Γιγαντιαία λουλούδια ανθίζουν στην Αίγυπτο γιατί η τέχνη ξορκίζει τον όλεθρο
Στην Αίγυπτο ένα υπερθέαμα στις σκιές των Πυραμίδων της Γκίζας με 14 σύγχρονους καλλιτέχνες να συμμαχούν για μαθήματα ιστορίας και ενσυναίσθησης
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Στέλεχος της ΑΑΔΕ σε κύκλωμα που διακινούσε ποτά «μπόμπες» – Δώδεκα συλλήψεις
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Στην Αίγυπτο η έκθεση σύγχρονων καλλιτεχνών «Forever is Now», που διοργανώνεται για τέταρτη χρονιά, θέλει να φέρει ακόμη περισσότερους επισκέπτες στο 4.500 ετών Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Κυρίως θέλει να μας μάθει ότι η ιστορία είμαστε εμείς.
Σε αυτή τη συμμαχία σύγχρονης τέχνης, αρχαιολογίας και ιστορίας το διαλυμένο άρμα του Αιγύπτιου καλλιτέχνη Khaled Zaki με τίτλο «Η Κούρσα» αναδύεται μέσα από την άμμο στην περιφέρεια των Πυραμίδων της Γκίζας. Το σέρνουν δύο μεταλλικά άλογα, οι ρόδες του είναι βαθιά βυθισμένες στο έδαφος.
«Όταν έρθεις αντιμέτωπος με αυτά τα άλογα, βλέπεις την εικόνα σου γιατί η επιφάνειας τους είναι σαν καθρέφτης. Ο καθένας από εμάς είναι υπεύθυνος για ό,τι συμβαίνει στον κόσμο», δήλωσε ο Zaki στον The Guardian.
Το να βάλεις τη σύγχρονη τέχνη σε ένα από τα πιο εμβληματικά ορόσημα του κόσμου, τις Πυραμίδες της Γκίζας στην Αίγυπτο, είναι και «τιμή και μεγάλη πρόκληση», λέει, «γιατί ό,τι και να βάλεις μπροστά από τις πυραμίδες, οι πυραμίδες κερδίζουν».
O Ζaki είναι ένας από τους 14 διεθνείς καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο εικαστικό και ιστορικό κάλεσμα της ετήσιας έκθεσης σύγχρονης τέχνης της στο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco 4.500 ετών, Forever Is Now.
Η έκθεση γίνεται κάθε φθινόπωρο τα τελευταία τέσσερα χρόνια με τις εμβληματικές πυραμίδες να είναι και το ασυνήθιστο σκηνικό μιας τεράστιας υπαίθριας έκθεσης που πραγματοποιείται στις άνυδρες εκτάσεις και την μεταβαλλόμενη άμμο του γύρω οροπεδίου.
View this post on Instagram
Στόχος της φετινής διοργάνωσης που για πρώτη φορά περιλαμβάνει καλλιτέχνες από την Ασία, είναι να μετατρέψει επισκέπτες και καλλιτέχνες σε «σύγχρονους αρχαιολόγους, χρησιμοποιώντας τη δημιουργικότητα ως εργαλεία για να αποκαλύψουν τα κρυμμένα στρώματα νοήματος που είναι ενσωματωμένα στο προφανές» αναφέρει το δελτίο τύπου της Art D’Égypte, της οργάνωσης που έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να μιλήσει μέσα από την τέχνη για το παρελθόν και το παρόν μας.
Στην έκθεση συμμετέχουν δεκατέσσερις καλλιτέχνες από την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αμερική, με έργα που περιλαμβάνουν γλυπτά, εγκαταστάσεις και πίνακες ζωγραφικής.
View this post on Instagram
Η Art D’Égypte λέει ότι το υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της χώρας ελπίζουν ότι η παράσταση θα παίξει «ζωτικό ρόλο στην προώθηση του τουρισμού στην Αίγυπτο», η οποία έχει επηρεαστεί από τον πόλεμο της Γάζας και τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.
Η Nadine Abdel Ghaffar, επιμελήτρια του Forever Ιs Now και ιδρύτρια του Art D’Égypte, είπε στον Guardian ότι «το σκηνικό των πυραμίδων επιτρέπει έναν διάλογο που συγχωνεύει τον αρχαίο πολιτισμό με τον σύγχρονο, απεικονίζοντας την αληθινή ουσία της καλλιτεχνικής ανάπτυξης ανά τους αιώνες».
View this post on Instagram
Η Shilo Shiv Suleman είναι η πρώτη Ινδή καλλιτέχνιδα που συμμετέχει στην έκθεση. Το έργο τέχνης της Padma αποτελείται από 10 γιγάντια άνθη λωτού κατασκευασμένα από ορείχαλκο, σίδηρο και μετάξι ύψους από 2,5 μέτρα (8 πόδια) έως 4,5 μέτρα, χειροποίητα από τεχνίτες στην Ινδία.
Η Art D’Égypte λέει ότι το έργο είναι μια όαση που γνέφει σε προφητείες που λένε ότι «όταν το μπλε λουλούδι λωτού επιστρέψει για να ανθίσει στην Αίγυπτο, θα υπάρξει μια αναγέννηση της συνείδησης που έχει τις ρίζες της στην καθαρότητα της καρδιάς».
Σε μια άλλη εικαστική εγκατάσταση με τίτλο Exodus o Ισπανός και Λατινοαμερικανός γλύπτης και ζωγράφος Xavier Mascaró χρησιμοποιεί σκληρά μεταλικά υλικά (σίδερο, αλουμίνιο, χαλκό) μιλώντας για την έξοδο που είναι κομμάτι της ανθρώπινης ιστορίας.
View this post on Instagram
«Η Έξοδος είναι πάντα παρούσα σε όλη την ιστορία. Ακόμα και σήμερα, οι άνθρωποι φεύγουν, οι πληθυσμοί συγχωνεύονται, τίποτα δεν μένει σε ένα μέρος για πολύ. Η έμπνευσή μου προέρχεται από αρχαίες αγιογραφίες όπου το σκάφος είχε τελετουργικό ρόλο, ως μέσο διάβασης από τη μια ζωή στην άλλη, όπως στα αιγυπτιακά νεκρικά σκάφη. Η δουλειά μου σχετίζεται με τον παρόντα χρόνο, με τη μνήμη μας, με τον χρόνο που κυλά συνεχώς. Περνάμε μέσα στο χρόνο. Παρασυρόμαστε από αυτό. Μετά το πέρασμά του, τα πράγματα –συμπεριλαμβανομένου κι εμάς– φαίνονται απολιθωμένα… Οραματίζομαι τη δουλειά μου ως μια φανταστική αρχαιολογία του παρόντος ιδωμένη από το μέλλον» λέει ο καλλιτέχνης.
Τα έργα μπροστά στο εμβληματικό σκηνικό των πυραμίδων ως εγγενές μέρος των εγκαταστάσεων είναι μια όαση σκληρού σουρεαλισμού καθώς η έκθεση σαγηνεύει με ψιθύρους αρχαίων μύθων που θέλουν να ακουστούν ξανά.
Καινοτόμα και τολμηρή, η έκθεση Forever is Now είναι ένα όραμα μέσα στην έρημο, μιλάει για ειρήνη μέσα στον πόλεμο, απαιτεί τον άνθρωπο στο βλέμμα.
Η έκθεση έχει διάρκεια μέχρι τις 16 Νοεμβρίου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις