Στρατόπεδα: Πόσα και πού κλείνουν – Η εξήγηση του Νίκου Δένδια
Ο Νίκος Δένδιας επιχείρησε να εξηγήσει την αλλαγή πολιτικής σε σχέση με τα στρατόπεδα στην Ελλάδα - Η σύγκριση με τις ΗΠΑ
- Μπαίνουν περιορισμοί στη δόμηση κατοικιών και τουριστικών καταλυμάτων στη Σαντορίνη
- 25χρονη στο Ιράν παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από οδηγό - Συνελήφθη επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ
- Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην Νταχίγια, στα νότια προάστια της Βηρυτού
- Ένοχος 43χρονος για ενδοοικογενειακή βία - Η σύντροφός του πήδηξε από το μπαλκόνι για να γλιτώσει
Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας μίλησε χθες Πέμπτη για τα στρατόπεδα που χρειάζεται να κλείσουν σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας, τα οποία θα φτάσουν τα 137.
Στην Αττική αναμένεται να κλείσουν οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε Καπανδρίτι και Μαλακάσα
Ο υπουργός, ανάμεσα σε άλλα, τόνισε στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ότι: «Δεν έχει λογική να έχουμε περισσότερα στρατόπεδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, 800 και πλέον στρατόπεδα. Θα πρέπει να πάμε γρήγορα σε κλείσιμο 137 στρατοπέδων, Γρήγορα, μέσα στο ’25 αυτό να έχει τελειώσει. Και γιατί μόνον 137; Γιατί εκεί θα μπορούσατε σωστά να μου ασκήσετε κριτική. Γιατί δεν έχουμε χρήματα να επενδύσουμε για να μεγαλώσουν τα άλλα και να κλείσουμε άλλα 250».
Στην ίδια λογική θα κλείσουν όλα τα στρατοδικεία και αεροδικεία, πλην εκείνων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ξάνθη.
Ο Νίκος Δένδιας, στην εισήγησή του χαρακτηριστικά τόνισε ότι κλείνουν «μια σειρά από στρατοδικεία, ναυτοδικεία, αεροδικεία στη χώρα που δεν υπηρετούν καμία πραγματική ανάγκη. Ο μέσος όρος εκδίκασης υποθέσεων από κάθε στρατοδίκη είναι πέντε υποθέσεις τον χρόνο, όταν ο ανάλογος δικαστής στα πολιτικά δικαστήρια δικάζει 25 την ημέρα».
Ποια στρατόπεδα βρίσκονται στη λίστα των «137»
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπό κατάργηση είναι η Σχολή Εκπαίδευσης Τεχνικών Τηλεπικοινωνίας (ΣΕΤΤΗΛ) στον Πύργο, η Σχολή Μαγείρων στο Γύθειο και δομές που υπολειτουργούν σε μια σειρά από πόλεις, όπως στην Τρίπολη, τη Λαμία και την Άρτα.
Στην Αττική αναμένεται να κλείσουν οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε Καπανδρίτι και Μαλακάσα.
Στη Στερεά Ελλάδα μονάδα, όπου οι 30 αποθήκες από τις 41 που διαθέτει είναι άδειες, θα μεταφερθεί σε άλλο στρατόπεδο του ίδιου σχηματισμού.
Στη Θεσσαλονίκη, στο Πανόραμα, σχεδιάζεται να κλείσει εγκατάσταση αποθηκών.
Στη Μακεδονία δύο μονάδες του ίδιου σχηματισμού σε δύο διαφορετικά στρατόπεδα με απόσταση μόλις 200 μέτρων το ένα από το άλλο πρόκειται να συγχωνευθούν.
Στον Έβρο θα υπάρξουν συγχωνεύσεις δομών που υπολειτουργούν.
Σε παραμεθόρια περιοχή τρία στρατόπεδα με λίγα χιλιόμετρα απόσταση μεταξύ τους που φιλοξενούν ισάριθμες μονάδες, ανορθολογικά υποστελεχωμένες, αναμένεται να συγχωνευθούν.
Στα νησιά δεν αναμένεται να υπάρχουν δραματικές αλλαγές, αλλά πρόκειται να υπάρξει αναδιάταξη και μετεγκατάσταση στρατιωτικών δομών.
Ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε για να δικαιολογήσει την αλλαγή πολιτικής ότι η αντίληψη «κάθε πόλη και στάδιο, κάθε χωριό και γυμναστήριο» δεν μπορεί να ισχύει για τα στρατόπεδα. Δεν μπορεί. Ο στρατός γίνεται μη αξιόμαχος».
«Με τον σχεδιασμό που έχουμε κάνει θα υπάρξει μια εξοικονόμηση σε βάθος δεκαετίας δύο δισεκατομμυρίων ευρώ από τα λειτουργικά, που για εμάς είναι τεράστιο νούμερο. Είναι πάνω από 200 εκατομμύρια τον χρόνο και θεωρούμε ότι αυτό είναι απαισιόδοξο σενάριο, αλλά όταν λέω νούμερα στην εθνική αντιπροσωπεία δεν θέλω να διαψεύδομαι», υπογράμμισε ο ίδιος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις