Κατάρ: Αποχωρεί από τις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα λόγω «έλλειψης σοβαρότητας»
Το Κατάρ αποχώρησε από τις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός μέχρι να «υπάρξει σοβαρότητα να τερματιστεί ο βάναυσος πόλεμος».
Το Κατάρ διακόπτει τη διαμεσολάβηση για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με το Reuters, υπογραμμίζοντας πως η «Ντόχα είναι πρόθυμη να συνεχίσει εάν τα μέρη επιδείξουν δέσμευση». Το βράδυ του Σαββάτου επανήλθε δηλώνοντας πάλι στο Reuters πως «Θα συνεχίσει να μεσολαβεί στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός όταν υπάρξει αρκετή σοβαρότητα για να τερματιστεί αυτός ο βάναυσος πόλεμος».
Το Κατάρ θα σταματήσει να προσπαθεί να μεσολαβήσει για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τη συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων μέχρι η Χαμάς και το Ισραήλ να είναι πρόθυμοι να επαναλάβουν τις συνομιλίες, δήλωσε αξιωματούχος που ενημερώθηκε για το θέμα, ενώ έθεσε επίσης υπό αμφισβήτηση τη συνέχιση της παρουσίας του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στη Ντόχα.
Η χώρα του Κόλπου εργάζεται μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αίγυπτο για μήνες άκαρπων μέχρι στιγμής συνομιλιών μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στη Γάζα και η αποχώρησή της από τη διαδικασία αυτή θα περιπλέξει περαιτέρω τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας.
Το Κατάρ φιλοξενεί πολιτικούς ηγέτες της Χαμάς από το 2012 στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και η παρουσία της μαχητικής παλαιστινιακής ομάδας εκεί θεωρήθηκε ότι διευκόλυνε την πρόοδο των συνομιλιών.
Το Κατάρ «ζήτησε από την Χαμάς να αποχωρήσει», αλλά η Χαμάς δηλώνει άγνοια
Το Κατάρ είπε στη Χαμάς, το Ισραήλ και την αμερικανική κυβέρνηση ότι θα ήταν πρόθυμο να επαναλάβει τον διαπραγματευτικό του ρόλο εάν η Χαμάς και το Ισραήλ «επιδείξουν ειλικρινή προθυμία να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο τον τερματισμό του πολέμου», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Η Ντόχα κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι το πολιτικό γραφείο της Χαμάς στη Ντόχα «δεν εξυπηρετεί πλέον τον σκοπό του», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, σε ένα ακόμη πλήγμα για την ομάδα της οποίας κορυφαίοι ηγέτες έχουν δολοφονηθεί από το Ισραήλ.
Ωστόσο, τρεις αξιωματούχοι της Χαμάς δήλωσαν ότι η ομάδα δεν είχε ενημερωθεί από το Κατάρ ότι οι ηγέτες της δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτοι στη χώρα.
Οι συνομιλίες του Οκτωβρίου με τη συμμετοχή ΗΠΑ, Κατάρ και Αιγύπτου
Ο τελευταίος γύρος συνομιλιών στα μέσα Οκτωβρίου απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία, με τη Χαμάς να απορρίπτει μια πρόταση 48ωρης κατάπαυσης του πυρός. Το Ισραήλ έχει προηγουμένως απορρίψει όλες τις προτάσεις για μεγαλύτερης διάρκειας ή μόνιμη εκεχειρία.
Οι διαφωνίες επικεντρώθηκαν στο μακροπρόθεσμο μέλλον της Χαμάς και στην παρουσία του Ισραήλ στη Γάζα. Ο Γιοάβ Γκαλάντ, ο απελθών υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε πως δεν υπάρχει πλέον λόγος παρουσίας του Ισραήλ στη Γάζα.
To ΥΠΕΞ του Κατάρ δήλωσε ότι «ενημερώσαμε τα διαπραγματευόμενα μέρη πριν από 10 ημέρες για την απόφασή μας να αναστείλουμε τις προσπάθειες διαμεσολάβησης μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ».
Άφησε όμως ένα παράθυρο για την συμμετοχή του λέγοντας ότι «Θα συνεχίσουμε όταν υπάρξει πραγματική δέσμευση για τον τερματισμό του βάναυσου πολέμου και του μαρτυρίου των πολιτών στη Γάζα και θα ηγηθούμε των προσπαθειών για τον τερματισμό της σύγκρουσης και την απελευθέρωση των ομήρων και των κρατουμένων».
Οι ΗΠΑ πιέζουν την Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία
Η Ουάσινγκτον είχε πει στο Κατάρ ότι η παρουσία της Χαμάς στη Ντόχα δεν ήταν πλέον αποδεκτή τις εβδομάδες από τότε που η ομάδα απέρριψε την πρόταση του Οκτωβρίου, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος την Παρασκευή.
Το Κατάρ δεν έχει ορίσει προθεσμία για να κλείσει το πολιτικό γραφείο της Χαμάς ή για να φύγουν οι ηγέτες της Χαμάς από το Κατάρ και δεν ήταν σαφές αν θα μπορούσε να αντιστρέψει την απόφασή του ότι το γραφείο δεν εξυπηρετεί πλέον τον σκοπό του.
Η κυβέρνηση του Κατάρ είχε νωρίτερα επανεξετάσει την παρουσία της Χαμάς στη χώρα τον Απρίλιο, επικαλούμενη ανησυχίες ότι οι προσπάθειές της υπονομεύονται από Αμερικανούς και Ισραηλινούς πολιτικούς, γεγονός που, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ώθησε τους ηγέτες της οργάνωσης να φύγουν για την Τουρκία.
«Μετά από δύο εβδομάδες, η κυβέρνηση Μπάιντεν και η ισραηλινή κυβέρνηση ζήτησαν από το Κατάρ να ζητήσει την επιστροφή τους», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν αναποτελεσματικές όταν οι ηγέτες της Χαμάς βρίσκονταν στην Τουρκία.
Ο ρόλος του Κατάρ στην Μέση Ανατολή και στον πόλεμο
Το Κατάρ, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από την Ουάσινγκτον ως σημαντικός μη ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος, επιδιώκει εδώ και καιρό να διαδραματίσει ρόλο ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των δυτικών δυνάμεων και των αντιπάλων τους στην περιοχή.
Το εμιράτο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αμερικανική αεροπορική βάση στη Μέση Ανατολή, αλλά επιτρέπει επίσης στη Χαμάς και στους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν να λειτουργούν γραφεία στη Ντόχα. Βοήθησε επίσης στη διαπραγμάτευση μιας ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν πέρυσι.
Δεν είναι σαφές πόσοι αξιωματούχοι της Χαμάς ζουν στη Ντόχα, αλλά σε αυτούς περιλαμβάνονται αρκετοί πιθανοί αντικαταστάτες του ηγέτη Γιαχία Σινουάρ. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο αναπληρωτής του Σινουάρ, ο Χαλίλ αλ-Χάγια, ο οποίος έχει ηγηθεί των διαπραγματεύσεων κατάπαυσης του πυρός για την ομάδα, και ο Χαλέντ Μεσάαλ, που θεωρείται ευρέως ως το διπλωματικό πρόσωπο της Χαμάς.
Ο προηγούμενος ηγέτης της ομάδας Ισμαήλ Χανίγια, δολοφονήθηκε στο Ιράν τον Ιούλιο από το Ισραήλ, έχοντας επίσης ως έδρα τη Ντόχα. Η σορός του μεταφέρθηκε αεροπορικώς στο Κατάρ για ταφή στις αρχές Αυγούστου. Το Ιράν απάντησε με εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων.
- SafeYOUth: Μια νέα ψηφιακή ασπίδα για την ασφάλεια των νέων στην Ελλάδα
- Στο σκαμνί ο 45χρονος Νορβηγός που σκότωσε με μαχαίρι παλάμης 32χρονο αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη
- Χασμπάλα: «Φανταστική η ατμόσφαιρα, ζω το όνειρό μου στον Ολυμπιακό»
- Για συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη πραξικοπήματος θα κατηγορηθεί ο Μπολσονάρο
- Δύσκολοι καιροί για τη γερμανική οικονομία – «Νόμιζαν ότι είναι οι καλύτεροι, αλλά αυτό τελείωσε»
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα καταστρέψει πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή