Γεραπετρίτης: Eιλικρινής δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία – «Σε θετικό σημείο οι σχέσεις των δύο χωρών» λέει ο Φιντάν
Μετά τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα στο ΥΠΕΞ, Γεραπετρίτης και Φιντάν προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις επιβεβαιώνοντας το καλό κλίμα που επικρατεί μεταξύ των δύο χωρών το τελευταίο διάστημα
Ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τη 1.30 το μεσημέρι οι κοινές δηλώσεις του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.
Νωρίτερα, είχε προηγηθεί συνάντηση των δύο υπουργών με τον Χακάν Φιντάν να φτάνει στο υπουργείο Εξωτερικών στις 10:30 το πρωί.
Μετά τη συνάντηση ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.
Δηλώσεις Γεραπετρίτη
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, στις πρώτες του δηλώσεις αναφέρθηκε στις βασικές επιδιώξεις της Ελλάδας ενώ μίλησε για τη συνεργασία των δύο χωρών το προηγούμενο διάστημα όπου οι δύο πλευρές κατάφεραν σε πολλές περιπτώσεις να αποσυμπιέζουν – όπως είπε – εντάσεις.
Όπως ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης, «δεν ισχυρίζομαι ότι μέσω του διαλόγου λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Υπήρξαν και δύσκολες στιγμές την περασμένη χρονιά. Σε όλες τις περιπτώσεις υπήρχε όμως άμεσος και ειλικρινής δίαυλος επικοινωνίας που απέτρεψε την κλιμάκωση».
Στη συνέχεια τόνισε ότι συζητήσαμε και την προετοιμασία του 6ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και όπως είπε προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς της Οικονομίας, του Τουρισμού και στο Εμπόριο.
Ακόμη, τόνισε πως οι δύο υπουργοί συζήτησαν θέματα συνεργασίας σε υποψηφιότητες των δύο χωρών σε διεθνείς οργανισμούς.
«Το περασμένο έτος επισκέφτηκα την Άγκυρα κι αναφέρθηκα στις τρις βασικές μας επιδιώξεις, να επιλύουμε θέματα αιχμής και να αποσυμπιέζουμε εντάσεις ώστε να προλαμβάνουμε επικίνδυνες κρίσεις. Να οργανώνουμε τη συζήτήσή μας με βάση τρεις πυλώνες: τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Στους 16 μήνες που μεσολάβησαν έχουν παραχθεί απτά αποτελέσματα. Ηγέτες των δυο χωρών μας έχουν ήδη συναντηθεί έξι φορές, έλαβε χώρα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Αθήνα, όπου και η Διακήρυξη των Αθηνών, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί δύο γύροι πολιτικού διαλόγου και θετικής ατζέντας και τρεις κύκλοι για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.
Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως ο επόμενος κύκλος θα γίνει στην Αθήνα τον επόμενο μήνα, 2 και 3 Δεκεμβρίου.
Για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας
Ακόμη, ο κ. Γεραπετρίτης, απευθυνόμενος προς τον κ. Φιντάν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επανεκκίνηση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας.
Όπως είπε, η «Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας στο πλαίσιο των κριτηρίων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».
«Συζητήσαμε ακόμη με τον κύριο Υπουργό για τις μειονότητες, οι οποίες για εμάς θα πρέπει να είναι γέφυρες φιλίας. Οφείλουμε και οι δύο πλευρές να εξασφαλίζουμε την ισονομία και την ισοπολιτεία όλων των πολιτών που βρίσκονται στις χώρες μας» πρόσθεσε.
Για το Κυπριακό
Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, οι θέσεις μας – τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης – είναι γνωστές.
«Παρά τις διαφορές μας, ελπίζουμε ότι η άτυπη συνάντηση της 15ης Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη και τα βήματα που συμφωνήθηκαν εκεί θα δημιουργήσουν συνθήκες για την επανέναρξη ενός παραγωγικού διαλόγου για μια βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική λύση.
Σε έναν κόσμο γεμάτο διχασμούς, μια ενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρος, πέρα από τις συνθήκες ευημερίας που θα δημιουργούσε για τους πολίτες της, θα αποτελούσε ένα εξαιρετικά σημαντικό οικουμενικό σύμβολο» τόνισε.
Η ατζέντα της συζήτησής μας , πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης, συμπεριέλαβε και την αξιολόγηση των προϋποθέσεων που πρέπει να υπάρξουν για την εκκίνηση μιας ουσιαστικής συζήτησης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ανέφερε ακόμη, πως πρόκειται για μια αρχική, ειλικρινή προσέγγιση ενός δύσκολου αλλά και κρίσιμου ζητήματος.
«Οι θέσεις μας, όσο αναφορά το εύρος της συζήτησης υφίστανται. Με τη θέση μας να αφορά τη μία και μόνη διαφορά, ωστόσο προσηλωμένοι σε μια ειλικρινή προσπάθεια επίτευξης προόδου μέσω του διαλόγου, θα συνομιλήσουμε για το θέμα αυτό σε επόμενη συνάντησή μας στο εγγύς μέλλον».
Δηλώσεις Φιντάν
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, ξεκίνησε την ομιλία του ευχαριστώντας τον Γιώργο Γεραπετρίτη για τη φιλοξενία, ενώ εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Αθήνα.
Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας βρίσκονται σε θετικό σημείο καθώς οι δύο χώρες συνεργάζονται σε μία σειρά από τομείς, όπως τουρισμός και εμπόριο σημείωσε ο κ. Φιντάν.
Όπως είπε, «μπορούμε να συμβάλουμε στην ευημερία των λαών μας με μία προσέγγιση win – win».
Έκανε λόγο για ιστορική ευκαιρία και να καταστήσουμε μόνιμη τη φιλία μεταξύ των δύο λαών.
«Ελπίζω να συνεχίσουμε τη σχέση μας με τη γείτονα και και φίλη Ελλάδα με βάση το διεθνές δίκαιο.
Αποτελεί καθήκον να αφήσουμε ένα μέλλον ειρηνικό για τις επόμενες γενιές».
Ανέφερε ακόμη πως είναι απαραίτητο η Ελλάδα και η Τουρκία να κινούνται συντονισμένα.
Ερντογάν και Μητσοτάκης, είπε ο κ. Φιντάν, έχουν δηλώσει ανοιχτά την πρόθεσή τους για συνεργασία.
«Οι σχέσεις γειτονίας μας πρέπει να μετατραπούν σε σχέσεις αιώνιας φιλίας. Χαράξαμε έναν οδικό χάρτη και τον αξιολογήσαμε. Τους πρώτους μήνες του 2025 σχεδιάζεται ένα ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας» σημείωσε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε πως θα υπάρξουν συνομιλίες μεταξύ υπουργείων των δύο χωρών.
Τόνισε ακόμη πως «εργαζόμαστε για να πετύχουμε το στόχο των 10 δισ. στο διμερές εμπόριο», ενώ το επόμενο διάστημα θα ανοίξει και η γέφυρα στο πέρασμα στα Ύψαλα.
Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά ο κ. Φιντάν ανέφερε πως συζήτησαν για το Αιγαίο, για το οποίο είναι γνωστό ότι υπάρχουν διαφορές.
Τόνισε ακόμα ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ», που χαρακτήρισε πολύ σημαντική, «αλλά να μιλήσουμε για όλα τα θέματα που μπορεί να προκαλέσουν τριβές».
«Οι δύο ηγέτες μας πριν ένα χρόνο υπέγραψαν τη διακήρυξη των Αθηνών και κινούμαστε σε αυτό το πλαίσιο» τόνισε.
Τι είπε για την Κύπρο
Για την Κύπρο, ο κ. Φιντάν ανέφερε πως «η στάση της Τουρκίας είναι γνωστή και θα συνεχίσουμε να την υποστηρίζουμε. Ο χρόνος πλέον ζητά να υπάρξει μία νέα λύση στην Κύπρο που θα φέρει την ευημερία».
«Αναμένουμε μεγαλύτερη συνεργασία από την Ελλάδα για την καταπολέμηση οργανώσεων όπως το pkk και το fetο, ανέφερε και πρόσθεσε ότι συζήτησαν με τον Γιώργο Γεραπετρίτη για την συνεργασία στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.
Δείτε τις δηλώσεις Γεραπετρίτη – Φιντάν
- Αθήνα: Νέα στοιχεία για τον αστυνομικό της Βουλής – «Ουδέποτε κάλεσε την σύζυγό του»
- Μετρό Θεσσαλονίκης: Χωρίς εισιτήριο σήμερα και αύριο οι μετακινήσεις
- Ευρώπη: Ο χρόνος τελειώνει – Τα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα της ηπείρου
- «The Bibi Files»: Το ντοκιμαντέρ που μισεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός γίνεται φιναλίστ των Όσκαρ
- Γαλλία: 8 άτομα καταδικάστηκαν για τον φόνο του εκπαιδευτικού Σαμουέλ Πατί
- Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική παρέμβαση για τον εξαναγκασμό μαθητή να πιει ποτό με ούρα σε σχολική εκδρομή