«Αλλαγή σκυτάλης» από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ;
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δίνουν μάχη «στήθος με στήθος» για τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πλέον, αριθμούν από 31 βουλευτές με το καίριο ερώτημα να είναι: τι θα πράξει η κοινοβουλευτική «φρουρά» Κασσελάκη.
Αλλαγή σκυτάλης διαφαίνεται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς οι ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βίωσε την τρίτη διάσπασή του μέσα σε έναν χρόνο, αλλάζουν το πολιτικό σκηνικό. Πλέον, η «μάχη» μεταξύ Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη είναι στήθος με στήθος. Το ερώτημα είναι για πόσες ημέρες ακόμη.
Οι 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες ώρες αναμένεται να γίνουν 30, καθώς η Θεοδώρα Τζάκρη έχει προαναγγείλει την ανεξαρτητοποίησή της. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι μαζί με τον Μανώλη Καπνισάκη αποτελούν τους στενότερους συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη. Σημειωτέον ότι η ίδια, από τον Ταύρο και τα γραφεία του πρώην προέδρου του κόμματος, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ.
Τούτων δοθέντων, εφόσον ακολουθήσει τους τέσσερις συναδέλφους της (Χρηστίδου, Μάλαμα, Παππά, Αυλωνίτη), τις επόμενες ημέρες, ο Νίκος Ανδρουλάκης πρόκειται να γίνει αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και κάπως έτσι, το κόμμα του πράσινου ανατέλλοντος ηλίου κερδίζει εκ νέου πολιτικό «έδαφος». Κι’ όλα αυτά, μόλις λίγες εβδομάδες μετά την προεδρική εκλογή.
Το ερώτημα βέβαια παραμένει: Μπορεί το ΠΑΣΟΚ -κοινοβουλευτικά- να «φουσκώσει» κι’ άλλο; Να υποδεχθεί δηλαδή τυχόν απογοητευμένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κοιτούν προς τη Χαριλάου Τρικούπη; Μέχρι στιγμής, πέραν του Πέτρου Παππά, δεν έχει υπάρξει κάποιο άλλο πρόσωπο που να «λοξοκοιτά» προς τη Χαριλάου Τρικούπη.
Το νέο τοπίο στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ
Μετά την Θεοδώρα Τζάκρη, την Κυριακή Μάλαμα, τη Ραλλία Χρηστίδου και τον Αλέξανδρο Αυλωνίτη, που παραμένουν στρατευμένοι με τον Στέφανο Κασσελάκη, το ερώτημα είναι εάν θα σηκώσουν το γάντι η Έλενα Ακρίτα, ο Ευάγγελος Αποστολάκης, η Ράνια Θρασκιά και ο Βασίλης Κόκκαλης. Πρόκειται για βουλευτές που είχαν αναφορά στον πρώην πρόεδρο του κόμματος και αρκετοί εξ αυτών «ζυγίζουν» τις επόμενες κινήσεις τους.
Σύμφωνα δε με ασφαλείς πληροφορίες του in, το Σάββατο τα τηλέφωνα μεταξύ των βουλευτών πήραν «φωτιά. Σημαίνοντα κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησαν με συγκεκριμένα πρόσωπα της ΚΟ, που μέχρι πρότινος είχαν αναφορά στον Στέφανο Κασσελάκη για να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις τους. Κάποιοι εξ αυτών δεν απάντησαν ποτέ…
Από την πλευρά της, η Νίνα Κασιμάτη είχε δηλώσει κατά το πρόσφατο παρελθόν ότι δεν θα αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μένει να φανεί εάν θα επιμείνει στην συγκεκριμένη θέση.
Την ίδια ώρα, ο Γιάννης Σαρακιώτης όπως και ο Γιώργος Γαβρήλος αποκλείουν το ενδεχόμενο αποχώρησής τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, εντούτοις, δεν πρόκειται να συνεχίσουν να εκτελούν τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα από τις θέσεις ευθύνης που είχαν αναλάβει.
Όσον αφορά τη Γιώτα Πούλου, θα παραμείνει-προς το παρόν- στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, έχει παραιτηθεί και από μέλος του κόμματος. Πάντως, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται δύσκολο να συγκροτηθεί νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς απαιτούνται 10 βουλευτές.
Ο Πέτρος Παππάς φαίνεται πως θα διαλέξει έναν πιο μοναχικό δρόμο. Η ανεξαρτητοποίησή του δεν σημαίνει ταυτόχρονα «λευκή επιταγή» στον Στέφανο Κασσελάκη. Κι αυτό γιατί ο βουλευτής Κιλκίς θα παραμείνει ανεξάρτητος με την ελπίδα συγκρότησης μίας μεγάλης προοδευτικής παράταξης, μακριά βέβαια από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείει ούτε το να συνταχθεί με τον Στέφανο Κασσελάκη, εφόσον υπάρξει πολιτική συμφωνία, ούτε όμως και με το ΠΑΣΟΚ.
Αυστηρό μήνυμα στέλνει πάντως η Κουμουνδούρου με κύκλους του κόμματος να σχολιάζουν με καυστικό τρόπο ότι «κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να μεταφέρουν τις κοινοβουλευτικές τους έδρες, όπως μεταφέρουν το σαρκίο τους».
ΠΑΣΟΚ: Αμφίπλευρη διεύρυνση
Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς, μιλώντας στο Mega και στις «Εξελίξεις Τώρα» με την Αναστασία Γιάμαλη επέλεξε να μην σχολιάσει τις εσωκομματικές διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ. Συγχρόνως, ξεκαθάρισε ότι οι κοινωνικές διεργασίες προηγούνται αυτές των πολιτικών, υποστηρίζοντας ότι η κοινωνία αντιλαμβάνεται το ΠΑΣΟΚ ως de facto αντιπολίτευση. Στο ίδιο μήκος κύματος, τόνισε ότι η κοινωνία είναι αυτή που έχει διαλέξει το κόμμα ως αντίπαλο του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το σίγουρο είναι ότι η Χαριλάου Τρικούπη θα επιμείνει στην στρατηγική της αμφίπλευρης διεύρυνσης από την αριστερά έως το φιλελεύθερο κέντρο και θα επενδύσει στο «μότο» κοινωνική και δομική αντιπολίτευση με προγραμματικό λόγο.
Όσον αφορά τη σεναριολογία περί μεταγραφών, το μήνυμα που εκπέμπει το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη είναι ότι κάθε πρόσωπο έχει το δικό του φορτίο, ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι με κάποιο πρόσωπο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις