Γερμανία: Σε αδιέξοδο ο Σολτς ενώ οι πρόωρες εκλογές πλησιάζουν
Η αντιπαράθεση μεταξύ του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και του ηγέτη της αντιπολίτευσης Φρίντριχ Μερτς συνεχίστηκε το Σάββατο, μετά την κατάρρευση του τρικομματικού συνασπισμού αυτή την εβδομάδα.
Σε αχαρτογράφητα νερά βαδίζει η Γερμανία μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Όλαφ Σολτς. Μια περίοδος πολιτικής ρευστότητας αρχίζει για το Βερολίνο με τις συνομιλίες μεταξύ του επικεφαλής του SPD και του επικεφαλής του CDU, για τα κρίσιμα νομοσχέδια πριν την διάλυση Μπούντεσταγκ, να πέφτουν στο κενό.
Το CDU/CSU δηλώνει ξεκάθαρα: Πρώτα ψήφος εμπιστοσύνης και μετά η συζήτηση για τα νομοσχέδια βάζοντας το «μαχαίρι στο λαιμό» στην δικομματική (πλέον) κυβέρνηση μειοψηφίας που στόχευε να κερδίσει χρόνο (υπό την ανοχή της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης) και να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο.
Το CDU/CSU θεωρεί πως η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου και δεν δείχνει πρόθυμο να δώσει «σανίδα σωτηρίας» στον Σολτς
Ο γενικός γραμματέας του CDU, Carsten Linnemann, έδωσε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung μια μάλλον ωμή απάντηση σχετικά με το αν το κόμμα του είναι διατεθειμένο να υποστηρίξει οποιαδήποτε από τις πολιτικές της μειοψηφικής πλέον κυβέρνησης Σολτς. «Όχι. Ο [συνασπισμός] έχει διαλυθεί. Η εμπιστοσύνη έχει χαθεί», είπε.
Ο Alexander Dobrindt, του αδελφού κόμματος CSU της Βαυαρίας, ισχυρίστηκε ότι ο Σολτς προσπαθεί να πάρει προβάδισμα στην προεκλογική εκστρατεία. «Εδώ εγείρεται αμέσως η υποψία ότι [ο Σολτς] προσπαθεί και πάλι να παίξει παιχνίδια», δήλωσε ο Dobrindt στην Rheinischer Post.
«Ο Σολτς παίζει παιχνίδια»
Η διαφωνία του Σολτς και του Μερτς οδηγεί σε αδιέξοδο τις όποιες πολιτικές αποφάσεις. Ο Γερμανός καγκελάριος επιθυμεί πρώτα να προχωρήσουν τα κρίσιμα νομοσχέδια και μετά να ορίσει ημερομηνίες για ψήφο εμπιστοσύνης και πρόωρες εκλογές. Ο Μερτς λέει ότι δεν θα υποστηρίξει κανένα νομοθέτημα μέχρι ο Σολτς να ανακοινώσει χρονοδιάγραμμα διεξόδου από την κρίση.
Ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών είναι επιφυλακτικός και σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης κατηγορεί τον καγκελάριο ότι «παίζει παιχνίδια».
Ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Μερτς, δεν μπορεί στην παρούσα φάση να εκδιώξει την κυβέρνηση μειοψηφίας του Σολτς μέσω δικών του βουλευτών ή συμπαθούντων. Δεν μπορεί να ζητήσει ψήφο δυσπιστίας κατά του δικομματικού συνασπισμού που θα προκαλούσε εκλογές.
Ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος κάλεσε τον καγκελάριο να ζητήσει την προσεχή Τετάρτη ψήφο εμπιστοσύνης προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ. Την πρόταση όμως απέρριψε άμεσα η κυβέρνηση.
Δεν βιάζεται ο Χάμπεκ
Ο αντικαγκελάριος και ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με τις πιθανές συνθήκες για μια επίσπευση του χρόνου για ψήφο εμπιστοσύνης. Ωστόσο, ο Χάμπεκ δήλωσε, στο περιθώριο επίσκεψης στο Νεουχάρντενμπεργκ, ότι την απόλυτη πρωτοβουλία την έχει ο ίδιος ο καγκελάριος και πρέπει να σταθμιστεί πως θα διασφαλιστούν ασφαλείς εκλογές.
Ο αντικαγκελάριος επικρίθηκε από την αντιπολίτευση για την προθυμία του να θέσει υποψηφιότητα για καγκελάριος αλλά υπερασπίστηκε ξεκάθαρα την επιλογή του.
Θετικά βλέπει η κοινή γνώμη τη διάλυση της κυβέρνησης
Θετικά βλέπει η συντριπτική πλειοψηφία στη Γερμανία την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού, για την οποία η ευθύνη καταλογίζεται κυρίως στους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP). Η πλειοψηφία τάσσεται επίσης υπέρ ταχύτερων διαδικασιών προκήρυξης εκλογών, απορρίπτοντας το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς για κάλπες εντός του Μαρτίου.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση «DeutschlandTrend» του Ινστιτούτου Infratest dimap για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το 59% κρίνει θετικά την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 39%.
Στο «Πολιτικό Βαρόμετρο» ωστόσο του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών τοποθετείται το 84%, με μόλις 13% να εκφράζει αντίθετη γνώμη.
Σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, το 30% συμφωνεί με την πρόταση του Όλαφ Σολτς για τον Μάρτιο, ενώ το 54% προτιμά να διεξαχθούν συντομότερα. Παρόμοια είναι η εικόνα στο ίδιο ερώτημα και στην έρευνα του ARD, με το 65% να ζητά εκλογές το συντομότερο και το 33% τον Μάρτιο.
Η ευθύνη για την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία καταλογίζεται στην δημοσκόπηση του ARD κατά 40% στο FDP, κατά 26% στους Πράσινους και κατά 19% στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD). Στην ίδια ερώτηση για το ZDF, το 31% θεωρεί υπεύθυνο το FDP, το 15% τους Πράσινους και το 10% το SPD.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις