Μέση Ανατολή: Το μήνυμα της συνόδου στο Ριάντ είχε έναν μοναδικό αποδέκτη, τον Ντόναλντ Τραμπ
Δεκάδες αραβικές και μουσουλμανικές χώρες συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής στο Ριάντ για τη Μέση Ανατολή και κατήγγειλαν το Ισραήλ - Μήνυμα στον Τραμπ να μην αγνοήσει τους συμμάχους του
Με ένα μακροσκελές ψήφισμα τα αραβικά και μουσουλμανικά κράτη που συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής στο Ριάντ, καταδίκασαν με τον πιο έντονο τρόπο το Ισραήλ για την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή.
«Τονίζουμε την αντίθεσή μας στη γενοκτονία του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού, καταδικάζουμε τις στρατιωτικές ενέργειες με στόχο το έδαφος του Λιβάνου και απορρίπτουμε την παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράν» δήλωσε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε σε ακόμα πιο αυστηρούς τόνους και ζήτησε την επιβολή εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ, τη διακοπή κάθε εμπορίου και τη διπλωματική απομόνωση.
Ιράν και Σαουδική Αραβία που έχουν αποκαταστήσει τις σχέσεις τους τον τελευταίο χρόνο μετά από μεγάλο διάστημα ανοιχτής κόντρας έκαναν επίδειξη της «φιλίας» τους στη σύνοδο του Ριάντ.
Άραβες και μουσουλμάνοι ηγέτες, σύμμαχοι ή μη των ΗΠΑ και με διαφορετική στάση ο καθένας απέναντι στο Ισραήλ, εμφανίστηκαν λάβροι κατά της επιθετικότητας του Τελ Αβίβ και ζήτησαν άμεση κατάπαυση πυρός, παλαιστινιακό κράτος και τιμωρία του Νετανιάχου.
Μόνο λόγια…
Το Ισραήλ βέβαια δεν φάνηκε να «αγχώνεται» από τις διακηρύξεις των γειτόνων του που το υποδεικνύουν ως υπαίτιο της καταστροφής και της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.
Ο νεοδιορισθείς υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατζ απάντησε μάλιστα με ευθείες απειλές κατά του Ιράν.
Οι Παλαιστίνιοι από την άλλη άκουσαν τις διακηρύξεις αλλά κανένα πρακτικό μέτρο πίεσης. Το ψήφισμα αρκείται σε ένα γενικόλογο κάλεσμα στα αραβικά και μουσουλμανικά κράτη να ασκήσουν διπλωματικές, πολιτικές και νομικές πιέσεις στο Ισραήλ, χωρίς να περιγράφεται τίποτα συγκεκριμένο.
Από την άλλη γίνεται σαφές από το κείμενο του ψηφίσματος ότι η σύνοδος προωθεί μία μεταπολεμική λύση με την PLO στην ηγεσία των Παλαιστινίων και καλεί τις υπόλοιπες παλαιστινιακές παρατάξεις να το αποδεχτούν.
Το τελικό ψήφισμα της συνόδου κορυφής ζητά ακόμα την αναστολή της ιδιότητας του μέλους του Ισραήλ στον ΟΗΕ και προτρέπει το Συμβούλιο Ασφαλείας να συστήσει μια ανεξάρτητη επιτροπή για να διερευνήσει τα εγκλήματα της χώρας και να παραπέμψει τους υπεύθυνους στη δικαιοσύνη.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν δήλωσε ότι η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους παραμένει κεντρικός στόχος, αλλά τόνισε ότι ο τερματισμός του πολέμου έχει άμεση προτεραιότητα, δεδομένου ότι εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι υποφέρουν.
Το μήνυμα στον Τραμπ
Το μήνυμα της Συνόδου, σύμφωνα με αναλυτές, δεν απευθυνόταν ούτε στο Ισραήλ αλλά ούτε στη Γάζα και τον Λίβανο που δεν βλέπουν να αλλάζει κάτι στην καταστροφική κατάσταση που βιώνουν.
Ο μοναδικός αποδέκτης του μηνύματος της Συνόδου είναι ο επερχόμενος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σχολιάζει ο Τζακ Χιούρι στην ισραηλινή Haaretz.
Φίλοι και εχθροί των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή λένε στον Τραμπ «είμαστε εδώ, δεν μπορείτε να μας αγνοήσετε».
«Συγκράτησε το Ισραήλ» λένε τα αραβικά καθεστώτα στον Τραμπ αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα αναλάβουν τα ίδια να πιέσουν τους Παλαιστίνιους για τους όρους της επόμενης μέρας.
Και το μήνυμα γίνεται ακόμα σαφέστερο όσον αφορά το Ιράν, που με «τις πλάτες της Σαουδικής Αραβίας» πρέπει να μείνει εκτός της επιθετικότητας του Ισραήλ αλλά και του ίδιου του Τραμπ που θα πρέπει σύντομα να χτίσει κάποια στρατηγική για τη Μέση Ανατολή.
- Santo Wines: Το success story των ηφαιστειακών κρασιών της Σαντορίνης
- ΑΑΔΕ: Υπάλληλος της υπηρεσίας σε κύκλωμα λαθρεμπορίας ποτών – Διετάχθη εσωτερική έρευνα
- Η Μπαρτσελόνα που έπαθε… Σίτι και η ζωή χωρίς τον Γιαμάλ
- Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
- Ντορέττα Παπαδημητρίου: Τελικά είναι ζευγάρι με τον Γιώργο Γεροντιδάκη; Τι απαντά
- Famagusta: Οι μαρτυρίες που συγκλόνισαν τη μικρή οθόνη