Η ραγδαία ανάπτυξη των νότιων επαρχιών του Μαρόκου
Προσωπικότητες από το χώρο της οικονομίας σχολίασαν την εκρηκτική ανάπτυξη που γνώρισαν οι νότιες επαρχίες του Μαρόκου, υπό την ηγεσία του βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ’, στο πλαίσιο ημερίδας στη Λυών της Γαλλίας
- Αλέκος Αλεξανδράκης: Ο πρίγκιπας της σκηνής και της οθόνης
- Σοβαρή καταγγελία 27χρονης εις βάρος των γονέων της – Υποστήριξε ότι την άφησαν δεμένη στο κρεβάτι της
- «Έχω κάνει μήνυση» - Τι ανέφερε ο πατέρας του 12χρονου που εγκλωβίστηκε σε φρεάτιο
- Ανείπωτη καταστροφή από τις φωτιές στην Καλιφόρνια - Πάνω από 130 σπίτια έχουν γίνει στάχτη
Στον απόηχο πρόσφατου ψηφίσματος του ΟΗΕ για τη Δυτική Σαχάρα, καθώς και της διεθνούς δυναμικής που έχει δημιουργηθεί για το ζήτημα, και με αφορμή την εθνική μαροκινή επέτειο της ειρηνικής προσάρτησης της περιοχής το 1975, της επονομαζόμενης Πράσινης Πορείας, το γενικό προξενείο του Μαρόκου στη Λυών διοργάνωσε ημερίδα, την προηγούμενη Τετάρτη, με θέμα «Νότιες επαρχίες του Μαρόκου: επενδυτικές δυνατότητες και ευκαιρίες».
Στο πλαίσιο της ημερίδας, στην οποία συμμετείχε η γενική πρόξενος του Μαρόκου, Φατίμα Μπαρουντί, καθώς και προσωπικότητες της Γαλλίας και της μαροκινής διασποράς, διαπρεπείς ομιλητές αναφέρθηκαν στην άνθιση που παρατηρείται στις νότιες επαρχίες του Μαρόκου, υπό την ηγεσία του βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ’, τονίζοντας τα σημαντικά επιτεύγματα και αναπτυξιακά έργα ευρείας κλίμακας που δρομολογήθηκαν σε εθνικό επίπεδο, ιδίως, δε, αυτά στην περιοχή της Δυτικής Σαχάρας.
Το όραμα του μαροκινού ηγέτη, επεσήμαναν, έδωσε ώθηση σε μια νέα δυναμική προόδου στη συγκεκριμένη περιοχή, μετατρέποντάς την σε πόλο ανάπτυξης και ευημερίας και σε προνομιακό προορισμό για μεγάλα έργα υποδομών και επενδύσεις. Σήμερα, λειτουργεί πλέον ως κόμβος προς την αφρικανική ήπειρο και ως σύνδεσμος μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής.
Παρόντες, σημαντικοί οικονομικοί παράγοντες της Γαλλίας και της μαροκινής διασποράς, οι οποίοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις παρουσιάσεις, εκφράζοντας την επιθυμία να στηρίξουν το Μαρόκου στην προσπάθειά του για ανάπτυξη, ιδίως στη συγκεκριμένη περιοχή.
Ο Ανρί-Λουί Βεντί, ομότιμος καθηγητής στην ανώτατη σχολή εμπορικών σπουδών HEC-Paris, επικεντρώθηκε σε αυτήν ακριβώς την αναπτυξιακή προσπάθεια στις νότιες επαρχίες της χώρας, από την πρωτοβουλία του βασιλιά Χασάν Β’ με την Πράσινη Πορεία το 1975 μέχρι σήμερα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο Νέο Αναπτυξιακό Μοντέλο του σημερινού βασιλιά, Μοχάμεντ ΣΤ’. Ως γνώστης της μαροκινής οικονομίας, ο Βεντί έκανε ιδιαίτερη μνεία στα μεταρρυθμιστικά έργα που ανέδειξαν την περιοχή σε πόλο έλξης και ανταγωνιστικότητας στον αγροτικό και ναυτιλιακό τομέα, επισημαίνοντας, παράλληλα, το τεράστιο τουριστικό δυναμικό της.
Ο σύμβουλος επιχειρήσεων Ταρίκ Εσαΐντ παρουσίασε τον επενδυτικό χάρτη, τονίζοντας τη δημιουργία μηχανισμών στήριξης των επενδύσεων, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την προώθηση μιας ενιαίας αποκεντρωμένης διακυβέρνησης.
Εκπροσωπώντας το Περιφερειακό Κέντρο Επενδύσεων (CRI) της περιοχής Ντάχλα-Ουέντ Ενταχάμπ, ο Ναμπίλ Αμεζιάν παρουσίασε τις επενδυτικές πρακτικές στις νότιες επαρχίες, εκ των οποίων η δημιουργία μονοαπευθυντικής θυρίδας, όπως αυτή στην πόλη Ντάχλα, για την καλύτερη υποστήριξη των επενδυτών.
Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή δύο ντοκιμαντέρ -ένα ιστορικό για την Πράσινη Πορεία και ένα σύγχρονο, για τον πλούτο και τις επενδυτικές ευκαιρίες στην περιοχή της Ντάχλα-, καθώς και με τις παρουσιάσεις success stories οικονομικών φορέων που επέλεξαν να επενδύσουν στην περιοχή, επωφελούμενοι από ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις