Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o

Ιράκ: Διεθνής κατακραυγή για την απόφαση να μειώσει την «ηλικία γάμου» για τα κορίτσια στα 9 έτη

Τα νεαρά κορίτσια στο Ιράκ εκθέτονται σε αυξημένο κίνδυνο σεξουαλικής και σωματικής βίας - Το Ιράκ ήδη έχει υψηλά ποσοστά παιδικών γάμων

Σε μια κίνηση που προκαλεί σοκ, το Ιράκ ετοιμάζεται να επιτρέψει τον γάμο ανήλικων κοριτσιών, μειώνοντας το όριο ηλικίας από τα 18 στα 9 χρόνια.

Η τροποποίηση αναμένεται να ψηφιστεί σύντομα από το κοινοβούλιο και θα στερήσει από τις γυναίκες δικαιώματα όπως το διαζύγιο, την επιμέλεια των παιδιών και τη κληρονομιά.

Η αλλαγή, που προωθείται από την κυριαρχούμενη από συντηρητικά σιιτικά κόμματα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, στοχεύει στην κατάργηση του Νόμου 188 του 1959, ενός από τους πιο προοδευτικούς νόμους στην περιοχή, ο οποίος θεσπίστηκε για την προστασία των δικαιωμάτων των Ιρακινών οικογενειών ανεξαρτήτως θρησκείας.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η τροποποίηση ευθυγραμμίζεται με αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου, προκειμένου να «προστατεύσει» τα νεαρά κορίτσια από «ανήθικες σχέσεις».

Οργή και αντιδράσεις για την τροποποίηση

Η αλλαγή της μείωσης της «ηλικίας γάμου» έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις τόσο από ακτιβιστές όσο και από οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών. Την καταγγέλλουν ως μια κίνηση υπονόμευσης στα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών του Ιράκ.

Οι επικριτές φοβούνται ότι η νέα τροπολογία θα επιβάλει ένα σύστημα που περιορίζει τις γυναίκες σε θρησκευτικά πρότυπα διακυβέρνησης, όπως εκείνα που ισχύουν στο Ιράν και στο Αφγανιστάν.

«Η τροπολογία δεν θα υπονομεύσει τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα. Θα τα εξαλείψει», προειδοποιεί η Σάρα Σανμπάρ, ερευνήτρια για το Ιράκ στη Human Rights Watch.

Τα νεαρά κορίτσια εκθέτονται σε αυξημένο κίνδυνο σεξουαλικής και σωματικής βίας

Το Ιράκ ήδη έχει υψηλά ποσοστά παιδικών γάμων. Σύμφωνα με την Unicef, περίπου το 28% των γυναικών στο Ιράκ παντρεύονται πριν από τα 18 τους χρόνια. Η νομοθεσία επιτρέπει στους θρησκευτικούς ηγέτες, αντί των δικαστηρίων, να τελούν χιλιάδες γάμους κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένων αυτών με κορίτσια μόλις 15 ετών, με την άδεια του πατέρα τους.

Αυτοί οι μη καταγεγραμμένοι γάμοι είναι διαδεδομένοι σε οικονομικά φτωχές, υπερ-συντηρητικές σιιτικές κοινότητες του Ιράκ.

Όμως, επειδή αυτοί οι γάμοι δεν αναγνωρίζονται από τον νόμο, τα κορίτσια και τα παιδιά τους στερούνται πλήθους δικαιωμάτων. Για παράδειγμα, τα νοσοκομεία μπορούν να αρνηθούν την εισαγωγή γυναικών για τοκετό χωρίς πιστοποιητικό γάμου.

Με την τροποποίηση, με την οποία θα νομιμοποιηθούν οι θρησκευτικοί γάμοι, τα νεαρά κορίτσια εκθέτονται σε αυξημένο κίνδυνο σεξουαλικής και σωματικής βίας, ενώ θα τους στερήσει πρόσβαση στην εκπαίδευση και την εργασία, τονίζει η Human Rights Watch.

inView

«Παλεύω χρόνια με την ψυχική μου υγεία» - Ξέσπασε η κόρη της Κάμαλα Χάρις

Οι φήμες θέλουν την κόρη της Κάμαλα Χάρις να να υπέστη νευρικό κλονισμό και να νοσηλεύτηκε σε κλινική.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024