Αζερμπαϊτζάν-COP29: «Ο κόσμος πρέπει να πληρώσει» – Κάλεσμα του ΟΗΕ για μείωση των εκπομπών αερίων
Σε εξέλιξη βρίσκεται η σύνοδος για το κλίμα COP29, στο Αζερμπαϊτζάν, όπου αναμένεται να συζητηθούν κρίσιμα ζητήματα και τρόποι επίλυσης.
Ξεκίνησε η μεγάλη διάσκεψη COP29 για το κλίμα, στο Αζερμπαϊτζάν, όπου αναμένεται να συζητηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μπορέσει η γη να βελτιώσει την κλιματική κρίση στην οποία βρίσκεται, κάτι που φαντάζει πλέον άπιαστο όνειρο.
Αναγκαία η διπλωματία για το κλίμα
Η διπλωματία υπέρ του κλίματος θα παραμείνει ενεργή, εκτίμησε σήμερα ο επικεφαλής του ΟΗΕ Κλίμα Σάιμον Στιλ, μια έμμεση αναφορά στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία στις ΗΠΑ.
«Πολλοί από εσάς έγραψαν για τις επιπτώσεις που θα έχουν στο κλίμα τα πολιτικά γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων. Θα πω απλώς ότι η διαδικασία μας είναι σταθερή, είναι ισχυρή και θα συνεχιστεί», τόνισε ο Στιλ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου κατά τη δεύτερη ημέρα της διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP29) που διεξάγεται στο Μπακού.
Παράλληλα ο ίδιος άσκησε πιέσεις στις χώρες όλου του κόσμου να μειώσουν το συντομότερο δυνατό τα αέρια του θερμοκηπίου, προειδοποιώντας ότι «αν όλες οι χώρες δεν καταφέρουν να μειώσουν κατά πολύ τις εκπομπές τους, κάθε χώρα και κάθε νοικοκυριό θα πληγούν ακόμη πιο σκληρά σε σχέση με τώρα. Θα ζούμε σε έναν μόνιμο πληθωριστικό εφιάλτη».
«Η κλιματική κρίση είναι επίσης κρίση κόστους ζωής σε κάθε οικονομία, σε όλο τον κόσμο. Την ώρα που κλιματικές καταστροφές πλήττουν τις εφοδιαστικές μας αλυσίδες και τη γεωργική παραγωγή πιο σκληρά κάθε εβδομάδα, η κλιματική δράση είναι μια παγκόσμια εγγύηση έναντι του πληθωρισμού», σημείωσε ο Στιλ.
Ποιο είναι το βασικό διακύβευμα της COP29
Βασικό διακύβευμα αυτής της COP, που θα διαρκέσει ως τις 22 Νοεμβρίου, είναι να οριστεί το ποσό της βοήθειας που θα προσφέρουν οι ανεπτυγμένες χώρες στις αναπτυσσόμενες προκειμένου να αποδεσμευθούν από τα ορυκτά καύσιμα και να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως οι καύσωνες και οι πλημμύρες.
«Το να βοηθήσουμε κάθε χώρα να αναλάβει ισχυρή κλιματική δράση είναι 100% προς το συμφέρον όλων των χωρών, ακόμη και των μεγαλύτερων και των πλουσιότερων. Διότι η κλιματική κρίση μετατρέπεται γρήγορα σε δολοφόνο της οικονομίας», εκτίμησε ο Στιλ.
«Απευθύνομαι σε όλες τις χώρες: ας πετύχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν την πολυτέλεια να επιτρέψουν στις κυβερνήσεις τους να φύγουν από την COP29 χωρίς ένα ισχυρό αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΟΗΕ Κλίμα.
The World Leaders Climate Action Summit at the 29th session of the Conference of the Parties (COP29) to the UN Framework Convention on Climate Change commenced on November 12 in Baku.
President Ilham Aliyev delivered a speech at the opening ceremony of the World Leaders Summit.… pic.twitter.com/ipbO7tcpd1
— COP29 Azerbaijan (@COP29_AZ) November 12, 2024
«Ο κόσμος πρέπει να πληρώσει»
«Ο κόσμος πρέπει να πληρώσει, διαφορετικά η ανθρωπότητα θα πληρώσει το τίμημα», εκτίμησε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην ομιλία του.
«Οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν πρέπει να φύγουν από το Μπακού με άδεια χέρια. Είναι ζωτικής σημασίας να επιτευχθεί μια συμφωνία», υπογράμμισε καλώντας τις περίπου 200 χώρες που συμμετέχουν στην COP29 να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό για την οικονομική βοήθεια που θα πρέπει να καταβάλλουν οι ανεπτυγμένες χώρες στις πιο φτωχές.
«Είναι μια ιστορία μιας αδικίας που μπορεί να αποφευχθεί. Οι πλούσιοι προκαλούν το πρόβλημα και οι φτωχοί πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα», συνέχισε.
«Όλες οι χώρες πρέπει να συμβάλλουν, αλλά οι χώρες της G20 πρέπει να ηγηθούν (των προσπαθειών). Αυτές είναι οι μεγαλύτεροι ρυπαντές, με τις μεγαλύτερες δυνατότητες και ευθύνες», εκτίμησε.
«Ο ήχος που ακούτε είναι το ρολόι που χτυπά. Βρισκόμαστε στην τελευταία αντίστροφη μέτρηση για να περιορίσουμε την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5° Κελσίου και ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας», πρόσθεσε ο Γκουτέρες.
Παράλογη η εμμονή με τα ορυκτά καύσιμα
Εξάλλου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ σχολίασε ότι «η εμμονή με τα ορυκτά καύσιμα είναι παράλογη. Η επανάσταση της καθαρής ενέργειας είναι εδώ. Καμία ομάδα, καμία επιχείρηση και καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να τη σταματήσει. Αλλά μπορείτε και πρέπει να διασφαλίσετε ότι θα είναι δίκαιη και αρκετά γρήγορη ώστε να περιοριστεί η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5° Κελσίου».
Το 2024 οδεύει να είναι η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό να αναφέρει σε νέα του έκθεση ότι: «Από τον Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο του 2024 η μέση παγκόσμια θερμοκρασία στον αέρα και την επιφάνεια της θάλασσας ήταν υψηλότερη κατά 1,54° Κελσίου σε σχέση με τον μέσο όρο της προβιομηχανικής εποχής».
Η Συμφωνία του Παρισιού δεσμεύει τον κόσμο να περιορίσει στους 2° Κελσίου την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας και να συνεχίσει τις προσπάθειες για περιορισμό της στον 1,5° Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters
- Αντιδρούν οι ξενοδόχοι στο ενδεχόμενο αύξησης στα τέλη παρεπιδημούντων
- Τουρκία: Σε ρινγκ μετατράπηκε το κοινοβούλιο – Υπουργός πιάστηκε στα χέρια με βουλευτές της αντιπολίτευσης
- Λίβανος: Ξεσπά η μητέρα της ποδοσφαιρίστριας που έπεσε σε κώμα μετά από επίθεση του Ισραήλ
- Παραιτήθηκε η ΓΓ Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο – Ποιος αναλαμβάνει στη θέση της;
- Η προπόνηση της Εθνικής πριν το παιχνίδι με τη Μεγάλη Βρετανία (pics)
- Σοφιανός: Δρόμος χωρίς επιστροφή η πορεία εκφυλισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Κάλεσμα συμπόρευσης στους απογοητευμένους ψηφοφόρους από το ΚΚΕ