Τηλεργασία ή όχι; Ιδού η απορία
Η τηλεργασία είναι κάτι που επιδιώκουν οι περισσότεροι. Πώς όμως επηρεάζει την την παραγωγικότητα και την ευημερία μας;
Πριν από μόλις λίγα χρόνια, η «εργασία» και το «σπίτι» ήταν δύο ξεχωριστές εμπειρίες. Ύστερα, ήρθε η πανδημία και, μαζί της, μια μαζική αναδιάταξη. Εργαζόμενοι από σχεδόν κάθε τομέα και κλάδο γνώρισαν και συνήθισαν κάτι που θεωρούταν ίσως αδύνατο πριν: την τηλεργασία.
Στο σήμερα λοιπόν, πολλοί εργαζόμενοι επιθυμούν και επιδιώκουν ευελιξία. Δεν είναι τόσο πρόθυμοι να μετακινούνται καθημερινά για να κάνουν την εργασία που μπορούν να κάνουν εξίσου καλά, ή καλύτερα, από την άνεση του σπιτιού τους. Άλλοι πάλι βρίσκουν ότι η δουλειά από απόσταση δημιουργεί μια ασάφεια των ορίων μεταξύ της εργασίας και της προσωπικής ζωής, συμβάλλει στην απομόνωση και εμποδίζει την καθοδήγηση και τη συντροφικότητα που προκύπτουν οργανικά στο χώρο εργασίας.
Όπως και να’ χει, ένα πράγμα είναι βέβαιο: η απομακρυσμένη εργασία ήρθε για να μείνει!
Τηλεργασία και παραγωγικότητα
Είμαστε πιο παραγωγικοί στο σπίτι ή στο γραφείο; Πέντε χρόνια μετά την… επανάσταση της απομακρυσμένης εργασίας, η απάντηση αρχίζει να γίνεται ξεκάθαρη. Η πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει όλο και περισσότερο τη θετική σχέση μεταξύ της εργασίας από το σπίτι και της παραγωγικότητας, με μελέτες να δείχνουν ότι η παραγωγικότητα αυξάνεται έως και 12%, κυρίως λόγω μειωμένων περισπασμών.
Τηλεργασία και ευεξία
Η απομακρυσμένη εργασία, ιδιαίτερα στο υβριδικό της μοντέλο (κάποιες μέρες δουλειάς στο γραφείο και κάποιες από το σπίτι), έχει αποδειχθεί σταθερά ότι συμβάλλει σε χαμηλότερα ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα που σχετίζονται με το άγχος, αυξημένη εργασιακή ικανοποίηση, μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και βελτιωμένη συνολική ευημερία. Βέβαια, τα ευρήματα δείχνουν ότι οι γυναίκες, ιδιαίτερα οι παντρεμένες, δεν φαίνεται να επωφελούνται τόσο όσο οι άνδρες και οι ανύπαντρες γυναίκες από την ευελιξία που προσφέρει η απομακρυσμένη εργασία. Αυτό συμβαίνει ίσως επειδή η εργασία από το σπίτι δημιουργεί μια ασάφεια μεταξύ των ρόλων στο σπίτι και της επαγγελματικής τους ταυτότητας, η οποία θα μπορούσε να προσθέσει άγχος στην εργασιακή εμπειρία.
Ανάγκη για περισσότερα δεδομένα
Η στροφή προς την υβριδική και την απομακρυσμένη εργασία έχει αναμφίβολα προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία αλλά έχει επίσης δημιουργήσει ένα νέο επίπεδο πολυπλοκότητας στην κατανόηση του τι λειτουργεί για κάθε οργανισμό. Οι γενικευμένες υποθέσεις σχετικά με τις προτιμήσεις των εργαζομένων και την παραγωγικότητα δεν είναι επαρκείς. Οι εταιρείες είναι ωφέλιμο να υιοθετήσουν μια προσέγγιση βάσει δεδομένων για να προσαρμόσουν μοντέλα εργασίας που βελτιστοποιούν την ευημερία και την οργανωτική αποτελεσματικότητα των εργαζομένων τους. Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, αυτό είναι πιθανό να γίνει ένας νέος τομέας εστίασης, οδηγώντας σε μια βαθύτερη κατανόηση όχι μόνο των διαφορών μεταξύ των εταιρειών, αλλά και των διαφορών μεταξύ των ομάδων των εργαζομένων εντός των εταιρειών.
Αριθμητικά δεδομένα, όπως έρευνες εργαζομένων και μετρήσεις απόδοσης, μπορούν να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τα επίπεδα παραγωγικότητας, τα πρότυπα συνεργασίας και την ικανοποίηση των εργαζομένων σε διαφορετικές εργασιακές συνθήκες. Τα ποιοτικά δεδομένα μπορούν να αποκαλύψουν τις εμπειρίες των εργαζομένων, να εντοπίσουν πιθανές προκλήσεις και να ρίξουν φως στον αντίκτυπο των διαφορετικών μοντέλων εργασίας. Τα ευρήματα της έρευνας μέχρι σήμερα υποδηλώνουν ότι είναι προς το συμφέρον των οργανισμών να προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία, όποτε είναι δυνατόν, και να προσαρμοστούν στο υβριδικό μοντέλο ως το νέο χρυσό πρότυπο εργασίας. Ωστόσο, ενώ μελέτες μεγάλης κλίμακας μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε ορισμένες από τις τάσεις που σχετίζονται με την απομακρυσμένη εργασία, μόνο τα δεδομένα μεταξύ των οργανισμών μπορούν να ρίξουν φως στο τι λειτουργεί καλύτερα για κάθε μεμονωμένη εταιρεία. Τέτοια δεδομένα είναι ζωτικής σημασίας για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις ρυθμίσεις εργασίας και τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των ατόμων, των ομάδων και του οργανισμού συνολικά. Άλλωστε, κάθε οργανισμός έχει το δικό του μοναδικό δακτυλικό αποτύπωμα.
- Τολιόπουλος: «Στόχος μας σε αυτό το παράθυρο να έχουμε εξασφαλίσει την πρόκριση στο Eurobasket»
- Πώς σχολιάζουν στο ΠΑΣΟΚ την ανάληψη της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης
- Πρόσωπα, οράματα και όνειρα μέσα από «Το Βλέμμα» του μεγάλου ζωγράφου και σκηνογράφου Γιάννη Μετζικώφ
- «Η Μάσα και ο Αρκούδος, μια μεγάλη γιορτή» στο θέατρο Αλέκος Αλεξανδράκης
- Google: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζητά από τη Δικαιοσύνη να διατάξει την εταιρεία να διαχωριστεί από το Chrome
- 30 χρόνια προσφοράς, πολιτισμού και μουσικής παιδείας γιόρτασε το πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά