Το κόμμα κάλεσε στην έδρα του για κλειστή, θεματική κουβέντα όλη την κοινοβουλευτική ομάδα – και όχι μόνο τους βουλευτές που μετέχουν στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων: για ενημέρωση σχετικά με το φορολογικό νομοσχέδιο. Το Μέγαρο Μαξίμου το αντιμετωπίζει εμφανώς ως το βαρύ «χαρτί» του πριν από τον Προϋπολογισμό του 2025, γι’ αυτό κρίθηκε αναγκαίο από το κομματικό στρατηγείο να… ζυμωθούν οι γαλάζιοι όσο το δυνατόν καλύτερα στις διατάξεις του.

Μέσω οικονομίας (παροχών και φοροαπαλλαγών) και με «θετική» ατζέντα προσδοκά άλλωστε η κυβέρνηση να ανοίξει τον βηματισμό της, παίρνοντας αποστάσεις ασφαλείας από το δημοσκοπικά δεύτερο κόμμα και εν αναμονή αξιωματική αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ.

Το «φροντιστήριο» στην Πειραιώς για το φορολογικό διήρκεσε δυόμισι ώρες χθες το βράδυ και το ανέλαβαν ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Χρίστος Δήμας και η Ζωή Ράπτη. Από την εσωτερική διαβούλευση δεν έλειψαν ωστόσο οι γκρίνιες και οι επιφυλάξεις. Μπορεί η κεντρική γραμμή να συνοψίζεται στη φράση «μπαίνουν οι βάσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας μέσα από στοχευμένες ρυθμίσεις», όμως οι βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι απελευθερώνουν τη φωνή τους με κάθε ευκαιρία, χτυπώντας «καμπανάκια» στην κυβέρνηση, δείχνουν να διακρίνουν στο νομοσχέδιο μια σειρά από… παγίδες.

Τα βουλευτικά SOS

Το βλέμμα της γαλάζιας ΚΟ είναι στραμμένο στις κοινωνικές και τις επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες κρατούν αποστάσεις από την κυβέρνηση, έχοντας στείλει το… μήνυμά τους στη ΝΔ ήδη από τις ευρωεκλογές (ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί κ.ο.κ.). Εξ ου και οι βουλευτές αναζητούν εναγωνίως μέσα στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης «θετικά» επιχειρήματα – γέφυρες με κρίσιμα για τη ΝΔ ακροατήρια.

Δεν είναι τυχαίο ότι για άλλη μία φορά βουλευτές που πήραν τον λόγο στη χθεσινή ενημερωτική σύναξη (με τη συμμετοχή και κομματικών στελεχών) αφενός βρήκαν ευκαιρία για να δώσουν τον παλμό από τις εκλογικές περιφέρειές τους (αναφερόμενοι σε τοπικού χαρακτήρα, άλυτα, προβλήματα), αφετέρου θέλησαν να επισημάνουν τα «θολά» σημεία της επερχόμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Τα δύο «τέλη»

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η νεοδημοκρατική μουρμούρα καταγράφηκε μεταξύ άλλων σε δύο «τέλη» που αυξάνονται: το τέλος ανθεκτικότητας στα καταλύματα και το τέλος κρουαζιέρας (γι’ αυτό υπήρξε σύμπλευση όσον αφορά στην αύξησή του στη Σαντορίνη, αλλά διατυπώθηκαν ενστάσεις σχετικά με τη Μύκονο).

«Τι θα κάνουν οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται σε… όχι τοπ τουριστικούς προορισμούς; Υπάρχει ανησυχία ότι πάμε σε αδικία εδώ» λέει γαλάζιο στέλεχος ως προς το τέλος ανθεκτικότητας. Η συγκεκριμένη διάταξη (το άρθρο 21 του νομοσχεδίου) που προβλέπει την αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση (πρώην τέλος διαμονής) στα καταλύματα και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις συγκεντρώνει «πυρά» εκτός και εντός ΝΔ.

Φαίνεται αυτό και στα σχόλια που αποτυπώνονται στη δημόσια διαβούλευση με τους φορολογούμενους να διαπιστώνουν μια «παράλογη οριζόντια» αύξηση χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η γεωγραφική θέση του ακινήτου ή το ύψος του μισθώματος. Και μερίδα γαλάζιων βουλευτών συμφωνεί ότι καταλύματα που ενοικιάζονται «40 ευρώ τη μέρα» θα πληρώνουν το ίδιο τέλος ανθεκτικότητας με εκείνα που ενοικιάζονται «400 ευρώ».

Αντιδράσεις για το φορολογικό

Η δημόσια διαβούλευση για το φορολογικό ολοκληρώνεται στις 19 Νοεμβρίου και από την κυβέρνηση αφήνουν ανοιχτά παράθυρα για διορθώσεις. Εξάλλου αντιδράσεις καταγράφονται και από φορείς, όπως από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ο οποίος έχει απευθυνθεί με επιστολή του και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.