Στο υπ. Εξωτερικών ο Φιντάν – Σε εξέλιξη η συνάντηση με Γεραπετρίτη
Γεραπετρίτης και Φιντάν θα ξεκινήσουν με κατ’ ιδίαν συνάντηση και θα ακολουθήσουν οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών
- Σπάνιο εύρημα: Αιγυπτιακός τάφος γεμάτος άθιχτα περιδέραια, βραχιόλια και δαχτυλίδια
- Αλέκος Αλεξανδράκης: Ο πρίγκιπας της σκηνής και της οθόνης
- Σοβαρή καταγγελία 27χρονης εις βάρος των γονέων της – Υποστήριξε ότι την άφησαν δεμένη στο κρεβάτι της
- Ανείπωτη καταστροφή από τις φωτιές στην Καλιφόρνια - Πάνω από 130 σπίτια έχουν γίνει στάχτη
Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα ξεκινήσουν με κατ’ ιδίαν συνάντηση και θα ακολουθήσουν οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.
Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί στο γεύμα εργασίας που θα παρατεθεί.
Όπως έχει γίνει γνωστό στις 12.30 οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας θα προχωρήσουν σε κοινές δηλώσεις.
Το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών των τελευταίο διάστημα είναι καλό όπως αποτυπώνεται και από τις δηλώσεις αξιωματούχων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του in η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν, όπως έχει ειπωθεί επανειλημμένα έχει στόχο να διερευνήσει κατά πόσο υπάρχει το έδαφος για να ξεκινήσουν επί της ουσίας συνομιλίες για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης Ελλάδας – Τουρκίας. Της μίας διαφοράς που η Αθήνα αναγνωρίζει ότι μπορεί να παραπεμφθεί σε διεθνή διαιτησία.
Την ίδια στιγμή ο Γεραπετρίτης σημείωνε σε συνέντευξη του στη Χουριέτ, επίσης την Πέμπτη, πως «η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ είναι η μία και μόνη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας» επαναλαμβάνοντας ότι «η εθνική κυριαρχία των κρατών δεν μπορεί να είναι αντικείμενο συζήτησης ή διεθνούς δικαιοδοσίας».
Πρώτος στόχος παραμένει το «καλό κλίμα»
Για τους διπλωμάτες πάντως το πιο σημαντικό σε αυτή τη φάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι να διατηρηθεί το καλό κλίμα και η βάση της Διακήρυξης των Αθηνών, ως θετικά κεκτημένα, που μπορούν να συμβάλουν στις εξελίξεις. Σε αυτά τα θετικά κεκτημένα πρέπει να προσθέσουμε και την απουσία παραβιάσεων και υπερπτήσεων, που έχουν φέρει ηρεμία στο Αιγαίο.
Την ίδια στιγμή επισημαίνουν πως η δημιουργία υπερβολικών προσδοκιών, ίσως να είναι και επικίνδυνη. Αφού όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν κάθε αποτυχία διαλόγου ισοδυναμούσε με την προετοιμασία μίας κρίσης που ακολουθούσε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις