Ο Φρανκ Άουερμπαχ, ο κορυφαίος παραστατικός ζωγράφος που διέφυγε από τους Ναζί, πέθανε στα 93 του
Ο καλλιτέχνης Φρανκ Άουερμπαχ σώθηκε αφήνοντας το Βερολίνο για το Λονδίνο όταν ήταν παιδί και αργότερα έμπλεξε με το καλλιτεχνικό πλήθος του Σόχο, όπως ο Φράνσις Μπέικον και ο Λούσιαν Φρόιντ.
Σε ηλικία 93 ετών πέθανε ο Φρανκ Άουερμπαχ (Frank Auerbach), ο καλλιτέχνης που έφτασε στη Βρετανία ως Εβραίος πρόσφυγας για να ξεφύγει από τη χιτλερική Γερμανία και εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους παραστατικούς ζωγράφους της μεταπολεμικής εποχής.
Σε μια καριέρα που διήρκεσε επτά δεκαετίες, ο Βρετανογερμανός καλλιτέχνης ήταν γνωστός για τις προσωπογραφίες του, καθώς και για τις σκηνές δρόμου του Camden Town στο βόρειο Λονδίνο, όπου διατηρούσε το ίδιο στούντιο για 50 χρόνια.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sotheby’s (@sothebys)
Ο Φρανκ Άουερμπαχ χρησιμοποιούσε έξτρα μπογιά και όγκο χρώματος
O Φρανκ Άουερμπαχ ήταν επίσης γνωστός για τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο δημιουργούσε τα έργα του – ξύνοντας επανειλημμένα το χρώμα από τις εκδοχές με τις οποίες δεν ήταν ικανοποιημένος και ξεκινώντας ξανά από την αρχή, μέχρι που το τελικό έργο μπορούσε να είναι τόσο φορτωμένο με χρώμα που απειλούσε να ξεκολλήσει από τον καμβά.
Κάποτε υπολόγισε ότι το 95% της μπογιάς του κατέληγε στον κάδο απορριμμάτων.
«Προσπαθώ να βρω έναν νέο τρόπο να εκφράσω κάτι», δήλωσε στον Guardian.
«Έτσι προβάρω όλους τους άλλους τρόπους μέχρι να εκπλήξω τον εαυτό μου με κάτι που δεν είχα σκεφτεί προηγουμένως».
We are saddened to learn of the death of artist Frank Auerbach.
Auerbach regularly visited the Gallery to sketch works in our collection while he was a student. He went on to produce hundreds of drawings based on National Gallery works, a selection of which were shown in our… pic.twitter.com/qeKtlXe7dz
— National Gallery (@NationalGallery) November 12, 2024
Ανέλαβε έναν ρόλο στο ντεμπούτο του 19χρονου τότε Πίτερ Ουστίνοφ στο έργο House of Regrets, αλλά η ζωγραφική θα γινόταν η πραγματική του κλίση
«Ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους της εποχής μας, πέθανε ειρηνικά»
Ο Τζέφρι Παρτόν, διευθυντής της γκαλερί Frankie Rossi Art Projects του Auerbach, δήλωσε: «Ο Φρανκ Άουερμπαχ, ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους της εποχής μας, πέθανε ειρηνικά τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 11 Νοεμβρίου στο σπίτι του στο Λονδίνο.
»Χάσαμε έναν αγαπημένο φίλο και αξιόλογο καλλιτέχνη, αλλά παρηγορούμαστε γνωρίζοντας ότι η φωνή του θα αντηχεί για τις επόμενες γενιές».
Ο Φρανκ Άουερμπαχ γεννήθηκε στο Βερολίνο της Γερμανίας το 1931 και έφτασε στη Βρετανία οκτώ χρόνια αργότερα ως ένα από τα έξι υιοθετημένα παιδιά του Αντόνιο και της Ίρις Όριγκο.
Ο πατέρας του, μηχανικός και η μητέρα του, που είχε εκπαιδευτεί ως καλλιτέχνης, δολοφονήθηκαν και οι δύο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς.
Μέσω της υιοθεσίας, φοίτησε στο Bunce Court στο Κεντ, ένα προοδευτικό οικοτροφείο για εβραϊκά προσφυγόπουλα, όπου το ταλέντο του στην τέχνη και το θέατρο έλαμψε.
Έμπλεξε με το καλλιτεχνικό πλήθος του Soho
Το 1947 ο Φρανκ Άουερμπαχ, πολιτογραφήθηκε Βρετανός υπήκοος και ένα χρόνο αργότερα άρχισε την επίσημη εκπαίδευσή του στο Λονδίνο – στο St Martin’s School of Art την ημέρα, με επιπλέον νυχτερινά μαθήματα στο Borough Polytechnic.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ανέλαβε έναν ρόλο στο ντεμπούτο του 19χρονου τότε Πίτερ Ουστίνοφ στο έργο House of Regrets, αλλά η ζωγραφική θα γινόταν η πραγματική του κλίση και συνέχισε τις σπουδές του στο Royal College of Art.
Ο Φρανκ Άουερμπαχ έμπλεξε με το καλλιτεχνικό πλήθος του Soho, στο οποίο περιλαμβάνονταν ο Φράνσις Μπέικον και ο Λούσιαν Φρόιντ.
Όταν ο τελευταίος πέθανε το 2011, ένα μέρος της τεράστιας συλλογής του Φρανκ Άουερμπαχ δόθηκε στη βρετανική κυβέρνηση αντί των φόρων θανάτου ύψους 16 εκατομμυρίων λιρών.
Το 1956 ο Φρανκ Άουερμπαχ έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Beaux Arts Gallery του Λονδίνου.
Ορισμένοι επισκέπτες δεν εντυπωσιάστηκαν από την υπερβολική εφαρμογή χρωμάτων, αλλά βρήκε έναν θαυμαστή στο πρόσωπο του κριτικού Ντέιβιντ Σιλβέστερ, ο οποίος την αποκάλεσε «την πιο συναρπαστική και εντυπωσιακή πρώτη ατομική έκθεση ενός Άγγλου ζωγράφου από την εποχή του Φράνσις Μπέικον το 1949».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το στούντιό του ήταν στενό και κρύο, με τον Φρανκ Άουερμπαχ να ανοίγει τον φούρνο κατά τη διάρκεια του χειμώνα για να το κρατήσει ζεστό
Δείτε το στούντιο του Φρανκ Άουερμπαχ
Το κρύο στούντιο του Φρανκ Άουερμπαχ
Η επιβίωση από τον πόλεμο αποτέλεσε βασική επιρροή για τον Φρανκ Άουερμπαχ – ταξίδευε στα σημεία βομβαρδισμού της πρωτεύουσας και ένιωθε την ανάγκη να αποτυπώσει τις σκηνές- να καταγράψει με κάποιο τρόπο το συλλογικό τραύμα του έθνους.
Ο Φρανκ Άουερμπαχ ανέπτυξε παρόμοια έντονες σχέσεις με τους εικονιζόμενους και προτίμησε να ζωγραφίζει μόνο έναν μικρό κύκλο φίλων και συγγενών, με κυριότερους τη σύζυγό του, τη ζωγράφο Julia Wolstenholme, το μοντέλο Juliet Yardley Mills και την Estella Olive West, με την οποία είχε μια ρομαντική σχέση που συνέβαλε στο να χωρίσει από τη Wolstenholme.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το στούντιό του ήταν στενό και κρύο, με τον Φρανκ Άουερμπαχ να ανοίγει τον φούρνο κατά τη διάρκεια του χειμώνα για να το κρατήσει ζεστό.
Μετά από χρόνια οικονομικής δυσπραγίας, τα πράγματα βελτιώθηκαν για τον Φρανκ Άουερμπαχ στη μετέπειτα ζωή του.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Ranch (@theranch.art)
Ο Φρανκ Άουερμπαχ κατέκτησε την κορυφή
Το 1978 αποτέλεσε το αντικείμενο μιας μεγάλης αναδρομικής έκθεσης στην Hayward Gallery στο Λονδίνο, με την επιμελήτρια Catherine Lampert να γίνεται σύντροφός του για αρκετές δεκαετίες μετά.
Εκπροσώπησε τη Βρετανία στην Μπιενάλε της Βενετίας το 1986, μοιραζόμενος το βραβείο του Χρυσού Λέοντα με τον Γερμανό καλλιτέχνη Sigmar Polke.
Το 2015 η Tate Britain του Λονδίνου διοργάνωσε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση του έργου του Φρανκ Άουερμπαχ μαζί με το Kunstmuseum της Βόννης.
Ο πίνακάς του Head of Gerda Boehm απέφερε περισσότερα από 5 εκατομμύρια δολάρια το 2022.
Ο Φρανκ Άουερμπαχ ήταν ένας δηλωμένος εργασιομανής. Ενώ βρισκόταν υπό περιορισμούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid, ο 91χρονος τότε καλλιτέχνης άρχισε να ζωγραφίζει αυτοπροσωπογραφίες.
*Με στοιχεία από theguardian.com | Αρχική Φωτό: Ο Φρανκ Άουερμπαχ / Flickr
- Αρκάς: Η καλημέρα του Σαββάτου
- Ολυμπιακός: Με τη Ρόμα για το 3Χ3 στον όμιλο του Champions League
- Ρωσική ρουλέτα με πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία
- «Η μητρότητα με κάνει ευτυχισμένη»: Η εξομολόγηση της Αντζελίνα Τζολί με φόντο την κόντρα με τον Μπραντ Πιτ
- Ο ΣΥΡΙΖΑ στα παραβάν και ο Stefanos κερνάει φοντάν
- Βία κατά των γυναικών: Ο ένας στους τρεις άντρες αμφισβητεί τα θύματα