Ρεπορτάζ in: Πρώτος γύρος για Δημάρχους, μοναδική λύση οι αυξήσεις Τελών – Η Αυτοδιοίκηση σε σταυροδρόμι
Το in πληροφορήθηκε τι συζητήθηκε μετά την ανακοίνωση του Θοδωρή Λιβάνιου για την αλλαγή στο τρόπο εκλογής των δημοτικών αρχών.
- «Υπάρχει θέμα» με το «De Grece» – Πυρά κομμάτων με το επίθετο που διάλεξαν οι Γλύξμπουργκ
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- Οι «must» προορισμοί για τα Χριστούγεννα - Ποιες περιοχές μαγνητίζουν το ενδιαφέρον
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του in, έντονο παρασκήνιο υπήρξε γύρω από την ανακοίνωση του Υπουργού Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιου, για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στους δήμους και τις περιφέρειες, με βασικό σημείο την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών αρχών από τον πρώτο γύρο.
Στο περιθώριο συζητήσεων με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, ο υπουργός φέρεται να υπεραμύνθηκε της προτεινόμενης μεταρρύθμισης, η οποία παρουσιάστηκε αιφνιδιαστικά στο ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στη Ρόδο, προκαλώντας αίσθηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λιβάνιος αποκάλυψε ότι το νέο σύστημα έχει την πλήρη υποστήριξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος πιθανολογείται ότι θα μιλήσει στο συνέδριο σήμερα το βράδυ, στις 7. Η εκτός απροόπτου παρουσία του πρωθυπουργού, καθώς και άλλων πολιτικών αρχηγών, υπουργών και πλήθος στελεχών της κεντρικής διοίκησης ενισχύει τη βαρύτητα του συνεδρίου της Ρόδου, το οποίο υπό τη διοίκηση του Λάζαρου Κυρίζογλου φαίνεται να έχει καταφέρει να εισαγάγει τα αυτοδιοικητικά ζητήματα στην κεντρική πολιτική σκηνή, προσδίδοντας παράλληλα έναν ιδιαίτερο συμβολισμό και βαρύτητα στη διοργάνωση.
Ωστόσο, οι αυτοδιοικητικοί, και ιδιαίτερα οι δήμαρχοι, φαίνεται να αντιμετωπίζουν με έντονη επιφύλαξη την πρόταση Λιβάνιου. Η πιθανότητα να εκλέγονται οι δημοτικές αρχές από τον πρώτο γύρο και με τον τρόπο που παρουσιάστηκε δεν βρήκε θετική ανταπόκριση, με ορισμένους να θεωρούν ότι η διαβούλευση που αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα ίσως δεν επαρκεί για την ουσιαστική αποτίμηση των επιπτώσεων του νέου συστήματος.
Σε κάθε περίπτωση, η διαβούλευση αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα και, είτε τελικά εφαρμοστεί είτε όχι το προτεινόμενο σχέδιο, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση κατάφερε να στρέψει την προσοχή όλων σε αυτό, απομακρύνοντας το ενδιαφέρον από τη ζοφερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι.
Οι δυσκολίες των Δήμων και η Έλλειψη Πόρων
Παρά τις φιλοδοξίες για αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης, τα προβλήματα παραμένουν έντονα. Οι δήμοι παλεύουν με σοβαρά ζητήματα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος οικονομικής ασφυξίας, με ορισμένους να προσεγγίζουν το φάσμα της χρεοκοπίας. Οι πρόσφατες αυξήσεις των δημοτικών τελών, οι οποίες αποτελούν μονόδρομο για αρκετούς δήμους, αποκαλύπτουν το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει. Οι αυξήσεις στους μισθούς των αιρετών και αυτές θα καλύπτονται το πιθανότερο από τους ίδιους τους προϋπολογισμούς των δήμων, μεταθέτοντας το οικονομικό βάρος και το πολιτικό κόστος στις πλάτες και πάλι των τοπικών αρχόντων. Τις αυξήσεις τις δικαιούνται οι αιρετοί αναμφισβήτητα, αφού πέρα των τεράστιων ευθυνών τους κάποιοι δήμαρχοι εργάζονται κυριολεκτικά 20 ώρες καθημερινά.
Η Πολιτική Πραγματικότητα της Αυτοδιοίκησης
Μονόδρομος διαφαίνεται, λοιπόν, η αύξηση των δημοτικών τελών, μεταφέροντας το πολιτικό κόστος αποκλειστικά στους δημάρχους, που καλούνται να διαχειριστούν τις αυξανόμενες ανάγκες των τοπικών κοινωνιών χωρίς την αναγκαία στήριξη. Έτσι, ενώ η αυτοδιοίκηση παραμένει σταθερός πυλώνας της ελληνικής κοινωνίας, οι δήμαρχοι βρίσκονται διαρκώς σε θέση απολογίας προς τους πολίτες για τις ελλιπείς υπηρεσίες που προσφέρουν, λόγω της έλλειψης πόρων, προσωπικού και του φορτίου των πολλαπλών αρμοδιοτήτων που τους έχουν ανατεθεί. Κερδισμένος σε αυτήν την εξίσωση; Η κεντρική πολιτική εξουσία, η οποία διατηρεί τον έλεγχο χωρίς να αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις