Λήγει το τελεσίγραφο της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ – Τι αποκαλύπτει η Washington Post
Πως θα αντιδράσει η Ουάσινγκτον στην ισραηλινή κώφευση σε άλλο ένα τελεσίγραφο που λήγει στις 13 Νοεμβρίου για τη Γάζα;
Λίγη ώρα απομένει μέχρι να λήξει το τελεσίγραφο που είχε στείλει στις 13 Οκτωβρίου η Ουάσιγκτον στο Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με αυτό εάν μέχρι την 13η Νοεμβρίου δεν επέτρεπαν οι Ισραηλινοίή την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα θα τερματιζόταν η αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη. Τι έκανε όμως το Ισραήλ;
Υπενθυμίζεται ότι η προειδοποίηση είχε παραδοθεί στο Ισραήλ με επιστολή στις 13 Οκτωβρίου από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, που περιγράφει «συγκεκριμένα μέτρα» που περίμεναν από τους Ισραηλινούς ομολόγους τους.
Οι Ισραηλινοί ισχυρίζονται ότι έχουν ανοίξει ένα άλλο πέρασμα για την βοήθεια στη Γάζα, ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας και ότι ο αριθμός των φορτηγών που εισήλθαν είναι αυξημένος από το χαμηλό ρεκόρ του περασμένου μήνα. «Απαντήσαμε θετικά στις περισσότερες από τις ερωτήσεις που μας έθεσαν οι Αμερικανοί», είπε ένας Ισραηλινός αξιωματούχος τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washington Post, όμως, οι Ισραηλινοί δεν λένε την αλήθεια, σε τρία σημαντικά αιτήματα των Αμερικανών.
Απαίτηση Νο 1: «Αυξήστε κάθε μορφή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Γάζα, πριν μπει ο χειμώνας»
Καμία βοήθεια δεν εισήλθε στη βόρεια Γάζα από την 1η έως τις 14 Οκτωβρίου, την επομένη της παράδοσης της επιστολής στο Ισραήλ, και οι αξιωματούχοι στων ανθρωπιστικών οργανώσεων λένε ότι έχει σημειωθεί ελάχιστη ουσιαστική αλλαγή μέσα στον μήνα από τότε.
Σε ολόκληρο τον θύλακα, το Ισραήλ επιτρέπει μόλις πάνω από 30 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας να εισέρχονται στη Γάζα την ημέρα, δήλωσε ο Philippe Lazzarini, επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ (UNRWA) που βοηθά τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Τα Ηνωμένα Έθνη μετρούν μόνο φορτηγά των οποίων το φορτίο έχει παραλήφθηκε από την πλευρά των συνόρων της Γάζας και μεταφέρθηκε σε κέντρα διανομής, κάτι που απαιτεί ισραηλινό συντονισμό.
Ακόμη και ο αριθμός του ισραηλινού Συντονιστή των κυβερνητικών δραστηριοτήτων στα Εδάφη (COGAT) – 58 καθημερινά φορτηγά τον Οκτώβριο, κατά μέσο όρο- εξακολουθεί να είναι ένα κλάσμα του ελάχιστου αριθμού 350 ημερησίων που ζητά η Ουάσιγκτον.
«Τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο», δήλωσε ο συντονιστής του ΟΗΕ
Την Τρίτη, η COGAT ανακοίνωσε ότι συμμορφώθηκε με το αίτημα των ΗΠΑ να ανοίξει μια πέμπτη συνοριακή διάβαση στο Κισουφίμ, κοντά στο κέντρο της Γάζας, αν και η προσβασιμότητά της παραμένει ανοιχτό ζήτημα. Ενώ η αμερικανική επιστολή απαιτούσε οι τέσσερις υφιστάμενες διελεύσεις της Γάζας -ανατολικά και δυτικά Ερέζ στο βορρά, Κερέμ Σαλόμ στο νότο και η κεντρική Πύλη 96- να είναι συνεχώς ανοιχτές, μία στο βορρά ήταν γενικά διαθέσιμη κάθε φορά, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.
Ακόμα κι αν ο αριθμός των φορτηγών αυξηθεί σημαντικά τον Νοέμβριο, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε ότι η ασφαλής παραλαβή και παράδοση βοήθειας στους ανθρώπους που τη χρειάζονται περισσότερο, ειδικά στο βορρά, παραμένει σχεδόν αδύνατη.
Η συνεχιζόμενη βία έχει καταστήσει δύσκολη και επικίνδυνη την πρόσβαση των φορτηγών στις ισραηλινές διαβάσεις. Εκείνοι που τα καταφέρνουν συχνά λεηλατούνται από εγκληματικές συμμορίες κατά μήκος της διαδρομής που έχει καθορίσει και παρακολουθεί το Ισραήλ από τον Κερέμ Σαλόμ. Η ανομία άρχισε να αυξάνεται την περασμένη άνοιξη, αφού το Ισραήλ έβαλε στο στόχαστρο μέλη της πολιτικής αστυνομίας της Γάζας, μέρος της κυβέρνησης υπό την ηγεσία της Χαμάς, που είχε παράσχει προστασία σε νηοπομπές βοήθειας.
Οι υπηρεσίες βοήθειας ζήτησαν εναλλακτικές διαδρομές, αλλά οι κίνδυνοι εξακολουθούν να υφίστανται. Ο Γκόρεν, από την COGAT, αρνήθηκε να σχολιάσει μια αμερικανική απαίτηση να αυξηθεί ο αριθμός των ελεγμένων οδηγών φορτηγών για ανθρωπιστική βοήθεια. Και είπε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να απαγορεύει στις ανθρωπιστικές υπηρεσίες να χρησιμοποιούν κλειστά φορτηγά, τα οποία οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας λένε ότι είναι απαραίτητα για την προστασία από τους ληστές και τη διατήρηση των αγαθών. «Όσο υπάρχει η απειλή» ότι η Χαμάς κρύβει μαχητές μέσα σε ένα κλειστό φορτηγό, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή, είπε ο Γκόρεν.
Ωστόσο, ο Γεώργιος Πετρόπουλος, διευθυντής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ στη Γάζα (OCHA), είπε ότι τα κλειστά φορτηγά δεν αποτελούν απειλή και ότι η απόρριψη αυτού του αιτήματος από το Ισραήλ και άλλων είναι μέρος «μιας στοχευμένης εκστρατείας κατά του συστήματος επιμελητείας του ΟΗΕ.
Η Ουάσιγκτον ζήτησε επίσης στην επιστολή της να ανακαλέσει το Ισραήλ τις εντολές εκκένωσης «όταν δεν υπάρχει επιχειρησιακή ανάγκη». Στις 26 Οκτωβρίου, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ακύρωσαν μια εντολή για ένα μικρό τμήμα της αυτοαποκαλούμενης «ανθρωπιστικής ζώνης» του Ισραήλ, αλλά περισσότερο από το 80% του θύλακα εξακολουθεί να είναι μέρος της περιοχής εκκένωσης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ.
Απαίτηση Νο 2: «Διασφαλίστε ότι οι εμπορικοί διάδρομοι και οι διάδρομοι των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιορδανίας λειτουργούν πλήρως»
Κατά την παραδοχή του ίδιου του Ισραήλ, δεν έχει ξαναρχίσει τις εμπορικές παραδόσεις στη Γάζα, ένα βασικό αίτημα των ΗΠΑ στην επιστολή της 13ης Οκτωβρίου.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από το Ισραήλ να επιτρέπει καθημερινά τουλάχιστον 50 έως 100 εμπορικά φορτηγά στον θύλακα — που μεταφέρουν φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα προϊόντα που δεν παρέχουν τα Ηνωμένα Έθνη.
Ωστόσο, ο Γκόρεν είπε ότι η κυκλοφορία εμπορικών φορτηγών έχει απαγορευτεί από τις αρχές Οκτωβρίου, επικαλούμενη απροσδιόριστα «θέματα ασφαλείας». Ο Ισραηλινός αξιωματούχος διευκρίνισε τη Δευτέρα, λέγοντας: «Η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα» και «αποφασίσαμε ότι δεν μπορούσαμε να επιτρέψουμε σε μια τρομοκρατική οργάνωση που κρατά ομήρους μας να αποκομίσει κέρδη». Όπως αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα όμως, ο αξιωματούχος δεν προσκόμισε στοιχεία για τον ισχυρισμό του ότι η Χαμάς επωφελείται από εμπορικές παραδόσεις.
Ωστόσο, χωρίς να επιτρέπεται η είσοδος ιδιωτικών αγαθών, οι τιμές στις λίγες εναπομείνασες αγορές της Γάζας έχουν εκτοξευθεί ξανά στα ύψη, πολύ πέρα από τα μέσα των άπορων οικογενειών. Στο βορρά, ένα σακουλάκι φακές μπορεί να κοστίσει περισσότερα από 25 δολάρια, λένε οι κάτοικοι. μια σπάνια σακούλα ζάχαρη μπορεί να είναι διπλάσια.
Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων έχει πει ότι η διαδρομή συνεχίζει «να λειτουργεί σε χαμηλή συχνότητα με περιορισμένη διαθεσιμότητα φορτηγών».
Απαίτηση Νο 3: «Τερματισμός της απομόνωσης της βόρειας Γάζας»
Η απομόνωση και η στέρηση στο βορρά έχει ενταθεί από τις 13 Οκτωβρίου παρά την πίεση των ΗΠΑ, σύμφωνα με ομάδες βοήθειας και αμάχους που έχουν εγκλωβιστεί εκεί.
Οι Παλαιστίνιοι περιγράφουν μια κατάσταση καταστροφής, με δεκάδες χιλιάδες να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μετά από ισραηλινές εντολές εκκένωσης, τα τρόφιμα να τελειώνουν γρήγορα και τα πτώματα να συσσωρεύονται στους δρόμους. Λίγες προμήθειες έφτασαν στα τελευταία νοσοκομεία του βορρά και τα τρία έχουν πολιορκηθεί και έχουν δεχτεί επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Την ημέρα αφότου μια νηοπομπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έφτασε στον Kamal Adwan στις 3 Νοεμβρίου, ένα χτύπημα έπληξε τον τρίτο όροφο του νοσοκομείου, σύμφωνα με τον Τέντρος Αντάνομ, επικεφαλής του ΠΟΥ, τραυματίζοντας έξι παιδιά και καταστρέφοντας μια δεξαμενή νερού. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι το περιστατικό ήταν υπό εξέταση.
Μια ομάδα του ΠΟΥ επετράπη να μεταφέρει πέντε ασθενείς από το νοσοκομείο al-Awda σε μια εγκατάσταση στην πόλη της Γάζας, είπε ο Τέντρος Αντάνομ, «αλλά δεν υπήρχε άδεια παράδοσης προμηθειών στο νοσοκομείο, γεγονός που το θέτει σε κίνδυνο να σταματήσει να λειτουργεί».
Η επιστολή από την Ουάσιγκτον ζητούσε από το Ισραήλ να «επιβεβαιώσει ότι δεν θα υπάρξει πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης για αναγκαστική εκκένωση αμάχων από τη βόρεια προς τη νότια Γάζα», καθώς άρχισαν να εμφανίζονται αναφορές για μια πρόταση γνωστή ως Σχέδιο του Στρατηγού.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνήθηκε να αποκηρύξει δημοσίως το σχέδιο, το οποίο καλεί τον στρατό να πάρει τον έλεγχο του βορρά με το να λιμοκτονεί τον άμαχο πληθυσμό και να αντιμετωπίζει όλους όσους παραμένουν ως μαχητές. Έτσι, η συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση στο βορρά φαίνεται να έχει πολλά κοινά με τη στρατηγική.
«Τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο», δήλωσε ο συντονιστής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια Μουχάμαντ Χαντί στην Washington Post μετά από ένα ταξίδι στον πολιορκημένο βόρειο τμήμα της Γάζας. Περιέγραψε την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι άμαχοι ως «πέρα από κάθε φαντασία».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις