Το Ισραήλ ανοικοδομεί κατεχόμενα εδάφη στη Γάζα
Στρατόπεδα, ορύγματα, αίθουσες ανακρίσεων, φυλακές και άλλες εγκαταστάσεις «ξεφυτρώνουν» μαζί με φυλάκια στον διάδρομο Νετζαρίμ στη Γάζα
Καθώς η εστίαση του ισραηλινού στρατού μετατοπίστηκε στον Λίβανο, ο διάδρομος Νετζαρίμ στη Γάζα έχει αθόρυβα επεκταθεί σε έναν ισραηλινό θύλακα 22 τετραγωνικών μιλίων, επενδεδυμένο με φυλάκια και σημαίες των IDF, απηχώντας τη διαμόρφωση της Γάζας πριν από το 2005. Ολόκληρο το σχέδιο του Ισραήλ ξεδιπλώνεται με κινήσεις που υποδηλώνουν βλέψεις για εποικισμό της βόρειας Γάζας.
Κατά μήκος του διαδρόμου Νετζαρίμ, ισραηλινές σημαίες πλαισιώνουν έναν κεντρικό δρόμο που εκτείνεται δυτικά προς ένα μεγάλο στρατιωτικό φυλάκιο στη μεσογειακή ακτή, νότια της περιοχής Σέιχ Ιτζλίν της Γάζας.
Ο ισραηλινός στρατός έχει μετατρέψει αυτό το φυλάκιο σε μια πλήρως λειτουργική βάση με προσωρινές εγκαταστάσεις κράτησης, αίθουσες ανακρίσεων και μόνιμες εγκαταστάσεις για τη διοίκηση μιας ταξιαρχίας και μονάδες μάχης, λέει ο Γιοάβ Ζιτούν του ιστοτόπου ΥΝΕΤ που διατηρεί άψογες σχέσεις με τον στρατό.
Στρατιώτες και εργολάβοι εργάζονται πυρετωδώς για την ολοκλήρωση της διχοτόμησης της Γάζας
Γύρω από το συγκρότημα σκάβονται ορύγματα για την οχύρωσή του, καθώς συνεργεία κατασκευών και αξιωματικοί μηχανικοί εργάζονται για την ολοκλήρωση των οχυρώσεων.
Το κρίσιμο μέρος αυτής της βάσης βρίσκεται μεταξύ αυτής και της ακτής: ένα προηγμένο παράκτιο σημείο ελέγχου, μέσω του οποίου, ο στρατός ελπίζει ότι ένα μεγάλο μέρος του παλαιστινιακού πληθυσμού «θα περάσει σύντομα προς τα νότια εντός της Γάζας», καθώς η πίεση στην περιοχή Τζαμπαλίγια αυξάνεται.
Πρόκειται για την κατοχή της βόρειας Γάζας και την πιθανότητα εποικισμού της.
Το Ισραήλ επεκτείνεται μόνιμα προς τα νότια
Η βάση αυτή αποτελεί μέρος της επεκτεινόμενης επιρροής του Ισραήλ στη Γάζα, σηματοδοτώντας μια σημαντική φάση της συνεχιζόμενης χερσαίας εκστρατείας.
Ο διάδρομος Νετζαρίμ κατέχεται επί του παρόντος από δύο συνδυασμένες εφεδρικές ταξιαρχίες των IDF, που υποστηρίζουν τόσο μεραρχίες πεζικού όσο και τεθωρακισμένες μεραρχίες.
Οι μονάδες αυτές διαφέρουν από τις τακτικές αμυντικές ταξιαρχίες που σταθμεύουν κατά μήκος των νότιων συνόρων της Γάζας στη δυτική Νεγκέβ του Ισραήλ, όπου οι μαχητές της Χαμάς εξαπέλυσαν τη φονική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
Επανάληψη της κατοχής του 2005 με… μονιμότητα
Οι σημερινές ταξιαρχίες μοιάζουν με εκείνες που κάποτε διατηρούσαν την κυριαρχία του Ισραήλ στη Γάζα πριν από την αποχώρηση του 2005.
Νοτιότερα, μια άλλη ταξιαρχία κρατά τον διάδρομο Φιλαδέλφειας μεταξύ της Ράφα και του Σινά, μια λωρίδα που το Ισραήλ κατέλαβε τον Μάιο. Τους τελευταίους μήνες, ο διάδρομος Νετζαρίμ έχει επεκταθεί καλύπτοντας περίπου 56 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σχηματίζοντας έναν ισραηλινό στρατιωτικό θύλακα στην καρδιά της βόρειας Γάζας.
Ο διάδρομος αυτός, που εκτείνεται κατά μήκος ενός άξονα οκτώ χιλιομέτρων από την περιοχή Μπε’ερί μέχρι τη θάλασσα, είναι το αποτέλεσμα της χερσαίας εισβολής της 36ης Μεραρχίας του IDF πριν από ένα χρόνο για να εξασφαλίσει την περιοχή ως πιθανό σημείο πίεσης στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους.
Το Ισραήλ διχοτόμησε τη Γάζα αρχικά ως διαπραγματευτικό εργαλείο
Η πρόταση, που αρχικά τοποθετήθηκε ως διαπραγματευτικό εργαλείο, πρότεινε ότι το Ισραήλ θα αποσυρόταν και θα επέτρεπε σε ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους κατοίκους της Γάζας να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αν η Χαμάς απελευθέρωνε περίπου 100 ομήρους. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις έχουν βαλτώσει επανειλημμένα, χωρίς να διαφαίνεται λύση.
Σύμφωνα με πηγές των IDF, μετά την χερσαία εισβολή του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο έχουν διαμορφωθεί δύο τάσεις, καθώς η Γάζα γίνεται δευτερεύον μέτωπο. Πρώτον, ο εδαφικός έλεγχος του Ισραήλ εντός της Γάζας επεκτείνεται σταθερά, ενώ ένα παρόμοιο σχέδιο φέρεται να βρίσκεται υπό ανάπτυξη για τον Διάδρομο Φιλαδέλφειας.
Δεύτερον, οι κυβερνητικές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης των ομήρων έχουν επιβραδυνθεί, αφήνοντας αβέβαιη την τύχη των ομήρων.
Οι ενημερώσεις των μυστικών υπηρεσιών που παρουσιάστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ προειδοποιούν ότι οι συνθήκες των ομήρων επιδεινώνονται κάθε εβδομάδα, με τη Χαμάς να φέρεται έτοιμη να τους εκτελέσει εάν οι δυνάμεις των IDF προχωρήσουν προς τα ενδότερα. Χωρίς νέες διαπραγματεύσεις, οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι η κρίση θα καταλήξει σε τραγωδία.
Οι υπουργοί της ακροδεξιάς προτιμούν την Γάζα από την απελευθέρωση των ομήρων
Οι ακροδεξιοί υπουργοί, οι οποίοι αντιτίθενται στην απελευθέρωση αιχμαλώτων σε αντάλλαγμα για τους ομήρους, θεωρούν την έκβαση αυτή αναπόφευκτη.
Αυτό το σενάριο, υποστηρίζουν, θα έλυνε φυσικά το ζήτημα των ομήρων και θα μπορούσε να ενισχύσει την αποφασιστικότητα του Ισραήλ να διατηρήσει τα σημερινά του ερείσματα στη Γάζα.
Οι Ισραηλινοί ηγέτες και οι δεξιοί νομοθέτες, ορισμένοι από τους οποίους υποστηρίζουν ανοιχτά την ίδρυση νέων οικισμών στη Γάζα, υποστηρίζουν ότι η διατήρηση του ελέγχου αυτής της πρόσφατα διεκδικούμενης περιοχής είναι απαραίτητη (σ.σ. «για την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ»).
Καθώς η δημόσια οργή θα επικεντρωθεί πιθανότατα στη Χαμάς, κυβερνητικοί αξιωματούχοι προβλέπουν ότι οι εκκλήσεις για αποχώρηση θα μειωθούν, παγιώνοντας την εκτεταμένη παρουσία του Ισραήλ στη Γάζα.
Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού
Στην αρχή του πολέμου, το συνοριακό σημείο ελέγχου εδώ ονομαζόταν «Διάβαση 96». Μόλις ο ισραηλινός στρατός συνειδητοποίησε ότι ο διάδρομος Νετζαρίμ θα παρέμενε υπό ισραηλινό έλεγχο, δημιούργησαν το «Σημείο Ελέγχου 3» (Checkpoint 3), με μια μικρή ομάδα για την παρακολούθηση της κίνησης των δυνάμεων μέσα και έξω από το διάδρομο.
Σήμερα, έχει εξελιχθεί σε «Τερματικό 3», μια μεγάλη, οργανωμένη στρατιωτική βάση στην άκρη του δάσους Μπε’ερί, που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής.
Τα ιδιωτικά οχήματα δεν μπορούν πλέον να εισέλθουν στη Γάζα από αυτή την περιοχή, ούτε μπορεί κανείς να αποκτήσει μη εξουσιοδοτημένη είσοδο παριστάνοντας τον έφεδρο στρατιώτη, όπως ήταν δυνατό στο παρελθόν.
Η υποδομή ασφαλείας περιλαμβάνει πύλες ελέγχου με επανδρωμένα περίπτερα, τρία σημεία ελέγχου στο διάδρομο εισόδου και συντονισμό μεταξύ της Μεραρχίας της Γάζας και της Μεραρχίας Νετζαρίμ (τώρα 252η εφεδρική Μεραρχία).
Ανοιχτά τζιπ Χάμερ, μαζί με θωρακισμένα τζιπ Defender (γνωστά ως οχήματα «David» που χρησιμοποιούνται κυρίως σε επιχειρήσεις ασφαλείας στη Δυτική Όχθη), εισέρχονται και εξέρχονται τακτικά, ενώ σε αυτό που μοιάζει με μεγάλο αυτοκινητόδρομο, προστίθεται μια σταθερή ροή φορτηγών κατασκευών, γερανών και τρυπανιών.
Ασφάλεια και ανέσεις
Το δυτικότερο σημείο ελέγχου εντός του Τερματικού Σταθμού 3 εξακολουθεί να είναι γνωστό ως Διάβαση 96, το οποίο βρίσκεται κατά μήκος του συνοριακού φράχτη και χωρίζεται πλέον σε δύο μέρη: μία είσοδος για ελαφρά οχήματα και φορτηγά και μία άλλη για θωρακισμένα οχήματα, αρκετές εκατοντάδες μέτρα μακριά.
Η διάβαση 96 ελέγχεται από μια μεικτή μονάδα πεζικού και τεθωρακισμένων.
Το πρώτο φυλάκιο του ισραηλινού στρατού λειτουργεί ομαλά, το οποίο ονομάστηκε εύστοχα «Το εργοστάσιο τσιμέντου» από το εργοστάσιο τσιμέντου του ισραηλινού στρατού που διευκόλυνε τις μεγάλης κλίμακας τεχνικές εργασίες για τη δημιουργία του διαδρόμου και την ανοικοδόμηση του συνοριακού φράγματος που καταστράφηκε στην αρχή του πολέμου.
Σιλό σιτηρών και τα χωράφια των Παλαιστινίων κατασχέθηκαν
Προηγουμένως, η περιοχή αυτή φιλοξενούσε μια παλαιστινιακή εγκατάσταση σιτηρών, καθώς τα χωράφια αυτά -που συνορεύουν με την κύρια χωματερή της Γάζας και βρίσκονται κοντά στο Ισραήλ- καλλιεργούνταν από Παλαιστίνιους μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, «διανθισμένα με θέσεις της Χαμάς».
Στην αυλή του φυλακίου, που περιβάλλεται από τσιμεντένια φράγματα και χωμάτινα αναχώματα, βρίσκεται μια ψησταριά που χρησιμοποιείται συχνά από τους εφέδρους.
Οι στρατιώτες εδώ απολαμβάνουν οχυρωμένους και άνετους χώρους ύπνου σε αρθρωτά κοντέινερ, έναν σκιερό χώρο καπνίσματος και χαλάρωσης και εγκαταστάσεις ντους και τουαλέτας που αντικατέστησαν τις φορητές τουαλέτες που χρησιμοποιούνταν αρχικά.
Παροχή νερού και κεραίες κινητής τηλεφωνίας
«Συνολικά, η θέση έχει την αίσθηση μιας μικρής, μόνιμης βάσης που είναι ευχάριστη για να μείνετε. Ο ισραηλινός στρατός έχει εγκαταστήσει μια νέα γραμμή ύδρευσης από το Ισραήλ και τα κινητά τηλέφωνα των στρατιωτών παραμένουν πλήρως λειτουργικά» αναφέρει ο Γιοάβ Ζιτούν.
Δεν υπάρχει πλέον ανάγκη να αφήνουν τις συσκευές πίσω ή να τις θέτουν σε λειτουργία αεροπλάνου κατά την είσοδο, καθώς ο ισραηλινός στρατός εγκατέστησε έναν ειδικό πύργο κινητής τηλεφωνίας στο διάδρομο, επιτρέποντας στους στρατιώτες να παραμένουν σε επαφή με την οικογένειά τους χωρίς να χρειάζεται να σκαρφαλώνουν σε στέγες για να βρουν σήμα.
Από το φυλάκιο, το βόρειο άκρο του διαδρόμου είναι πλήρως ορατό – πλήρως εκτεθειμένο, με εκατοντάδες κτίρια που ο ισραηλινός στρατός ισοπέδωσε για να επεκτείνει την περιοχή μέχρι τα περίχωρα των γειτονιών της πόλης της Γάζας, όπως η Ζεϊτούν και η Σάμπρα.
Σύμφωνα με τη χαλαρή ατμόσφαιρα, οι στρατιώτες στη βάση φορούν μερικές στολές, παραιτούμενοι από τα κράνη και τις πανοπλίες που συνήθως φοριούνται τους πρώτους μήνες. Ντύνονται άνετα, φορώντας αθλητικά ρούχα και εξοπλίζονται με πλήρη προστατευτικό εξοπλισμό μόνο όταν βγαίνουν σε επιχειρησιακή δραστηριότητα.
Επίταξη κατοικιών και δημοσίων κτιρίων των παλαιστινίων από τον στρατό κατοχής
Οδηγώντας κατά μήκος του διαδρόμου Νετζαρίμ, δεν είναι ορατό ούτε ένα τανκ. Οι τεθωρακισμένες μονάδες του ισραηλινού στρατού είναι διασκορπισμένες σε μια ζώνη ασφαλείας και συντήρησης, η οποία έχει πλέον επεκταθεί σε πλάτος επτά ή οκτώ χιλιομέτρων.
Αρχικά, τα σχέδια του ισραηλινού στρατού μιλούσαν για διεύρυνση του διαδρόμου κατά μόλις ένα με δύο χιλιόμετρα από την κύρια διαδρομή. Ο ίδιος ο δρόμος θα επαναστρωθεί σύντομα με άσφαλτο, ως προετοιμασία για τον δεύτερο χειμώνα του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.
Τα φυλάκια κατά μήκος του διαδρόμου είναι δύο βασικών τύπων: κατασκευές που κατασκευάστηκαν από τον ισραηλινό στρατό, κυρίως σπονδυλωτά κοντέινερ και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ή επαναχρησιμοποιημένα κτίρια της Γάζας που «χρησιμοποιούνταν προηγουμένως για άλλες λειτουργίες αλλά τώρα προσαρμόστηκαν από τον στρατό ως φυλάκια στρατιωτών.
Ένα τέτοιο φυλάκιο είναι ένα μεγάλο παλαιστινιακό δημόσιο κτίριο που ξεχωρίζει στην περιοχή.
Όλα αποσυναρμολογούνται αν υπάρξει διαταγή
«Τα πάντα εδώ είναι αρθρωτά και μετακινούμενα», λένε πηγές του ισραηλινού στρατού. «Οι περισσότερες από αυτές τις κατασκευές μπορούν να φορτωθούν σε φορτηγά και οχήματα μηχανικού και να αποσυναρμολογηθούν γρήγορα».
Η Νότια Διοίκηση έχει αυστηρές εντολές να αποσυναρμολογήσει τα πάντα και να αποσυρθεί πλήρως στο ισραηλινό έδαφος αν χρειαστεί.
Μεταξύ των θέσεων κατά μήκος του διαδρόμου διπλής λωρίδας, ο ισραηλινός στρατός διεξάγει εκτεταμένες γεωτρήσεις για να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν διασυνοριακές σήραγγες κάτω από τη διαδρομή.
Υπό την καθοδήγηση του τάγματος μηχανικού της 252ης Μεραρχίας και με τη συμμετοχή πολιτικών εργολάβων, το έργο αυτό έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει πιθανές παγίδες εκρηκτικών ή σημεία εξόδου για επιτιθέμενους από κάτω.
Ο ισραηλινός στρατός θέλει τον πλήρη έλεγχο της Πόλης της Γάζας
Η τελευταία σήραγγα κάτω από τη διαδρομή ανακαλύφθηκε στα τέλη Οκτωβρίου, βάθους άνω των 20 μέτρων έχει χαρτογραφηθεί και θα καταστραφεί. Εν τω μεταξύ, η εκστρατεία ερευνητικών ασκήσεων επεκτείνεται σε όλη την περιοχή του διαδρόμου.
Πριν από μερικούς μήνες, κατά τη διάρκεια της τελευταίας σύγκρουσης στην περιοχή, ένας πυρήνας της Χαμάς σκότωσε έναν στρατιώτη που ήταν σταθμευμένος σε ένα φυλάκιο του διαδρόμου, πιθανότατα με την υποστήριξη της σήραγγας.
Οι μαχητές της Χαμάς μπορούν δυνητικά να σκάψουν σήραγγες από την Πόλη της Γάζας, που βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά. Σε απάντηση, ο ισραηλινός στρατός είναι αποφασισμένος να εξουδετερώσει αυτή την απειλή.
Το ρεπορτάζ μιλάει για τις δολοφονίες αμάχων και τις δικαιολογεί
Στις αρχές του έτους, πολλοί κάτοικοι της Γάζας πλησίασαν τις θέσεις του ισραηλινού στρατού, κυρίως από νότο προς βορρά, αλλά «είτε δέχθηκαν πυρά είτε απωθήθηκαν» (σ.σ. μιλάει για εκτοπισμένους που θέλησαν να επιστρέψουν στον βορρά και δολοφονήθηκαν ή τραυματίστηκαν).
«Η Χαμάς έστειλε επίσης ναρκωμένους κατοίκους της Γάζας προς τις θέσεις του ισραηλινού στρατού για να μετρήσει τις αντιδράσεις των στρατιωτών» (σ.σ. δεν επιβεβαιώνεται).
Τα περιστατικά αυτά έχουν έκτοτε μειωθεί, όπως και το «κύμα εκατοντάδων κατοίκων της Γάζας -μερικοί οπλισμένοι- προς τις θέσεις του διαδρόμου κατά τη διάρκεια της ιρανικής επίθεσης την 1η Οκτωβρίου, η οποία σταμάτησε δυναμικά και δεν επαναλήφθηκε». Οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού λαμβάνουν περιστασιακά ειδοποιήσεις για πιθανές επιδρομές της Χαμάς στα προωθημένα φυλάκια του διαδρόμου, συχνά μικρής κλίμακας αντάρτικες μονάδες.
Αν και εξακολουθούν να εκδηλώνονται πυρά με όλμους και ρουκέτες κατά των θέσεων, είναι πολύ λιγότερο συχνά, με ολόκληρες εβδομάδες να περνούν ειρηνικά σε ορισμένες θέσεις. Όταν είναι απαραίτητο, μεγάφωνα συνδεδεμένα με αισθητήρες ανίχνευσης προειδοποιούν για εισερχόμενα πυρά.
Ο στρατός προσπαθεί να εκτοπίσει τους κατοίκους της βόρειας Γάζας μέσω τη στέρησης τροφής και νερού
Επί του παρόντος, ο ισραηλινός στρατός «επιτρέπει και μάλιστα ενθαρρύνει» τους περίπου 300.000 κατοίκους της Γάζας που παραμένουν στη βόρεια περιοχή να περάσουν νότια, αν και «η Χαμάς το εμποδίζει ενεργά» (σ.σ. δεν υπάρχουν μαρτυρίες περί αυτού) και πολλοί κάτοικοι της Γάζας προτιμούν να παραμείνουν στα ερείπια και τα καταφύγια γύρω από την πόλη της Γάζας.
Πρόσφατα, η Χαμάς δημιούργησε έναν καταυλισμό σκηνών όχι μακριά από το λιμάνι, μόλις λίγα χιλιόμετρα δυτικά του διαδρόμου (σ.σ. ισχυρισμός χωρίς στοιχεία ή πηγές).
Ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζει το μεγάλο παράκτιο φυλάκιό τους για να ελέγξει τις δεκάδες χιλιάδες που ελπίζουν ότι σύντομα θα περάσουν νότια μια κίνηση που ο στρατός αναμένει ότι θα αυξηθεί με την επέκταση της χερσαίας εισβολής από την Τζαμπαλίγια σε πρόσθετες περιοχές και γειτονιές μέσα στην ίδια τη Γάζα (σ.σ. προαναγγελία νέων χερσαίων επιθέσεων).
Η παράκτια βάση είναι εξοπλισμένη με αίθουσες ανακρίσεων, χώρους προσωρινής κράτησης και σταθμούς επιθεώρησης για την «ελαχιστοποίηση της άμεσης αλληλεπίδρασης μεταξύ στρατιωτών και κατοίκων της Γάζας» (σ.σ. η φυλάκιση και η «ανάκριση» αποτελεί αλληλεπίδραση).
Ισοπέδωσαν πολυκατοικίες για να έχει ορατότητα η μονάδα ελέγχου
Το δεύτερο σημείο ελέγχου στο διάδρομο Νετζαρίμ βρίσκεται στην εσωτερική διαδρομή βορρά-νότου της Γάζας, η οποία αναφέρεται από τον ισραηλινό στρατό ως «Τενζέρ» και από τους κατοίκους της Γάζας ως Σαλάχ αλ Ντιν (Σαλαχεντίν).
Επί του παρόντος, είναι μη επανδρωμένο από στρατιώτες και επανδρώνεται μόνο όταν χρειάζεται για τον συντονισμό της μεταφοράς ασθενών ή τραυματιών της Γάζας με ισραηλινή έγκριση και από τις δύο πλευρές του παλαιστινιακού θύλακα (κανείς δεν πάει προς τον βορρά πλην ΠΟΥ).
Η περιοχή του σημείου ελέγχου περιβάλλεται από τσιμεντένια φράγματα και φράχτες, ισραηλινές σημαίες και ένα αρχικό τμήμα από μικρές κυβόλιθους για ευκολότερη μετακίνηση προς τα δυτικά.
«Νωρίτερα φέτος, όταν διέσχισα αυτή τη θέση με μια μονάδα του ισραηλινού στρατού, ήταν περικυκλωμένη από κατασκευές της Γάζας που οι στρατιώτες χρησιμοποιούσαν ως προσωρινά φυλάκια. Σήμερα, αυτά τα κτίρια -κάποια τριών ή τεσσάρων ορόφων- είναι εντελώς ισοπεδωμένα» λέει ο Γιοάβ Ζιτούν του ΥΝΕΤ.
Το Ισραήλ επιδιώκει την νομιμοποίηση της νέας κατοχής εδαφών από τις ΗΠΑ και τη Δύση
«Η διατήρηση και η επέκταση της περιοχής Νετζαρίμ έχουν καταστεί δυνατή μέσω των προσπαθειών του Ισραήλ να εξασφαλίσει διεθνή νομιμότητα, ιδίως από τις ΗΠΑ, οι οποίες κατά καιρούς διατυπώνουν επιπλήξεις ή απειλές, αλλά δεν αναλαμβάνουν περαιτέρω δράση».
Μέσω του Συντονισμού των Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα Εδάφη (COGAT), «ο ισραηλινός στρατός συνοδεύει τακτικά ξένους δημοσιογράφους για να παρακολουθήσουν και να καταγράψουν τα εκατοντάδες φορτηγά βοήθειας που το Ισραήλ επιτρέπει στη Γάζα να μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, καύσιμα και ιατρικές προμήθειες, μεταξύ άλλων και στη βόρεια Γάζα» (σ.σ. Δεν επιβεβαιώνεται).
Η βοήθεια αυτή ρέει από το πρόσφατα διευρυμένο πέρασμα Ερέζ, το οποίο περιλαμβάνει πλέον δύο τερματικούς σταθμούς το ανατολικό και δυτικό Ερέζ. «Αυτή η βοήθεια φτάνει τελικά στη Χαμάς, η οποία ασκεί τον έλεγχο του πληθυσμού και ανασυντάσσεται στρατιωτικά παρά τα συνεχή πλήγματα των IDF» (σ.σ. ο ισχυρισμός δεν επιβεβαιώνεται).
Ως αποτέλεσμα, το Ισραήλ διευκολύνει δύο βασικές προϋποθέσεις: «τη διατήρηση της Χαμάς ως ένα αποδυναμωμένο στοιχείο που διατηρεί ωστόσο τον έλεγχο του άμαχου πληθυσμού της Γάζας, με επιζώντες διοικητές που εξακολουθούν να είναι ενεργοί, ακόμη και στην Τζαμπαλίγια και τη βόρεια Γάζα, και την επέκταση των εδαφών που κατέχει το Ισραήλ στη Γάζα χωρίς να προωθείται μια συμφωνία για τους ομήρους».
Το αφήγημα του Ισραήλ περί ανθρωπιστικής βοήθειας που «ρέει στη Γάζα»
«Η Νότια Διοίκηση δεν έχει λάβει καμία εντολή για να δρομολογήσει εταιρείες που έχουν συμβληθεί από τις ΗΠΑ να διανέμουν τρόφιμα απευθείας στους κατοίκους της Γάζας και όχι μέσω της Χαμάς, μια ιδέα που απορρίφθηκε από διοικητές που ηγούνται επιχειρήσεων κατά της Χαμάς ως κάτι περισσότερο από μια φήμη».
«Δεν έχουμε ακούσει τίποτα γι’ αυτό, ούτε έχουμε λάβει εντολή να προετοιμαστούμε για ένα τέτοιο ενδεχόμενο», δήλωσε ένας διοικητής. «Προς το παρόν, διευρύνουμε τις ανθρωπιστικές γραμμές ανεφοδιασμού, αν και είναι δύσκολο να εμποδίσουμε τη Χαμάς να αναχαιτίσει τη βοήθεια, καθώς συχνά καταλαμβάνει φορτηγά μετά την εκφόρτωση και απειλεί τις ζωές των οδηγών της Γάζας».
Τα μοτίβα μάχης στο διάδρομο Νετζαρίμ έχουν επίσης παγιωθεί: Η Χαμάς προσπαθεί συνεχώς να παρενοχλεί τις επιδρομές των ταγμάτων του ισραηλινού στρατού που ροκανίζουν τα παλαιστινιακά εδάφη στην περιφέρεια του διαδρόμου, με τις πρόσφατες επιχειρήσεις να επικεντρώνονται κυρίως στην περιοχή Νουσεϊράτ.
Η Χαμάς, με τη σειρά της, εκμεταλλεύεται τον στατικό χαρακτήρα της δραστηριότητας στο Νετζαρίμ αναπτύσσοντας ελεύθερους σκοπευτές.
Οι μαχητές της Χαμάς κάνουν αντάρτικο πόλεων
«Οι τρομοκράτες εδώ δρουν σε στυλ αντάρτικου, τοποθετώντας εκρηκτικά και διαφεύγοντας σε μια προσπάθεια να βλάψουν τις δυνάμεις μας», περιέγραψε ο συνταγματάρχης Γιονατάν Μέιρ, διοικητής της 179ης ταξιαρχίας, μιας από τις δύο ταξιαρχίες που δραστηριοποιούνται στο διάδρομο τις τελευταίες εβδομάδες.
«Εργαζόμαστε όλο το εικοσιτετράωρο. Ο διάδρομος εμποδίζει την ικανότητα της Χαμάς να ανασυνταχθεί και δυσκολεύει την ανάκαμψή της. Οι έφεδροι στρατιώτες μου βρίσκονται εδώ για δέκα μήνες και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους θέσουμε ένα σταθερό και διαχειρίσιμο πρόγραμμα» ανέφερε.
Οι προσπάθειες επέκτασης δεν περιορίζονται στον διάδρομο Νετζαρίμ. Για πρώτη φορά μετά την απομάκρυνση του 2005, ο ισραηλινός στρατός αποκαθιστά το πέρασμα Κισουφίμ για να δημιουργήσουν μια πρόσθετη εγκατάσταση για τη μεταφορά αγαθών (και δυνάμεων αν χρειαστεί) στους Παλαιστίνιους στην κεντρική Γάζα (σ.σ. δεν μεταφέρονται αγαθά από τον διάδρομο Νετζαρίμ στην κεντρική Γάζα).
Επιπλέον, προχωρούν τα σχέδια για την αντιγραφή του μοντέλου του διαδρόμου Νετζαρίμ κατά μήκος του διαδρόμου Φιλαδέλφειας, ο οποίος σταδιακά επεκτείνεται και διαμορφώνεται στη νότια Γάζα, φτάνοντας προς το ιστορικό Γκους Κατίφ και τις άκρες της Ράφα.
*Το παρόν άρθρο αποτελεί μετάφραση από το ισραηλινό μέσο ΥΝΕΤ το οποίο αποκαλύπτει τα σχέδια του κράτους του Ισραήλ για την επόμενη μέρα στη Γάζα. Ισχυρισμοί σε εισαγωγικά που δεν αποδίδονται ανήκουν στον Γιοάβ Ζιτούν.
- ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση συνεχίζει να πορεύεται με αλήθειες για τους λίγους και με ψέματα για τους πολλούς
- Σαμιαμίδια που έζησαν 37 χρόνια σε γυάλα ήταν τελικά νέο είδος
- Τσουκαλάς: Σκοπός του ΠΑΣΟΚ η νίκη στις επόμενες εκλογές
- Ο Λιονέλ Μέσι επιστρέφει στη Βαρκελώνη για πρώτη φορά μετά το 2021
- Ισραήλ: «Ντροπιαστική» και «αντισημιτική» η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου – Η ανακοίνωση Χέρτζογκ
- ΕΛΓΑ: Αύριο οι πληρωμές των ενστάσεων ύψους 2,62 εκατ. ευρώ