «βιώσιμες επενδύσεις σε πετρέλαιο και αέριο» στο περιθώριο της συνόδου.
Έστειλε επίσης το προσχέδιο συμβολαίου που περιείχε αρχικά κάποιες δεσμεύσεις για τη βιωσιμότητα, οι οποίες στη συνέχεια είτε απαλείφθηκαν είτε «διορθώθηκαν».
Η συμπεριφορά του Σολτάνοφ δείχνει να βρίσκεται σε αντίθεση με τον κώδικα δεοντολογίας της Συνθήκης-Πλαισίου για την Κλιματική Αλλαγή, δεδομένου ότι υπάρχει προφανής σύγκρουση συμφερόντων.
Στην περυσινή σύνοδο, COP28, η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε για πρώτη φορά επισήμως σε «μετάβαση» από τα ορυκτά καύσιμα στην καθαρή ενέργεια, αν και οι μέχρι σήμερα δεσμεύσεις των κυβερνήσεων δεν επαρκεί για να επιτευχθεί ο στόχος του Παρισιού.
- Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Ανοίγει τους ιστορικούς χώρους του στο κοινό για μια ξεχωριστή δράση
- Ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί την Athens Kallithea στο ΟΑΚΑ
- Ισραήλ: Κατηγορεί τον Πάπα για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» μετά τη δήλωση για βαρβαρότητα στη Γάζα
- Τέλη κυκλοφορίας: Δεν θα δοθεί παράταση διαμηνύει το υπουργείο Οικονομικών
- Πρωτοφανές περιστατικό: Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Στην Τούμπα κλείνουν τη χρονιά ΠΑΟΚ και Ατρόμητος