Εγκρίθηκαν οι όροι δόμησης για το μουσείο Μικρασιατικής Μνήμης
Το Πολιτιστικό Κέντρο Μικρασιατικής Μνήμης θα γίνει σε ένα οικόπεδο 464 τ.μ. επί της Λεωφόρου Ιωνίας.
Το πρώτο βήμα στη πορεία υλοποίησης του Πολιτιστικού Κέντρου Μικρασιατικής Μνήμης Κορίνθου ολοκληρώθηκε με την δημοσίευση στο ΦΕΚ του Προεδρικού Διατάγματος που ενέκρινε τους όρους δόμησης για την κατασκευή του κτιρίου.
Το Πολιτιστικό Κέντρο Μικρασιατικής Μνήμης θα γίνει σε ένα οικόπεδο 464 τ.μ. επί της Λεωφόρου Ιωνίας, το οποίο παραχωρήθηκε προς χρήση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στον Δήμο Κορινθίων, για την δημιουργία του Μουσείου.
Προς τούτο είχε υπογραφεί προγραμματική σύμβαση από την προηγούμενη διοίκηση Νανόπουλου με τον τέως Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, τους οποίους ο Δήμαρχος Νίκος Σταυρέλης, ευχαρίστησε αμφότερους αναγνωρίζοντας την συμβολή τους. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου περιλαμβάνουν ένα υπόγειο 200-280 τ.μ. και ισόγειο συν έναν όροφο με εμβαδόν 280 τ.μ. τον καθένα. Το κτίριο θα έχει ύψος 8,5 μέτρα και μαζί με την στέγη θα φτάνει τα 11 μέτρα.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα έχει ολοκληρωθεί η προμελέτη και -αν δεν δημιουργηθούν προβλήματα από τυχόν ενστάσεις- μέχρι το Πάσχα θα έχει τελειώσει η δημοπράτηση και θα έχει συμβασιοποιηθεί. Στην συνέχεια θα ξεκινήσει η κατασκευή του έργου, με στόχο μέσα στο 2026 να παραδοθεί στην τοπική κοινωνία.
Το νέο μουσείο θα πάρει το όνομα της Βασιλικής Ευστρατιάδου – Δημητροπούλου
Ο Δήμαρχος Κορίνθου αποκάλυψε πως το νέο Μουσείο θα πάρει το όνομα της Βασιλικής Ευστρατιάδου – Δημητροπούλου, σε έναν ελάχιστο φόρο τιμής στην γυναίκα που το οραματίστηκε και δούλεψε όσο κανείς, για να πάρει σάρκα και οστά.
Η γυναίκα που συνέδεσε όσο κανείς άλλος το όνομά της με το έργο αυτό, η Βασιλική Ευστρατιάδου – Δημητροπούλου, η πρόεδρος της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου έκανε λόγο για μια ιστορική στιγμή για τον Συνοικισμό αλλά και για την Κόρινθο: «Το Μουσείο έπρεπε να γίνει γιατί μόνο έτσι θα διασωθεί η ιστορική μνήμη της προσφυγιάς. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν χαθεί πάρα πολλά κειμήλια, εγώ έχω βρει και έχω μαζέψει από τα σκουπίδια ακόμα και έγγραφα, πιστοποιητικά γέννησης με σφραγίδα από τον Τσεσμέ, που αποδεικνύουν την εθνικότητα των κατοίκων εκεί…».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις