Πληθωρισμός: Οι αυξήσεις στις υπηρεσίες φρέναραν την μείωση
Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παραμένει σημαντικό πρόβλημα για τους πολίτες καταγράφοντας υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη.
Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τους πολίτες.
Αν μάλιστα γίνει σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά τόσο με τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη.
Στο 2,4% υποχώρησε τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αλλά παραμένει σημαντικό υψηλότερες από την Ευρωζώνη
Η μικρή υποχώρηση τον Οκτώβριο στο 2,4% από 2,9% που ήταν τον Σεπτέμβριο δεν μπορεί να πιστωθεί ως επιτυχία της κυβέρνησης με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης να κινείται στο 1,8%.
Οι υπηρεσίες «αγκάθι» για περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού
Αναλύοντας τους δείκτες η Ελλάδα παραμένει σε απόσταση από την Ευρώπη. Οι δείκτες φανερώνουν σημαντικές αυξήσεις τον περασμένο μήνα σε υπηρεσίες όπως τα ενοίκια των κατοικιών, οι μεταφορές, τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, η εστίαση και ο τουρισμός. Οι ανατιμήσεις αυτές οι οποίες έχουν ήδη υποχωρήσει στην ΕΕ στη χώρα μας δείχνουν να επιμένουν.
Έτσι, παρά την υποχώρηση των ανατιμήσεων στα τρόφιμα και την σχετικά ουδέτερη πορεία των τιμών της ενέργειας οι ανατιμήσεις στον τομέα των υπηρεσιών φρέναραν μια περαιτέρω πτώση του πληθωρισμού.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του μηνός Οκτωβρίου 2024 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Οκτωβρίου 2023 προέκυψε αύξηση 2,4% έναντι αύξησης 3,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2023 με το 2022.
Μεγάλες είναι οι ανατιμήσεις στα αεροπορικά εισιτήρια με 25,6%, στα ξενοδοχεία 16,9% και τα ασφάλιστρα υγείας κατά 14%. Υψηλές ήταν και στα πακέτα διακοπών (7%), τα ενοίκια κατά (6,5%), τα δίδακτρα τριτοβάθμιας (5%), την επισκευή και συντήρηση κατοικιών (4,7%) και τις ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες (4%).
Η μείωση (0,4%) στην ομάδα διαρκή αγαθά-είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού ήταν ασθενική. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές υπηρεσίες.
Στα καταναλωτικά αγαθά που οι καταναλωτές για ακόμα ένα μήνα θα πρέπει να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη βρίσκεται το ελαιόλαδο που ανατιμήθηκε κατά 18,1% και τα ψάρια 8,5%. Ελάφρυνση για τα νοικοκυριά αποτελεί η μείωση τιμών 8% στο αλεύρι και τα δημητριακά κατά 8%.
Οι δείκτες της ενέργειας
Στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές για τον Οκτώβριο παρουσίασαν μια μικτή εικόνα. Συγκεκριμένα, οι αυξήσεις κατά 12,9% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού και κατά 10,2% στο φυσικό αέριο αντισταθμίστηκαν από την μείωση κατά 16% της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και κατά 7,4% στις τιμές των υγρών καυσίμων.
Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2023 – Οκτωβρίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2022 – Οκτωβρίου 2023, παρουσίασε αύξηση 2,9%, έναντι αύξησης 4,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2022 – Οκτωβρίου 2023 με το δωδεκάμηνο Νοεμβρίου 2021 – Οκτωβρίου 2022.
- Λένα Δροσάκη – Αλέξανδρος Μπουρδούμης: Η πρώτη κοινή τηλεοπτική τους εμφάνιση μετά το διαζύγιο
- Η πιο κοντή γυναίκα στον κόσμο μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει – Είναι μόλις 62,8 εκ.
- Κουέστα: «Μας πόνεσε η ήττα από τον Παναιτωλικό»
- Θεσσαλονίκη: «Έπαθε κάτι το παιδί μου;» – Ο διάλογος του αστυνομικού με τον γιατρό πριν μάθει για τον καρκίνο
- Παναθηναϊκός: Χωρίς Ιωαννίδη και Μαξίμοβιτς απέναντι στον Παναιτωλικό
- ΣΥΡΙΖΑ: Αίμα, δάκρυα κι ιδρώτας