Όταν το multitasking αρχίζει να λειτουργεί εναντίον μας
Για πολλούς το multitasking, δηλαδή το να κάνεις πολλά και διαφορετικά πράγματα μαζί, είναι προσόν. Ωστόσο, όπως φαίνεται μπορεί να κάνει τη ζωή μας πιο δύσκολη.
Μήπως το να περνάτε από το γράψιμο, στο διάβασμα email και από εκεί σε συναντήσεις μέσω zoom και σε τηλέφωνα την ίδια χρονική περίοδο ακούγεται ιδιαίτερα γνώριμο; Μήπως παλεύετε να τελειώσετε πολλά task ταυτόχρονα, ενώ παράλληλα νιώθετε στρες και ότι δεν είστε αποτελεσματικοί; Σίγουρα δεν είστε οι μόνοι που, κατά τη διάρκεια της εργασίας και όχι μόνο, κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, κοινώς multitasking.
Ενώ στο παρελθόν μπορεί να είχε επικρατήσει η θεωρία ότι αυτός είναι ο σωστός και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για ενισχυμένη παραγωγικότητα, πλέον καταρρίπτεται. Η αλήθεια είναι ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος μάλλον δεν είναι φτιαγμένος για πολλαπλές εργασίες, μιας και φαίνεται ότι μπορεί να χειριστεί καλά μόνο ένα πράγμα τη φορά.
Το multitasking όχι μόνο δεν φέρνει αποτελέσματα, αλλά μπορεί να δυσκολέψει τη ζωή σας, δεν σας επιτρέπει να αναπτυχθείτε και να προχωρήσετε. Ακόμα και αν κάποια πράγματα δείχνουν να προχωρούν, στην ουσία δεν μπορείτε να επικεντρωθείτε σε όλα και να αφομοιώνετε όλες τις πληροφορίες.
Γιατί το multitasking λειτουργεί εναντίον σας
Ο εγκέφαλός σας κάνει μεγάλη προσπάθεια για να ανταπεξέλθει σε πολλαπλές εργασίες ταυτόχρονα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να οδηγείστε πιθανώς σε περισσότερα λάθη.
Για παράδειγμα, μια μελέτη αναφέρει ότι οι γιατροί ήταν πιο πιθανό να συντάξουν μια λανθασμένη συνταγή όταν έκαναν δύο πράγματα ταυτόχρονα, όπως να γράφουν στον υπολογιστή και να μιλούν με τον ασθενή. Σκεφτείτε να περπατάτε στο δρόμο και να πληκτρολογείτε μηνύματα… Αν δεν έχετε την πλήρη αντίληψη του τι συμβαίνει γύρω σας, οι συνέπειες μπορεί να είναι τραγικές, ειδικά στο δρόμο.
Ειδικότερα, ο εγκέφαλος χρειάζεται περίπου ένα λεπτό για να κάνει τη μετάβαση από τη μία εργασία στην άλλη. Αν αυτό συμβαίνει συνεχώς, φυσικά επηρεάζεται η παραγωγικότητά σας.
Επιπρόσθετα, το multitasking δημιουργεί, σύμφωνα με έρευνες, άγχος ενώ μελέτη υποστηρίζει ότι μπορεί ακόμα και να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.
Πώς να αποφύγετε το multitasking
Στην πραγματικότητα, η εποχή επικαλείται μια επίπλαστη ανάγκη για multitasking. Από τα email στο slack και από το zoom στα social media και το διαδίκτυο φαίνεται ότι υπάρχει μια τρομακτικά μεγάλη ποσότητα πραγμάτων και πληροφοριών που αποζητά την προσοχή μας. Σε συνδυασμό με τον μύθο ότι μπορείτε να πετύχετε περισσότερα σε λιγότερο χρόνο, εύκολα “πέφτει” κανείς στην παγίδα του multitasking.
Για να την αποφύγετε, καλό είναι να ζυγίζετε τις καταστάσεις και να ετοιμάζετε με προσοχή το πρόγραμμά σας. Μπορεί να υπάρχουν στιγμές που θα εκτελέσετε περισσότερες από μία εργασίες παράλληλα. Θα πρέπει όμως, να δείτε το ειδικό βάρος της κάθε εργασίας και να μην επαναλαμβάνετε τακτικά αυτό το μοτίβο που μπορεί μακροπρόθεσμα να λειτουργήσει ενάντια στην ευημερία σας.
Δοκίμαστε το monotasking
Αρχίστε να καλλιεργείτε περισσότερο το monotasking. Συγκεντρωθείτε δηλαδή σε μια εργασία κάθε φορά, ειδικά αν είναι μια δύσκολη περίπτωση που χρειάζεται προσοχή. Μπορεί να προγραματίσετε κάποιο διάλειμμα και αφού το ολοκληρώσετε, να πιάσετε για λίγο μια εργασία μικρότερης σημασίας και να επιστρέψετε μετά από λίγα λεπτά στο βασικό σας project.
Το διάλειμμα για φαγητό, για να μιλήσετε με έναν φίλο ή να βγείτε μια βόλτα στη γειτονιά, να πάρετε αέρα, ξεκουράζει το μυαλό και συμβάλλει στην αποδοτικότητά σας. Μπορείτε όταν επικεντρώνεστε σε κάτι πολύ σημαντικό να φοράτε τα ακουστικά σας και να απενεργοποιείτε για λίγο τις ειδοποιήσεις στο κινητό σας και τις εφαρμογές στον υπολογιστή.
Βήμα βήμα και με τη δύναμη της συνήθειας, το μυαλό και το σώμα σας θα συνηθίσουν να δίνουν όλη την ενέργειά τους σε μια εργασία τη φορά. Με επιμονή, θα δείτε στην πορεία πόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχετε στις εργασίες με τις οποίες καταπιάνεστε.
* Πηγή: Vita
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις