Τον ρόλο των υποδομών της Ελλάδας, όπως η πλωτή μονάδα αποθήκευσης LNG στην Αλεξανδρούπολη, για την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής ανέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, τονίζοντας ότι η χώρα μετατρέπεται σταδιακά σε «εξαγωγό ενέργειας».

«Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο»

Ταυτόχρονα αναγνώρισε αφενός τη σημασία ενός εκτενέστερου δικτύου ευρωπαϊκών διασυνδέσεων αφετέρου την ανάγκη να αντιμετωπιστούν στρεβλώσεις – «η απόκλιση στις χονδρικές τιμές μεταξύ χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης και άλλων της ΕΕ καταδεικνύει αδυναμίες της εσωτερικής αγοράς», είπε. Στην ολομέλεια της COP29, εμφάνισε την Ελλάδα ως «πρωτοπόρο» και «προσηλωμένη» στην ενεργειακή μετάβαση, παραδεχόμενος τις προκλήσεις: η μετάβαση να βρίσκει αποδοχή στους πολίτες και να την αντέχουν οικονομικά οι επιχειρήσεις.

Τέσσερις «επείγουσες αναπροσαρμογές»

Μίλησε άλλωστε για τέσσερις «επείγουσες αναπροσαρμογές»: ειλικρίνεια ότι η μετάβαση δεν θα είναι… ανώδυνη, επανεκκίνηση στο ρυθμιστικό πλαίσιο («πήραμε το μάθημά μας όταν προσπαθήσαμε να φέρουμε τη μετάβαση στους αγρότες μας» είπε), επένδυση στα δίκτυα κατά την έκθεση Ντράγκι, πόροι για προσαρμογή στην κλιματική κρίση («δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε τόσο πολύ στο 2050 και να ξεχάσουμε το 2024»). Εξάλλου μιλώντας στο Bloomberg, με την αποστροφή ότι «στην Ελλάδα η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ», επέμεινε στο αίτημα για περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η COP29 φιλοξενείται στο Μπακού.

Βασικό θέμα στο περιθώριο της Διάσκεψης ήταν η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο ο Μητσοτάκης είπε ότι είχε «πολύ φιλική» τηλεφωνική συνομιλία: «Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Εχουμε  συνεργαστεί πολύ στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες και αναμένω αυτή η σχέση να συνεχιστεί». Από… ευρωπαϊκής σκοπιάς ωστόσο επανέλαβε την αναγκαιότητα να προχωρήσει η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

Ως μήνυμα (και) προς το εσωτερικό όρισε σαν κεντρικές προτεραιότητες την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ζωής και την αύξηση των μισθών, προτάσσοντας τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας. Σε εκδήλωση παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αναφέρθηκε στην εθνική τραγωδία του 2018 στο Μάτι, υπεραμυνόμενος τις αναθεωρήσεις της κυβέρνησης για την Πολιτική Προστασία, τις κινήσεις και τις εμπειρίες της χώρας, όπως το «112».

Κάποιες φορές είναι προτιμότερο, είπε, «να απομακρύνεις ανθρώπους και να ρέπεις προς την πλευρά της προσοχής παρά να χάνονται ζωές επειδή δεν είχε υπάρξει ενημέρωση», σημειώνοντας για το Μάτι ότι «η πυρκαγιά κατέστρεψε ένα προάστιο της Αθήνας, σκοτώνοντας 104 ανθρώπους, οι οποίοι δεν έλαβαν οποιαδήποτε έγκαιρη προειδοποίηση».

Πηγή: Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ