Αϋπνία: Μικρά «κόλπα» για να την αντιμετωπίσεις
Η αϋπνία δεν έχει σύνορα. Όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο μπορούν να βρεθούν αντιμέτωποι με αυτήν. Όμως, τι κάνουν σε διάφορες χώρες για να την αντιμετωπίσουν;
Η αϋπνία και τα προβλήματα γύρω από τον ύπνο δεν βρίσκονται μόνο στους τέσσερις τοίχου του δικού μας υπνοδωματίου, αλλά τα βιώνουν άτομα σε όλες τις γωνιές της γης. Μάλιστα 1 στους 3 ενήλικες βιώνουν αϋπνία ενώ το 10% πληροί τα κριτήρια για διαταραχές ύπνου.
Κάθε λαός έχει τη δική του προσέγγιση ως προς την αντιμετώπιση της αϋπνίας και πραγματικά αξίζει να ρίξουμε μια ματιά σε αυτές τις πρακτικές, καθώς κάπου εκεί μπορεί να βρίσκεται και ένας τρόπος που ταιριάζει σε εμάς.
Πώς αντιμετωπίζουν την αϋπνία…
Στην Κίνα: Ζεστό ποδόλουτρο
Στην Κίνα είναι παράδοση να κάνουν ένα ζεστό ποδόλουτρο το οποίο προάγει την χαλάρωση και τον ύπνο. Μελέτες υποστηρίζουν ότι το να έχεις μια χαμηλότερη θερμοκρασία σώματος με υψηλότερη θερμοκρασία στα πόδια μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της καθυστέρησης του ύπνου, δηλαδή του χρόνου που χρειάζεται για να αποκοιμηθεί κανείς, και στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας του ύπνου.
Στην Σουηδία: Välling
Ή αλλιώς γκρουέλ. Πρόκειται για ένα ωραίο ποτήρι με ένα κρεμώδες, χυλοειδές ρόφημα που συνδυάζει γάλα και αλεσμένη βρώμη.
Το γάλα είναι ένα συστατικό που συχνά εκτιμάται για την ικανότητά του να προάγει την καλύτερη ξεκούραση όταν καταναλώνεται πριν από τον ύπνο. Το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που προάγει τον ύπνο.
Στις Σκανδιναβικές χώρες: Δύο ξεχωριστά παπλώματα
Η Σκανδιναβική μέθοδος ύπνου είναι αρκετά διάσημη. Το ζευγάρι αντί να μοιράζεται ένα πάπλωμα, για το οποίο πολύ πιθανό να τσακώνονται μέσα στον ύπνο τους, έχουν δύο ξεχωριστά. Αυτό μειώνει τις πιθανότητες να υπάρχουν διακοπές στον ύπνο επειδή ο ένας τραβάει το πάπλωμα από τον άλλον.
Νότια και κεντρική Αμερική: Αιώρες
Στους πληθυσμούς της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής αρέσει να παίρνουν έναν υπνάκο μέσα σε μια αιώρα. Η αργή ταλάντωσή της προσφέρει ένα καταπραϋντικό συναίσθημα και μας λικνίζει απαλά στον ύπνο.
Μια μελέτη του 2011 έδειξε ότι η κίνηση της αιώρας που κουνιέται μπρος-πίσω μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση βαθύτερου ύπνου στους ενήλικες και να μειώσει το χρόνο που χρειάζεται για να αποκοιμηθούν.
* Πηγή: Vita
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις