«Γεφυρώνοντας το Ιόνιο»: Ενώνοντας τις παραδόσεις, τη γλώσσα και τον πολιτισμό Ελλάδας και Ιταλίας
Την Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών θα πραγματοποιηθεί η ημερίδα «Γεφυρώνοντας το Ιόνιο».
- Βίλες «διαμάντια» και ιστορικές επιχειρήσεις στα αζήτητα των πλειστηριασμών
- Δημήτρης Σούρας: Τι έλεγε για τους ανθρώπους και τον θάνατο ο γνωστός ψυχίατρος
- Η Μαρίν Λεπέν απειλεί να ανατρέψει την κυβέρνηση – Επικαλείται ανησυχίες για το κόστος ζωής
- Ηνωμένο Βασίλειο: Ο δολοφόνος και βιαστής της Louisa Dunne συνελήφθη 57 χρόνια μετά
Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε τη διοργάνωση της ημερίδας με τίτλο «Γεφυρώνοντας το Ιόνιο», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου & ώρα 16.00, στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, μιας μοναδικής εκδήλωσης που φέρνει σε επαφή τις παραδόσεις, τη γλώσσα και τον πολιτισμό Ελλάδας και Ιταλίας. Στόχος της ημερίδας είναι η ενίσχυση της συνεργασίας και η ανάδειξη των κοινών ριζών μεταξύ των δύο λαών, μέσα από τις φωνές καταξιωμένων επιστημόνων, εκπαιδευτικών, καλλιτεχνών και νέων.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την προσέλευση και εγγραφές των συμμετεχόντων στις 15:30, ενώ στις 16:00 θα πραγματοποιηθούν οι χαιρετισμοί. Στην έναρξη, ο Pasquale Casile από το Gerace της Ιταλίας, καθηγητής και ερευνητής, θα μιλήσει για το σχέδιο «Η Ελληνοκαλαβρική ταυτότητα», παρουσιάζοντας τα ιδιαίτερα πολιτιστικά στοιχεία που διασώζονται στις ελληνόφωνες περιοχές της Καλαβρίας, με τη συμμετοχή μαθητών από την περιοχή της Gioiosa Ionica και το μουσικό εργαστήρι «Νότα» της Κομοτηνής. Οι χαιρετισμοί θα συνεχιστούν από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστο Μπούρα, και άλλους επισήμους από Ελλάδα και Ιταλία.
Στις 16:30, η ημερίδα θα συνεχιστεί με ένα ιστορικό βίντεο που θα προσφέρει μια αναδρομή στις ρίζες των ελληνοϊταλικών σχέσεων, το οποίο θα αποτελέσει μια σημαντική εισαγωγή για τις ομιλίες που θα ακολουθήσουν. Αμέσως μετά, το θέμα της γλώσσας «Greca» της Καλαβρίας θα παρουσιαστεί από τη διακεκριμένη καθηγήτρια Αγγελική Ράλλη και άλλους ειδικούς, οι οποίοι θα αναλύσουν τη σημασία της διάσωσης της ελληνόφωνης γλώσσας στην Ιταλία, καθώς και τις προσπάθειες ενίσχυσης και προώθησής της από συλλόγους και εθελοντές, όπως ο Tito Squillaci και ο Bruno Traclo. Τη συνεδρία θα συντονίσει ο καθηγητής Δημήτρης Παπαζαχαρίου.
Ακολουθεί στις 17:40 μια συζήτηση γύρω από τις πολιτιστικές επαφές και τις συνεργασίες μεταξύ πόλεων και δήμων. Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Πατρέων, Αποστόλης Αγγελής, και οι δήμαρχοι των ελληνόφωνων κοινοτήτων της Καλαβρίας, Filippo Paino, Andrea Zirilli, Santo Casile, και άλλοι, θα παρουσιάσουν τις πρόσφατες πολιτιστικές ανταλλαγές και προγραμματισμένες πρωτοβουλίες για το μέλλον. Αυτή η συνεδρία θα εξετάσει τις δυνατότητες για μια ανοιχτή πολιτιστική συνεργασία που θα ενισχύσει τη φιλία και θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τους νέους των δύο περιοχών.
Στις 18:10, το θέμα των ανταλλαγών μεταξύ μαθητών, φοιτητών και άλλων ομάδων θα συζητηθεί από εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς εκπροσώπους, όπως η Ιωάννα Θωμοπούλου, υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Δυτικής Ελλάδας, και η Μαρία Giuliana Fiaschè από το Ινστιτούτο Marina di Gioiosa Ionica. Σκοπός αυτής της ενότητας είναι να εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους οι νέες γενιές μπορούν να έρθουν σε επαφή και να μάθουν από την πολιτιστική κληρονομιά των δύο χωρών, αναπτύσσοντας σχέσεις που θα διαρκέσουν και θα συμβάλλουν στην ειρήνη και την αλληλοκατανόηση.
Στη συνέχεια, η εκδήλωση θα αναφερθεί στην πολιτιστική επικοινωνία μέσω των ΜΜΕ. Στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στις 19:30, διακεκριμένοι δημοσιογράφοι, όπως η Μαρίνα Ριζογιάννη και ο Silvio Cacciatore, θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους από τις ελληνοϊταλικές ανταλλαγές και θα εξετάσουν τη συμβολή των τοπικών και εθνικών μέσων ενημέρωσης στην ενίσχυση των σχέσεων των δύο λαών.
Αμέσως μετά, στις 19:45, θα ακολουθήσει μια ενότητα για τη θρησκευτική ταυτότητα των Ελλήνων και των Ιταλών, με τον Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο και άλλους διακεκριμένους ομιλητές να αναλύουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των θρησκευτικών παραδόσεων. Οι ομιλίες θα προσφέρουν μια αναδρομή στον θρησκευτικό δεσμό που συνδέει τις δύο περιοχές.
Το πρόγραμμα θα κορυφωθεί στις 20:00 με μια μουσική παρουσίαση με τίτλο «Μουσικά Γεφύρια». Καλλιτέχνες, όπως ο συνθέτης Νίκος Κυπουργός και η Encardia Band, θα παρουσιάσουν μια ποικιλία από μουσικά κομμάτια, αντιπροσωπεύοντας την πλούσια μουσική παράδοση των Ελλήνων και Ιταλών, συνδυάζοντας αρχαία και σύγχρονα στοιχεία σε ένα ταξίδι μέσα στον χρόνο και την παράδοση.
Η ημερίδα θα κλείσει στις 21:00 με συζήτηση και συμπεράσματα από τους Νεοκλή Γεωργόπουλο και Άννα Φτερνιάτη, που θα συνοψίσουν τις συζητήσεις της ημέρας και θα παρουσιάσουν τις προοπτικές για μελλοντικές συνεργασίες.
Η ημερίδα «Γεφυρώνοντας το Ιόνιο» είναι ανοιχτή στο κοινό και αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τον πλούσιο πολιτισμό και την κοινή ιστορία των Ελλήνων και των Ιταλών. Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, το Πανεπιστήμιο Πατρών αποσκοπεί στην οικοδόμηση νέων πολιτιστικών γεφυρών που θα συμβάλουν στη σύσφιξη των σχέσεων και την ανάπτυξη της φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό και θα πραγματοποιηθεί με τη στήριξη τοπικών φορέων και πολιτιστικών οργανισμών.
//Υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης της Ημερίδας είτε ηλεκτρονικά, μέσω Zoom, είτε διά ζώσης. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε στο 2611100410 ή στο kasiola@synedra.gr.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις