Πυρηνικό αντιδραστήρα για αεροπλανοφόρα φέρεται να αναπτύσσει η Κίνα
Το συμπέρασμα περί πυρηνικού αντιδραστήρα προκύπτει από έκθεση αμερικανών ερευνητών που ανέλυσαν δορυφορικές εικόνες και συμβόλαια.
Οι υποψίες ότι η Κίνα σχεδιάζει να αποκτήσει πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο δείχνουν να επιβεβαιώνονται από έκθεση αμερικανών ερευνητών για την κατασκευή ενός πυρηνικού αντιδραστήρα που προορίζεται για «μεγάλα σκάφη επιφανείας».
Ερευνητές του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μίντμπερι κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα εξετάζοντας δορυφορικές εικόνες μιας ορεινής εγκατάστασης έξω από την πόλη του Λεσάν στη νοτιοδυτική επαρχία του Σετσουάν, όπου υποψιάζονταν ότι η Κίνα κατασκεύαζε αντιδραστήρα για την παραγωγή πλουτωνίου η τρίτιου για πυρηνικά όπλα.
Όμως η ανάλυση των εικόνων και τα δημόσια έγγραφα που συγκεντρώθηκαν οδήγησαν τελικά στο συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα αφορά πυρηνοκίνητα πλοία.
Το πολεμικό ναυτικό της Κίνας είναι ήδη το μεγαλύτερο του κόσμου από αριθμητική άποψη και εκσυγχρονίζεται με ταχείς ρυθμούς. Παρόλα αυτά, η Κίνα διαθέτει σήμερα μόνο τρία αεροπλανοφόρα με συμβατικούς κινητήρες, ενώ οι ΗΠΑ έχουν 11 πυρηνοκίνητα.
Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες δεν χρειάζονται ανεφοδιασμό με καύσιμα για δεκαετίες και αυξάνουν σημαντικά την εμβέλεια δράσης των πλοίων. Επιπλέον, ο χώρος που κανονικά θα κατανάλωναν τα καύσιμα απελευθερώνεται για περισσότερα όπλα ή καύσιμα για τα αεροσκάφη του αεροπλανοφόρου.
«Τα πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα θα έβαζαν την Κίνα στο αποκλειστικό κλαμπ των ναυτικών δυνάμεων πρώτης τάξης, μια ομάδα που σήμερα περιλαμβάνει μόνο τις ΗΠΑ και τη Γαλλία» σχολίασε στο Associated Press ο Τονγκ Τσάο, ερευνητή της δεξαμενής σκέψης Carnegie Endowment for International Peace στην Ουάσιγκτον.
«Για την ηγεσία της Κίνας, μια τέτοια εξέλιξη θα αύξανε το διεθνές γόητρο, θα τροφοδοτούσε τον εγχώριο εθνικισμό και θα εξύψωνε την εικόνα της χώρας στο επίπεδο της ηγέτιδος δύναμης» είπε.
Το πρωτότυπο του αντιδραστήρα πρόκειται να τεθεί σύντομα σε λειτουργία, προκύπτει από έγγραφα των διαγωνισμών για την ανάθεση επιμέρους έργων, λένε οι αμερικανοί ερευνητές.
Βρίσκεται σε μια εγκατάσταση γνωστή ως «Βάση 909», η οποία στεγάζει ακόμα έξι διαφορετικούς αντιδραστήρες και ανήκει στο Ινστιτούτο Πυρηνικής Ενέργειας, το οποίο με τη σειρά του υπάγεται στην Εθνική Επιχείρηση Πυρηνικής Ενέργειας της Κίνας, αρμόδια για τον σχεδιασμό αντιδραστήρων.
Δορυφορικές εικόνες του διαστήματος 2020-23 έδειξαν την κατεδάφιση σπιτιών και την κατασκευή ενός αγωγού που θα μεταφέρει νερό από τη θάλασσα για την ψύξη του αντιδραστήρα.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα συμβόλαια για την κατασκευή γεννητριών και αντλιών υποδεικνύουν ότι πρόκειται για αντιδραστήρα πεπιεσμένου ύδατος, ένας σχεδιασμός που χρησιμοποιείται σε πυρηνοκίνητα πλοία.
Η δε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το πρόγραμμα κάνει λόγο για «πρόγραμμα που σχετίζεται με την εθνική άμυνα» και έχει χαρακτηριστεί «απόρρητο».
- Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: Eπαναπατρισμός μαρμάρινης ανδρικής κεφαλής από τη Γερμανία
- Ουκρανία: Με βεληνεκές 5.800 χιλιομέτρων ο ρωσικός πύραυλος που έπληξε τη χώρα
- Πολάκης: Πώς σχολιάζει την ανεξαρτητοποίηση Τζάκρη και Πούλου
- Βρετανία: Ιστορική απόφαση – Το κοινοβούλιο ψήφισε την επανεθνικοποίηση των σιδηροδρόμων
- Αλλαγές στον πολιτικό χάρτη μετά τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Το δίπολο ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και η αντίδραση της Κουμουνδούρου
- Βρήκε τον «νέο» Έντεγκααρντ η Άρσεναλ: Στόχος των «κανονιέρηδων» ο Γκιουλέρ