Ντόναλντ Τραμπ: Έθρεψε ελπίδες στους επενδυτές crypto, αλλά πόσο βάσιμες είναι;
Υπό μια δεύτερη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, οι κανόνες που διέπουν τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία μπορεί να είναι όχι μόνο πιο επιεικείς αλλά και πιο συνεπείς
- Τι γνωρίζουμε για τις εκρήξεις μπροστά στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας - Νεκρός ο δράστης
- Καταρρακτώδεις βροχές παρέλυσαν τη Μάλαγα - Σε κόκκινο συναγερμό ξανά η πολύπαθη Βαλένθια
- Έξι στρατιώτες του Ισραήλ νεκροί σε μάχη στον Λίβανο, τουλάχιστον οκτώ θύματα σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Πολυτεχνείο 1973: Η εξέγερση ενάντια στη Χούντα ξεκινά
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ έχει ένα άρωμα εκδίκησης, ειδικά για τα κρυπτονομίσματα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας των εκλογών, καθώς κατέστη σαφές ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στην Αμερική, η τιμή του bitcoin, του κρυπτονομίσματος με τις περισσότερες συναλλαγές, εκτινάχθηκε κατά 10%. Στις 11 Νοεμβρίου, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι πλησίαζαν να πάρουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, έφτασε το ρεκόρ των 89.000 δολαρίων και από τα μέσα Οκτωβρίου έχει αυξηθεί κατά 45%.
Και δεν είναι το μόνο… Εξαιρουμένων των stablecoin, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να αποφεύγουν τις διακυμάνσεις των τιμών, τα 20 κορυφαία κρυπτονομίσματα έχουν ενισχυθεί ακόμη πιο γρήγορα από το bitcoin.
H αξία της παγκόσμιας αγοράς κρυπτονομισμάτων έφτασε τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά στις 12 Νοεμβρίου.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Dogecoin. Το memecoin ήταν ένας από τους μεγαλύτερους νικητές στο μετεκλογικό ράλι, κερδίζοντας 153% από την ημέρα των εκλογών σε σύγκριση με την αύξηση κατά 30% που κατέγραψε την ίδια περίοδο το bitcoin. Ξεπέρασε επίσης το XRP αυτή την εβδομάδα κι έγινε το έκτο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς.
Και χθες σημείωσε νέα άνοδο κατά 20% όταν ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε επίσημα τη δημιουργία του «Υπουργείου» Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας, (Department of Government Efficiency) το οποίο στη δήλωσή του ανέφερε ως «DOGE», όπως ακριβώς και το εν λόγω κρυπτονόμισμα.
Το Dogecoin έγινε γνωστό το 2021 μετά την υποστήριξη του Μασκ και τη συνεχή διαφημιστική εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που έκτοτε έχει γίνει ένας μεγάλος καταλύτης για το νόμισμα. Τον Μάιο του ίδιου έτους, οι αναρτήσεις του Μασκ τροφοδότησαν το ράλι του dogecoin στο υψηλό όλων των εποχών.
Κρυπτονομίσματα με κεφαλαιοποίηση 3 τρισ. δολ.
Και η αξία της παγκόσμιας αγοράς κρυπτονομισμάτων έφτασε τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά στις 12 Νοεμβρίου.
Αυτό σηματοδοτεί ένα εκπληκτικό comeback από το 2022-23, όταν μια τέλεια καταιγίδα έπληξε τα κρυπτονομίσματα.
Τότε η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια με γοργούς ρυθμούς, ψύχοντας τον κερδοσκοπικό πυρετό που είχε πιάσει αγορές στον απόηχο της πανδημίας Covid-19. Η κακοδιαχείριση και η απάτη προκάλεσαν την κατάρρευση πολλών εταιρειών crypto, μεταξύ των οποίων η FTX, ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια crypto, μολύνοντας ολόκληρο τον κλάδο.
Το μεγάλο στοίχημα είναι η νέα κυβέρνηση να προωθήσει ρυθμίσεις πιο ευνοϊκές προς τα crypto
Αλλαγή στα δεδομένα
Όπως υπογραμμίζει ο Economist, στα τέλη του 2023 η βιομηχανία είδε την ευκαιρία να αλλάξει τα δεδομένα. Τους επόμενους μήνες ο Ντόναλντ Τραμπ αναδείχθηκε σε βασικός υπερασπιστής του κλάδου. Διαδικτυακά προώθησε το World Liberty Financial, ένα έργο αποκεντρωμένης χρηματοδότησης που υποστηρίζεται από την οικογένειά του. Σε συγκεντρώσεις υποσχέθηκε να κάνει την Αμερική «την υπερδύναμη του bitcoin του κόσμου». Και οι λομπίστες των κρυπτονομισμάτων ξόδεψαν περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξουν συγκεκριμένους υποψηφίους για το Κογκρέσο κατά τη διάρκεια του εκλογικού κύκλου.
Το μεγάλο στοίχημα είναι η νέα κυβέρνηση να προωθήσει ρυθμίσεις πιο ευνοϊκές προς τα crypto. Τον Ιούλιο, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε σε ένα ενθουσιώδες πλήθος στο μεγαλύτερο τζάμπορε της βιομηχανίας, το πιο δυνατό κέφι ξέσπασε όταν υποσχέθηκε να απολύσει τον Γκάρι Γκένσλερ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC). «Από εδώ και στο εξής οι κανόνες θα γράφονται από ανθρώπους που αγαπούν τον κλάδο σας, όχι που μισούν τον κλάδο σας», είπε τότε. Ο Ντόναλντ Τραμπ, στην πραγματικότητα, δεν μπορεί να απολύσει τον Γκένσλερ χωρίς αιτία πριν από το τέλος της θητείας του, το 2026 – αν και συνηθίζεται οι πρόεδροι της SEC να παραιτούνται όταν ένας νέος πρόεδρος αναλαμβάνει ούτως ή άλλως τα καθήκοντά του.
Ο Γκένσλερ και τα κρυπτονομίσματα
Η αποχώρηση του Γκένσλερ θα απάλλασσε τη βιομηχανία από έναν «τέλειο κακό», εκτιμούν παράγοντες του κλάδου. Ο ίδιος δεν είναι πεπεισμένος για τα πλεονεκτήματα των κρυπτονομισμάτων: μόλις τον Οκτώβριο εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με το αν θα αποκτούσαν ποτέ τη σταθερότητα και την αποδοχή των παραδοσιακών νομισμάτων. Έχει ζωγραφίσει τον κόσμο των crypto ως γεμάτο απατεώνες και κλέφτες. Και έχει παραπέμψει στα δικαστήρια μια μακρά λίστα με εξέχουσες εταιρείες κρυπτογράφησης, που κυμαίνονται από Kraken και Coinbase (δύο ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων) μέχρι Ripple (εκδότης κρυπτονομισμάτων) και Cumberland DRW (μεσίτης-έμπορος). Αυτό ανάγκασε πολλές επιχειρήσεις να πληρώσουν τεράστιες νομικές αμοιβές και να επενδύσουν σε μεγάλο βαθμό στη συμμόρφωση. Αυτά τα νομικά προβλήματα και τα αυξανόμενα κόστη έχουν ρίξει ένα σύννεφο στο μέλλον του κλάδου.
Η σταυροφορία
Ο Economist επισημαίνει ότι στο επίκεντρο της σταυροφορίας του Γκένσλερ είναι ο ισχυρισμός ότι πολλά ψηφιακά νομίσματα είναι στην πραγματικότητα τίτλοι —η ρύθμιση των οποίων εμπίπτει στην αρμοδιότητα της SEC— και ότι οι εταιρείες που τα εκδίδουν, τα εμπορεύονται ή τα προσφέρουν προς πώληση θα έπρεπε επομένως να έχουν εγγραφεί στην επιτροπή.
Οι εκδότες και οι έμποροι τίτλων πρέπει να αποκαλύπτουν περισσότερες πληροφορίες στις ρυθμιστικές αρχές και να παρέχουν μεγαλύτερη προστασία στους πελάτες, από ό,τι θα ήθελαν οι εταιρείες ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Θα προτιμούσαν τα κρυπτονομίσματα να ρυθμίζονται υπό ένα ειδικό (και πιθανώς ελαφρύ) καθεστώς ή ως εμπορεύματα, τα οποία εποπτεύονται από την λιγότερο παρεμβατική Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Συμμετοχής Εμπορευμάτων (CFTC).
Υπό μια δεύτερη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, οι κανόνες που διέπουν τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία μπορεί να είναι όχι μόνο πιο επιεικείς αλλά και πιο συνεπείς. Τα τελευταία χρόνια, η SEC και η CFTC έχουν τακτικά διαφωνίες για το ποια περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης εμπίπτουν στην αρμοδιότητα τους.
Και οι δύο, για παράδειγμα, είχαν στο παρελθόν διεκδικήσει δικαιοδοσία επί του Ether, του δεύτερου πιο δημοφιλούς κρυπτονομίσματος, αν και η SEC τελικά υποχώρησε (και το bitcoin θεωρείται εμπόρευμα). Οι εταιρείες κρυπτογράφησης κατηγόρησαν επίσης τον Γκένσλερ ότι αλλάζει συνεχώς τους κανόνες SEC που ισχύουν για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.
Παρά τις δεσμεύσεις ωστόσο, αυτό το οποίο θα ήταν «Μάννα εξ ουρανού» για τα κρυπτονομίσματα είναι η σαφήνεια. Και δεν είναι ακόμα σαφές αν θα υπάρξει σαφήνεια από τη νέα κυβέρνηση. Γιατί μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να επαινεί τα κρυπτονομίσματα, αλλά η αγάπη του για αυτά δεν έχει βάσεις. Μόλις το 2021 αποκάλεσε το bitcoin «απάτη έναντι του δολαρίου».
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις