Νέα Αριστερά: Το ΕΣΥ βρίσκεται στη χειρότερη φάση της ιστορίας του
«Το ΕΣΥ λειτουργεί με 10.000 λιγότερους μόνιμους υγειονομικούς συγκριτικά με το 2019, οι πολίτες καλούνται να πληρώνουν ακριβότερα, ενώ η κυβέρνηση είναι απλός θεατής», τονίζει η Νέα Αριστερά
Την υποβάθμιση του ΕΣΥ από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή το νέο νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό, κατήγγειλε η Νέα Αριστερά, με ομιλία της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του κόμματος, Μερόπης Τζούφη, στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η κυρία Τζούφη, αναφερόμενη στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του θεσμού του προσωπικού γιατρού και τη σύσταση πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας, ανέδειξε «τις αποτυχίες και την έλλειψη σχεδιασμού» που έχουν επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και την πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες φροντίδας.
Επισήμανε πως, «έπειτα από χρόνια κρίσεων και προκλήσεων, το ΕΣΥ βρίσκεται σε μια από τις πιο κρίσιμες φάσεις της ιστορίας του. Η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση και η συρρίκνωση των δημόσιων δομών υγείας έχουν οδηγήσει τους πολίτες σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα οι ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα να επωφελούνται εις βάρος του δημόσιου συστήματος υγείας».
Νέα Αριστερά: Η κυβέρνηση παρακολουθεί την αποδυνάμωση των δημόσιων δομών ως απλός θεατής
«Το ΕΣΥ λειτουργεί με 10.000 λιγότερους μόνιμους υγειονομικούς συγκριτικά με το 2019. Οι πολίτες καλούνται να πληρώνουν ακριβότερα για υπηρεσίες, ενώ η κυβέρνηση παρακολουθεί την αποδυνάμωση των δημόσιων δομών ως απλός θεατής», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε επίσης στις σοβαρές ελλείψεις σε βασικά φάρμακα και την ταλαιπωρία των ασθενών για πρόσβαση σε απαραίτητες θεραπείες.
Επίσης, η βουλευτής της Νέας Αριστεράς ανέδειξε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
«Το ποσοστό των ιδιωτικών παροχών στην ΠΦΥ αγγίζει το 80%, ενώ οι ΤΟΜΥ, που είχαν ξεκινήσει με επιτυχία το 2017, έχουν πλέον εγκαταλειφθεί και υπολειτουργούν», υπογράμμισε, κατηγορώντας την κυβέρνηση για την αδιαφορία και την έλλειψη ουσιαστικού σχεδιασμού που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.
Καταλήγοντας, η Μερόπη Τζούφη σημείωσε πως «το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας αποτελεί μια ακόμη πρόχειρη και ανεπαρκή απόπειρα διαχείρισης των προβλημάτων», τονίζοντας ότι χρειάζεται σοβαρή μεταρρύθμιση και αλλαγή πολιτικής, με ισχυρή στήριξη και χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας, προκειμένου να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας.
- Επικό τρολάρισμα στην Κιμ Καρντάσιαν για τον νέο της… σύντροφο
- Το μοντέλο δράσης του κέντρου πολιτικής προστασίας Θεσσαλίας
- Η 12άδα της Εθνικής ενόψει του ματς με τη Μ. Βρετανία – Οι επιλογές του Βασίλη Σπανούλη
- Οι ελέφαντες της Αφρικής μειώθηκαν κατά 77% σε μισό αιώνα
- Νέοι κανόνες από την ΕΕ στις ψηφιακές πλατφόρμες – Κόβονται φοροαπαλλαγές
- Μπαρτζώκας: «Η προσέγγιση πρέπει να είναι σοβαρή – Να μην πιστέψουμε ότι θα έχουμε εύκολο έργο»