Ο Μάρτιν Σκορσέζε φέρνει στην οθόνη τη ζωή της Μαρίας Μαγδαληνής και επτά ακόμη καθολικών Αγίων
Οι καθολικοί Άγιοι, οι οποίοι είναι άνθρωποι που αναγνωρίζονται από την εκκλησία μετά θάνατον για την αρετή τους ως πρότυπα αγιοσύνης, ενδιαφέρουν από καιρό τον Μάρτιν Σκορσέζε.
Η φιλμογραφία του σκηνοθέτη Μάρτιν Σκορσέζε βρίθει προβληματικών χαρακτήρων που κινούνται σε ένα ηθικό ναρκοπέδιο. Με το νέο του έργο, αυτός ο κανόνας περιλαμβάνει πλέον και τους αγιοποιημένους.
Η σειρά ντοκιμαντέρ «Martin Scorsese Presents: The Saints», που κάνει πρεμιέρα την Κυριακή στην υπηρεσία streaming Fox Nation δραματοποιεί τις ζωές οκτώ καθολικών Αγίων.
Οι Άγιοι του Μάρτιν Σκορσέζε
Η σειρά αποτελείται από δύο μέρη: τα τέσσερα πρώτα επεισόδια προβάλλονται σε εβδομαδιαία βάση και παρουσιάζουν αγίους, όπως η Ιωάννα της Λωραίνης και ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, καθώς και πιο άγνωστους, όπως ο Μαξιμίλιαν Κόλμπε, ένας Πολωνός ιερέας που πέθανε για να σωθεί ένας άλλος άνθρωπος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.
Το δεύτερο μέρος, που έχει προγραμματιστεί να κάνει πρεμιέρα τον Απρίλιο, θα περιλαμβάνει επεισόδια για τον Ιταλό μοναχό Φραγκίσκο της Ασίζης και τη Μαρία Μαγδαληνή, πιστή του Ιησού Χριστού, μεταξύ άλλων.
«Τι θα μπορούσε να είναι ένας Άγιος»
Η σειρά δημιουργήθηκε από τον Μάτι Λέσεμ, ιδρυτή της New Mandate Films, μιας εταιρείας παραγωγής που επικεντρώνεται στην αφήγηση ιστοριών που έχουν τις ρίζες τους στην εβραϊκή κουλτούρα. Ο Σκορσέζε είναι εκτελεστικός παραγωγός. Ο Κεντ Τζόουνς, συχνός συνεργάτης του σκηνοθέτη, έγραψε τα σενάρια, τα οποία είναι προϊόν εκτενών θεολογικών συζητήσεων με τον Σκορσέζε.
«Υπάρχουν ενδιαφέρουσες ιστορίες για την Αγία Λούσι. Αυτή είναι μια σπουδαία ιστορία, αλλά είναι εν μέρει θρύλος. Ας πάμε ένα βήμα παραπέρα από αυτό και ας χρησιμοποιήσουμε την ιστορία ως πλαίσιο για το τι συνέβη πραγματικά, όσον αφορά την πίστη τους»
Οι καθολικοί άγιοι, οι οποίοι είναι άνθρωποι που αναγνωρίζονται από την εκκλησία μετά θάνατον για την αρετή τους ως πρότυπα αγιότητας, ενδιαφέρουν από καιρό τον Σκορτσέζε. «Πάντα με γοήτευε η ιδέα του Αγίου και το τι θα μπορούσε να είναι ένας άγιος», δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αναπολώντας τις στιγμές που έβρισκε παρηγοριά και γαλήνη στον καθεδρικό ναό του Αγίου Πατρικίου, όντας παιδί που μεγάλωνε στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1950.
Ο κόσμος του σήμερα χρειάζεται ανθρώπους που έζησαν δίνοντας αγάπη
Σε μια συνέντευξη με την δημοσιογράφο Annie Aguiar των New York Times, ο Σκορτσέζε μίλησε για την σειρά, τη σχέση του με τον καθολικισμό και γιατί πιστεύει ότι η ψυχαγωγία με βάση την πίστη πρέπει να έχει βάθος.
Η κα. Aguiar, η οποία όπως διαβάζουμε συνάντησε τον σκηνοθέτη σε ένα ξενοδοχείο στο Upper East Side του Μανχάταν, έθεσε ένα ερώτημα στον Σκορσέζε που πιθανότατα να απασχολεί πολλούς λάτρεις της κινηματογραφικής του δουλειάς: γιατί ο σκηνοθέτης αποφάσισε να κάνει την παρούσαα χρονική στιγμή αυτή τη σειρά δεδομένου ότι το επιθυμεί εδώ και δεκαετίες;
«Ο κόσμος είχε αλλάξει. Το Χόλιγουντ είχε αλλάξει. Αφού γύρισα το «Raging Bull» [το 1980] αποφάσισα, ότι τώρα ήταν η ώρα να ασχοληθώ με την εξερεύνηση των βίων των Αγίων. Είχαμε συμφωνήσει να κάνουμε αυτή τη σειρά, αλλά δεν είχαμε κλείσει κάτι. Δεν ήξερα πού και πώς να το κάνω. Αν ένας Άγιος είναι κάτι που χαρακτηρίζεται ως ξεχωριστό, για πολλούς από εμάς ως παιδιά, σκεφτήκαμε ότι επομένως οι Άγιοι πρέπει να είναι υπεράνθρωποι. Αλλά όχι. Το όλο θέμα είναι ότι πρόκειται για ανθρώπους».
»Πάντα ήθελα να δημιουργήσω κάτι με θέμα διάφορους αγίους. Πριν από περίπου δέκα χρόνια, είχαμε καταλήξει σε μερικά σενάρια αλλά δεν προχώρησε ποτέ [το πρότζεκτ]. Πριν από περίπου πέντε χρόνια, ο Μάτι Λέσεμ [και οι παραγωγοί] Τζούλι Γιορν και Κρις Ντόνελι ήρθαν σε μένα και μου είπαν: ‘Μπορεί πράγματι να γίνει αυτό. Ενδιαφέρεστε ακόμα;’. Φυσικά και ενδιαφέρομαι, αλλά σε μια τέτοια περίπτωση έπρεπε να αποφασίσω: μπορούμε να έχουμε την ελευθερία να εξερευνήσουμε αυτά τα ιστορικά πρόσωπα όπως θέλουμε;».
»Δεδομένου το πώς είναι ο κόσμος σήμερα, είναι καλό να έχουμε παραδείγματα ανθρώπων που έζησαν τη ζωή τους έχοντας συμπόνια και αγάπη. Κάποιοι είναι μάρτυρες- κάποιοι πέθαναν γι’ αυτό. Κάποιοι από τους οκτώ που επιλέχθηκαν έχουν να κάνουν με θρύλους, αλλά ο θρύλος προέρχεται από ένα ή δύο γεγονότα. Οι θρύλοι αναπτύσσονται από πράξεις που πραγματικά σήμαιναν τη θυσία κάποιου. Όλα έχουν να κάνουν με την πίστη, κάτι για το οποίο αγωνίζεται κανείς. Ήταν πάντα σημαντικό για μένα. Μπορείς να πας πίσω και να δεις τις πρώτες μου ταινίες και είναι όλα εκεί», αποφάνθηκε ο Μάρτιν Σκορσέζε.
«Τι σημαίνει αυτό για εμάς;»
O Μάρτιν Σκορσέζε ενδεχομένως να ήθελε να καταπιαστεί με τον βίο αγίων εδώ και δεκαετίες, ήδη από την εποχή του «Οργισμένου Ειδώλου», αλλά η τωρινή του ματιά διαφέρει σημαντικά ως προς το βάθος.
«Νομίζω ότι χρειαζόταν χρόνος για να μπορέσω να ασχοληθώ σοβαρά με το ζήτημα της πίστης και όχι με ενδιαφέρουσες ιστορίες για ανθρώπους που ζούσαν με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Υπάρχουν ενδιαφέρουσες ιστορίες για την Αγία Λούσι. Αυτή είναι μια σπουδαία ιστορία, αλλά είναι εν μέρει θρύλος. Ας πάμε ένα βήμα παραπέρα από αυτό και ας χρησιμοποιήσουμε την ιστορία ως πλαίσιο για το τι συνέβη πραγματικά, όσον αφορά την πίστη τους. Τι σημαίνει αυτό για εμάς;», ανέφερε στην εφημερίδα.
*Με πληροφορίες από: Annie Aguiar | New York Times
- Ρωσία: Πλοίο στα στενά του Κερτς στέλνει σήμα κινδύνου – Τι καταγγέλλει συνδικάτο ναυτικών
- Μαζώ και τα μυαλά στα κάγκελα: Οι Ρώσοι ακούνε με τρέλα το «Νικοτίνη» του Γιώργου Μαζωνάκη
- Νέο δάνειο από την Ουγγαρία για τη Βόρεια Μακεδονία – Έφτασε το 1 δισ. ο δανεισμός
- Μεντιλίμπαρ: «Δεν υπάρχουν εύκολα παιχνίδια στο πρωτάθλημα»
- Ψήφισμα ΟΗΕ για ανθρωπιστική βοήθεια σε Παλαιστίνη: Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης για την αποχή της κυβέρνησης
- Συρία: Με τον αλ Τζουλάνι συναντήθηκε αμερικανική αντιπροσωπεία – «Σε θετικό κλίμα»