Το σχέδιο Τραμπ για μαζικές απελάσεις – Η συμμετοχή του στρατού και οι αντιδράσεις
Στη δεύτερη θητεία του, ο Τραμπ δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει σε εκατομμύρια απελάσεις. Τα οικονομικά και νομικά εμπόδια μπορεί να αποδειχθούν σημαντικά.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα κινητοποιήσει όλες της αρμόδιες υπηρεσίες, θα αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα κονδύλια και θα πιέσει τις τοπικές αρχές που αντιδρούν προκειμένου να προχωρήσει σε εκατομμύρια απελάσεις παράτυπων μεταναστών, αναφέρουν υποστηρικτές και πρώην συνεργάτες του.
Ο ρεπουμπλικανός Τραμπ επικράτησε έναντι της δημοκρατικής Κάμαλα Χάρις σε μια εντυπωσιακή πολιτική επιστροφή, η οποία όπως είπε του δίνει μια «πρωτοφανή και πανίσχυρη» εντολή να κυβερνήσει την Αμερική.
Έξι πρώην συνεργάτες του επόμενου προέδρου μίλησαν στο Reuters για το σχέδιο μαζικής απέλασης, κύρια προεκλογική υπόσχεσή του. Στόχος είναι να απομακρύνονται από τη χώρα ένα εκατομμύριο άνθρωποι τον χρόνο, δήλωσε ο εκλεγείς αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς.
Οι υποστηρικτές του Τραμπ περιμένουν ακόμα και κινητοποίηση του στρατού και διπλωματών στο εξωτερικό, λέει το ρεπορτάζ.
Η προσπάθεια θα απαιτήσει συνεργασία με τις πολιτείες όπου επικρατούν οι Ρεπουμπλικανοί, ενώ για τις περιπτώσεις τοπικών αρχών που αντιδρούν θα χρησιμοποιηθεί ως όπλο η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση.
Οργανώσεις για την προστασία των μεταναστών προειδοποιούν ότι το σχέδιο Τραμπ θα είναι δαπανηρό, διχαστικό και απάνθρωπο, με οικογένειες να χωρίζονται και κοινότητες να μαραζώνουν.
Δημοσκόπηση της Edison Research τη μέρα των εκλογών στις 5 Νοεμβρίου έδειχναν ότι το 39% των ψηφοφόρων θέλουν να απελαθούν οι περισσότεροι παράτυποι μετανάστες, ενώ το 56% υποστηρίζει ότι πρέπει να τους δοθεί το δικαίωμα να αιτηθούν δικαιώματος παραμονής.
Λογιστικό πρόβλημα
Η αλήθεια είναι ότι ο Τραμπ δυσκολεύτηκε να επιταχύνει τις απελάσεις στην πρώτη θητεία του το 2017-21. Αν συνεκτιμηθούν οι «επιστροφές» μεταναστών στο Μεξικό από τις αμερικανικές υπηρεσίες, ο απερχόμενος πρόεδρος Μπάιντεν απέλασε περισσότερους μετανάστες το οικονομικό έτος 2023 από ό,τι σε οποιοδήποτε έτος της θητείας Τραμπ. σύμφωνα με επίσημα δεδομένα που επικαλείται το Reuters.
Όμως μια επιχείρηση απέλασης που θα αφορούσε εκατομμύρια ανθρώπους θα απαιτούσε πολύ περισσότερους αξιωματικούς, κρεβάτια σε κρατητήρια και αρμόδιους δικαστές.
Το Αμερικανικό Συμβούλιο Μετανάστευσης, οργάνωση για την υποστήριξη των μεταναστών, εκτίμησε ότι το κόστος της απέλασης 13 εκατομμυρίων παράτυπων μεταναστών από τις ΗΠΑ σε βάθος δεκαετίας θα έφτανε το ποσό των 968 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τις δυσκολίες έχει αναγνωρίσει εξάλλου ο Τομ Χόμαν, πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE), ο οποίος αναμένεται να λάβει θέση στη νέα κυβέρνηση. Όπως είπε τον Οκτώβριο, η κλίμακα της επιχείρησης απέλασης θα εξαρτηθεί από τον διαθέσιμο χώρο στα κρατητήρια και τον αριθμό των αξιωματικών.
«Εξαρτάται από το ύψος των κονδυλίων» είπε.
Αν και η νέα κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να ωφεληθεί από την εμπειρία της πρώτης θητείας του, σίγουρα θα συναντήσει αντιδράσεις από ιδεολογικά αντίθετες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων κάποιων αξιωματικών στις υπηρεσίες ασύλου.
Η Αμερικανική Ένωση Ατομικών Ελευθεριών (ACLU) και άλλες οργανώσεις ετοιμάζονται τώρα για μάχες στα δικαστήρια αν ο Τραμπ φτάσει και πάλι στα όρια της νομικής δικαιοδοσίας του.
Ο Λι Γκέλερντ, δικηγόρος της ACLU που πρωτοστάτησε στη μάχη κατά της αμφιλεγόμενης πολιτικής χωρισμού οικογενειών που εφάρμοσε στην πρώτη θητεία του ο Τραμπ, δήλωσε ότι περισσότεροι από 15 δικηγόροι της οργάνωσης ετοιμάζονται από τις αρχές του έτους για το ενδεχόμενο επανεκλογής του.
«Οπωσδήποτε θα πρέπει να δράσουμε συντονισμένα και να έχουμε περισσότερους πόρους, αφού πιστεύω ότι αυτή τη φορά θα είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι» είπε.
Αρκετοί υποστηρικτές του Τραμπ εκτίμησαν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μπορεί να είναι ένας από τους φορείς στους οποίους ο νέος πρόεδρος θα είναι πιο επιθετικός από ό,τι στην πρώτη θητεία του.
Βασικός παράγοντας θα είναι το εάν οι χώρες προέλευσης θα δεχθούν πίσω τους πολίτες τους, ένα ζήτημα που προσπάθησε να αντιμετωπίσει ο Τραμπ στην πρώτη θητεία του με περιορισμένη επιτυχία. Ως πρόεδρος, ο Τραμο δυσκολεύτηκε να πείσει το Μεξικό και άλλες αμερικανικές χώρες να φρενάρουν τον συνωστισμό μεταναστών στα σύνορα.
Ο Κεν Κουτσινέλι, πρώην αναπληρωτής γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας επί Τραμπ, δήλωσε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι «εμπόδιο» για τις μαζικές απελάσεις και πρέπει να εφαρμοστεί πιο επιθετική πολιτιική.
Ο Κρίστοφερ Λάνταου, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Μεξικό την περίοδο 2019-21, δήλωσε πρόσφατα ότι προβληματιζόταν από την απροθυμία ορισμένων αμερικανών διπλωματών να εφαρμόσουν τα μέτρα για τη μετανάστευση.
«Κανείς δεν θεωρούσε ότι ήταν δικό του πρόβλημα» είπε τον Οκτώβριο σε πάνελ του Κέντρου Μελετών για τη Μετανάστευση (ICE), το οποίο τάσσεται υπέρ του περιορισμού των μεταναστών.
Περίπου οι μισοί από τους 21.000 υπαλλήλους του Κέντρου είναι μέλη ομάδας ερευνών ποτ εστιάζει σε διασυνοριακά εγκλήματα όπως η διακίνηση ναρκωτικών, αντί η μετανάστευση. Αρκετοί υποστηρικτές του Τραμπ δήλωσαν ότι η κατεύθυνση της ομάδας πρέπει να αλλάξει.
Συμμετοχή του στρατού;
Ο Στίβεν Μίλερ, αρχιτέκτονας της μεταναστευτικής πολιτικής του Τραμπ στην πρώτη θητεία του, είχε δηλώσει από το 2023 ότι δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στις πολιτείες που αντιδρούν για να βοηθήσουν στις απελάσεις, ένα σχέδιο που πιθανότατα πυροδοτούσε δικαστικές μάχες.
Ο Τραμπ σχεδιάζει να βασιστεί σε νόμο που ψηφίστηκε εν καιρώ πολέμου το 1798, τον Νόμο για τους Ξένους Εχθρούς, για την ταχεία απέλαση παράτυπων μεταναστών που κατηγορούνται για συμμετοχή σε συμμορίες, μέτρο που επίσης θα μπορούσε να συναντήσει νομικά εμπόδια.
Ο νόμος έχει ενεργοποιηθεί τρεις φορές, τον πόλεμο του 1812 και τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, σύμφωνα με την αριστερή οργάνωση Brennan Center for Justice. Χρησιμοποιήθηκε τότε για να δικαιολογηθούν τα στρατόπεδα κράτησης για άτομα ιαπωνικής, γερμανικής και ιταλικής καταγωγής.
Το Brennan Center και άλλες οργανώσεις έχουν ζητήσει κατάργηση του νόμου από το Κογκρέσο.
«Πολλοί φοβούνται ότι μια δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει τον νόμο για να δικαιολογήσει την κράτηση επ’ αόριστον και την απομάκρυνση ανθρώπων από τη χώρα με γρήγορες διαδικασίες και χωρίς δικαστική επίβλεψη» έγραφε τον Οκτώβριο η Ναουρίν Σαχ, δικηγόρος της Αμερικανικής Ένωσης Ατομικών Ελευθεριών.
Επιφυλάξεις για τις μαζικές απελάσεις εξέφρασε ο Τζορτζ Φίσμαν, αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας επί Τραμπ. Για να χρησιμοποιήσει τον νόμο, είπε, η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι οι μετανάστες εστάλησαν από ξένη κυβέρνηση, κάτι που δύσκολα μπορεί να γίνει.
«Έχω κάποια ανησυχία για υπερβολικές υποσχέσεις» είπε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις