Ισραήλ: Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν είναι «εκτεθειμένες περισσότερο παρά ποτέ σε πλήγματα»
Έμμεσες απειλές προς το Ιράν εκτοξεύει ο υπουργός Άμυνας Κατζ, με στόχο τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Ένα ενδεχόμενο τέτοιο χτύπημα, δημιουργεί φόβους ευθείας και διευρυμένης σύγκρουσης.
- Τέλος χρόνου για τις φορολογικές εκκρεμότητες - Τι πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες τις επόμενες μέρες
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
- Πώς πέθανε στη Σύμη ο παρουσιαστής του BBC Μάικλ Μόσλεϊ - Απεφάνθη ο ιατροδικαστής
- Φέτος τα Χριστούγεννα σκέφτεστε να κάνετε δώρο έναν σκύλο – Πόσο καλή ιδέα είναι;
Ο ισραηλινός νέος υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς έκρινε χθες Δευτέρα ότι το Ιράν είναι «πιο εκτεθειμένο παρά ποτέ σε βομβαρδισμούς εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεών του». Φιλικά προσκείμενα στη Δύση δίκτυα, όμως το Αλ Μόνιτορ ισχυρίζονται πως οι S-300 του Ιράν έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα.
«Μας δίνεται η ευκαιρία να επιτύχουμε τον πιο σημαντικό στόχο μας: να αποτρέψουμε και να εξαλείψουμε την υπαρξιακή απειλή για το κράτος του Ισραήλ», ανέφερε ο κ. Κατς μέσω X.
Το Ισραήλ κατηγορεί εδώ και χρόνια το Ιράν ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, κάτι που η Ισλαμική Δημοκρατία —ηγέτες της οποίας καλούν συχνά να καταστραφεί το κράτος του Ισραήλ — διαψεύδει πάντα. Το Ιράν και οι σύμμαχοί του καταγγέλουν πως το Ισραήλ έχει ήδη πυρηνικά, τα οποία δεν ελέγχονται από τη διεθνή κοινότητα.
In my first meeting today with the @IDF General Staff Forum, I emphasized: Iran is more exposed than ever to strikes on its nuclear facilities. We have the opportunity to achieve our most important goal – to thwart and eliminate the existential threat to the State of Israel. pic.twitter.com/HX4Z6IO8iQ
— ישראל כ”ץ Israel Katz (@Israel_katz) November 11, 2024
Η αποχώρηση από των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά
Το 2018, οι ΗΠΑ, με πρόεδρο τον Ντόναλντ Τραμπ, αποχώρησαν από τη διεθνή συμφωνία που είχε υπογραφτεί τρία χρόνια νωρίτερα στη Βιέννη για να περιοριστούν και να ελεγχθούν οι ιρανικές φιλοδοξίες στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας.
Σε αντίποινα, η Τεχεράνη αύξησε την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου σε επίπεδα όπου δεν είχε φθάσει ποτέ πριν, και τα αποθέματά της δεν έχουν σταματήσει να μεγεθύνονται, σύμφωνα με εκθέσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), μέρους του συστήματος του ΟΗΕ.
Την 26η Οκτωβρίου, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε επιδρομή εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ιράν, σε ανταπόδοση για την ομοβροντία κάπου 200 πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από την Ισλαμική Δημοκρατία εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η ιρανική επίθεση αποτελούσε αντίποινα για τις δολοφονίες Χανίγια, Νασράλα και του στρατηγού Νιλφορουσάν.
Πριν από τους βομβαρδισμούς αυτούς, ισραηλινοί αξιωματούχοι, καθώς και πρώην υπουργοί, τάχθηκαν υπέρ του να μπουν στο στόχαστρο πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, όμως, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, η επιλογή αυτή αποκλείστηκε έπειτα από πιέσεις που άσκησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ πριν από τις εκλογές.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις