Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κοινή χρήση τοποθεσίας: Γιατί δεν πρέπει να γνωρίζει ο άνθρωπός σου που είσαι ανα πάσα στιγμή

Κοινή χρήση τοποθεσίας: Γιατί δεν πρέπει να γνωρίζει ο άνθρωπός σου που είσαι ανα πάσα στιγμή

Η κοινή χρήση τοποθεσίας μπορεί να γίνει τοξική, στα χέρια ενός απαιτητικού φίλου, υπερβολικά παρεμβατικού γονές ή ενός ανασφαλούς συντρόφου.

Το «παιχνίδι» με τις ανθρώπινες σχέσεις ενδεχομένως να έχει χαθεί, από τότε που τα εξελιγμένα κινητά κεντρίζουν την προσοχή στις συναντήσεις και τις παρέες βλάπτοντας την επικοινωνία, τη κουβέντα ακόμα και το φλερτ. Ωστόσο, νέες εφαρμογές εντοπισμού θέσεων από τρίτους ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου.

Ενώ εργαζόμαστε πολύ, αναλαμβάνουμε οικογενειακές δεσμεύσεις και οδηγούμε για ώρες καθημερινά, η κοινή χρήση τοποθεσίας μας με δικούς μας ανθρώπους βοηθά να τα κρατάμε όλα αυτά οργανωμένα υποτίθεται.

Εφαρμογές, όπως το Find My Friends, το Snapchat ή το Life360 χρησιμοποιούνται από χρήστες όλο και περισσότερο για να παρακολουθούν πρόσωπα του κύκλου τους, ακόμα και γνωστούς τους. Το να πει «ναι» κάποιος στο αίτημα για κοινή χρήση της τοποθεσίας με κάποιον είναι τόσο εύκολο όσο το να αγγίξουμε την οθόνη του τηλεφώνου μας.

Όπως αναφέρει, όμως, δημοσίευμα της Washington Post που επικαλείται ειδικούς, το να πείτε «όχι», μπορεί να σώσει τη σχέση σας. Ή ακόμα και την προσωπική σας ασφάλεια.

Η κοινή χρήση τοποθεσίας είναι το πρόβλημα απορρήτου που μπήκε στη ζωή μας όταν ήμασταν πολύ απασχολημένοι για να πάρουμε είδηση το κόστος της. Σε επίπεδο ασφάλειας, οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν την παρακολούθηση GPS για τον έλεγχο των θυμάτων — ένα πρόβλημα που η Apple και άλλες εταιρείες τεχνολογίας άργησαν να αντιμετωπίσουν.

Το να πείτε «όχι» στην κοινή χρήση τοποθεσίας, λοιπόν, μπορεί να είναι μια πράξη αγάπης.

Σε επίπεδο προσωπικών σχέσεων, η κοινή χρήση τοποθεσίας μπορεί να γίνει τοξική, στα χέρια ενός απαιτητικού φίλου, υπερβολικά παρεμβατικού γονές ή ενός ανασφαλούς συντρόφου.

Η κοινή χρήση τοποθεσίας είναι τόσο συνηθισμένη, που το «όχι» μπορεί να μοιάζει με υπερβολική αντίδραση, ενώ μερικές φορές εκλαμβάνεται ως κατηγορία για τον άλλον ότι είναι περίεργο ή σαν παραδοχή ότι έχουμε κάτι να κρύψουμε.

Οι ιστορίες τρόμου όσων μοιράζονται τοποθεσίες συχνά ξεκινούν έτσι, σύμφωνα με την Κέλι Όουενς, εκτελεστική διευθύντρια του Γραφείου της Νέας Υόρκης για την Πρόληψη της Οικογενειακής Βίας. Παραχωρούμε πρόσβαση στην τοποθεσία θεωρώντας ότι δεν είναι κάτι σπουδαίο, αλλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθεί μια φιλία ή σχέση. «Κανείς δεν μπαίνει σε μια σχέση νομίζοντας ότι θα πάει άσχημα ή ότι αυτό το άτομο θα χρησιμοποιήσει την εξουσία και τον έλεγχο πάνω μου», είπε ο Όουενς.

Η κοινή χρήση τοποθεσίας και άλλες λειτουργίες παρακολούθησης είναι πλέον κοινός παρονομαστής σε πολλές περιπτώσεις ενδοοικογενειακής κακοποίησης και οι χρήστες εξακολουθούν να ψάχνουν αποτελεσματικούς τρόπους ασφάλειας όταν οι κακοποιοί έχουν πρόσβαση στο ψηφιακό ίχνος του θύματος, είπε.

Στην ιδανική περίπτωση, η κοινή χρήση τοποθεσίας θα πρέπει να αποθηκεύεται για σχέσεις με μακρά, σταθερή ιστορία, σύμφωνα με την Όουενς. Αλλά μερικές φορές ακόμη και οι πιο κοντινές μας συνδέσεις ξεφεύγουν και τα πρότυπα συμπεριφοράς για την άρση εντοπισμού τοποθεσίας είναι ασαφή.

Μπορεί να γνωρίζουν οι γονείς ανα πάσα στιγμή που βρίσκεται το ενήλικο παιδί τους για λόγους ασφαλείας, αλλά εάν δουν ότι απομακρύνεται, αρχίζουν τα τηλέφωνα που βρίσκεται και με ποιόν είναι.

Έτσι, η ειδική Αμερικανίδα εκπαιδευτικός στο σεξ Τζάστιν, Ανγκ Φόντεη, λέει ότι η κοινή χρήση τοποθεσίας θα πρέπει να είναι μια συνεχής διαπραγμάτευση, όχι ένα αναπόσπαστο μέρος των φιλιών ή των σχέσεων.

Η Φόντε υποστηρίζει ότι η κοινή χρήση τοποθεσίας έχει γίνει τόσο αναμενόμενη που πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι επιτρέπεται να πουν «όχι» σε αυτά τα αιτήματα. Οι κινήσεις μας από στιγμή σε στιγμή βρίσκονται υπό την ομπρέλα της «σωματικής αυτονομίας», είπε, και όταν ενηλικιωθούμε, κανείς δεν δικαιούται να γνωρίζει που βρισκόμαστε.

Το να εγκαταλείψουμε την ιδιωτικότητά μας με αντάλλαγμα την εμπιστοσύνη ή την ευκολία είναι μέρος της ζωής σήμερα, από τη δουλειά στο σχολείο μέχρι το αεροδρόμιο, δήλωσε η Σοσάνα Ζούμποφ, συγγραφέας και καθηγήτρια στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ. Αλλά όταν αφήνουμε ένα εργαλείο, όπως το Find My Friends, να αρχίσει να διαχειρίζεται τις σχέσεις μας, κανονικοποιούμε αυτή την επιτήρηση και στην προσωπική μας ζωή, είπε.

«Το να μπορείς να βιώνεις ένα καταφύγιο, να έχεις την ιδιωτικότητά σου, ακόμη και όταν μοιράζεται άλλα πράγματα, αυτές είναι οι ισορροπίες που δημιουργούν πλούσια άτομα και προσωπικότητες», είπε ο Ζούμποφ. Το να συζητάμε ποια μέρη της ζωής μας είμαστε διατεθειμένοι να μοιραστούμε είναι μέρος της πραγματικής οικειότητας, είπε η Ζούμποφ, δίχως να κρύβει την ανησυχία της πως όταν αποκαλύπτουμε κάθε μας κίνηση, διαβρώνουμε την ικανότητά μας να συνδεόμαστε και να επικοινωνούμε.

«Βασιζόμενοι σε αυτή την τεχνολογία, εξουδετερώνουμε τις οικογένειές μας, τις φιλίες μας και τα ειδύλλια μας», είπε. Το να πείτε «όχι» στην κοινή χρήση τοποθεσίας, λοιπόν, μπορεί να είναι μια πράξη αγάπης.

Must in

Αποκάλυψη in: Καθαρές οι τοξικολογικές εξετάσεις και του 15 μηνών Παναγιώτη στο «θρίλερ στην Αμαλιάδα»

Νέο πλήγμα στο σενάριο δολοφονίας πέντε μωρών από την 24χρονη Ειρήνη Μ. στην Αμαλιάδα. Κρίσιμες οι ιστολογικές εξετάσεις για το ίδιο παιδί που αναφέρεται ότι ήταν υγιές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024