«Όχι όπως στην Ελλάδα» – Ανησυχία στη Βαλένθια μετά τις πλημμύρες
Ανησυχία στη Βαλένθια για επιδημία λεπτοσπείρωσης, που πέρυσι στην Ελλάδα προκάλεσε δυο θανάτους μετά την κακοκαιρία «Daniel»
Το Υπουργείο Υγείας της Ισπανίας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εμφάνισης νέων κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης στη χώρα μετά τις πρόσφατες πλημμύρες στη Βαλένθια, λαμβάνοντας υπόψη τη ραγδαία αύξηση τέτοιων κρουσμάτων που παρατηρήθηκε στην Ελλάδα μετά από αντίστοιχα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Στην Ελλάδα, οι αρχές κατέγραψαν περισσότερα από 40 κρούσματα λεπτοσπείρωσης σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά από τις πλημμύρες που προκάλεσε ο Daniel, καθώς η λοίμωξη αυτή εξαπλώνεται μέσω νερού μολυσμένου με ούρα ζώων που φέρουν το βακτήριο Leptospira.
Η λεπτοσπείρωση είναι μια σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη που επηρεάζει τους ανθρώπους και μπορεί να προκαλέσει υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες και, σε σοβαρές περιπτώσεις, επιπλοκές όπως νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική βλάβη και αιμορραγίες. Η εξάπλωσή της μετά από πλημμύρες είναι ανησυχητική, επειδή οι άνθρωποι έρχονται πιο εύκολα σε επαφή με μολυσμένο νερό.
Η ισπανική Δημόσια Υγεία εξετάζει την εφαρμογή προληπτικών μέτρων και την ενίσχυση της επιτήρησης στις πληγείσες περιοχές για την έγκαιρη ανίχνευση πιθανών περιστατικών λεπτοσπείρωσης, με στόχο να μειωθεί ο κίνδυνος επιδημίας.
Πρωτόκολλο επιτήρησης στη Βαλένθια
Από τον περασμένο Νοέμβριο, το Υπουργείο Υγείας και το Τμήμα Υγείας της Κοινότητας της Βαλένθια έχουν θεσπίσει πρωτόκολλο επιτήρησης για τον έγκαιρο εντοπισμό περιπτώσεων μόλυνσης που σχετίζονται με τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από το DANA.
Σκοπός είναι η ανίχνευση κάθε πιθανού κρούσματος μόλυνσης με δυνατότητα επιδημίας λόγω υψηλής έκθεσης σε πλημμυρισμένες περιοχές, η παρακολούθηση της εξέλιξης και η εφαρμογή μέτρων ελέγχου για την αποφυγή εστιών.
Μέχρι σήμερα, η σοβαρότερη επίπτωση αντιστοιχεί σε περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας, από τις οποίες έχουν ανιχνευθεί περίπου εκατό.
Υπάρχει ανησυχία για τη λεπτοσπείρωση, έναν από τους κύριους κινδύνους μετά από πλημμύρες ή καταρρακτώδεις βροχές.
Δύο πιθανά κρούσματα λεπτοσπείρας σε δύο εθελοντές στη Βαλένθια, που αναφέρθηκαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, αποδείχθηκαν αρνητικά, μετά από διαγνωστικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν στους πληγέντες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Όμως, στις 13 Νοεμβρίου, το Υπουργείο Υγείας της Generalitat της Βαλένθια επιβεβαίωσε τα δύο πρώτα κρούσματα λεπτοσπείρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα άτομα που έχουν διαγνωστεί νοσηλεύονται σε νοσοκομειακά κέντρα.
Φόβοι για περισσότερα κρούσματα
Δεν αποκλείεται να υπάρχουν περισσότερα κρούσματα αφού η λεπτοσπείρωση είναι μια από τις πιο συχνές λοιμώξεις σε αυτή την κατάσταση. Υπάρχουν πληροφορίες ότι μπορεί να υπάρχει λεπτοσπείρα και σε ζώα. Αξίζει να διευκρινιστεί ότι, σε αντίθεση με τους ανθρώπους, δεν είναι μια ασθένεια που δηλώνεται στους σκύλους.
Η λεπτοσπείρωση είναι ένας από τους κινδύνους που προειδοποιήσαν οι αρχές στην Ισπανία ότι μπορεί να συμβεί από τις πρώτες εβδομάδες των καταστροφών.
Παράλληλα, υπάρχει θέμα με το στάσιμο νερό. Η έκθεση σε αυτό πρέπει να αποφεύγεται. Όσο λιγότερο νερό υπάρχει, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα έκθεσης και, επομένως, τόσο λιγότεροι κίνδυνοι. Υπάρχει ανησυχία ότι ο πληθυσμός μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις τεχνητές πηγές συσσωρευμένου νερού για παιχνίδια ή μπάνιο χωρίς επαρκή μέτρα προστασίας.
Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει προστασία των ματιών, ώστε να μην εισέρχονται υπολείμματα στα μάτια, τα οποία είναι μια πολύ γρήγορη πύλη προς τους βλεννογόνους.
Μαζί με τη χρήση μασκών λόγω της πιθανής εισπνοής κάποιων στοιχείων που είναι επίσης νερό ή λόγω των σωματιδίων που μπορεί να εκπέμπονται.
Οι συστάσεις που δίνουν οι υπεύθυνοι είναι όλοι να φορούν γάντια, μπότες, κάλυμμα σώματος, προστασία ματιών και μάσκα όταν εργάζονται σε περιοχές με λάσπη ή σε περιοχές με πολύ στάσιμο νερό. Είναι καλύτερο για τους πολίτες να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν μόνο εμφιαλωμένο.
Στην Ελλάδα υπήρξαν δύο θάνατοι λόγω λεπτοσπείρωσης μετά τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel» τον Σεπτέμβριο του 2023.
Οι πλημμύρες δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για την εξάπλωση του βακτηρίου Leptospira, το οποίο μεταδίδεται μέσω μολυσμένων υδάτων και ήρθε σε επαφή με τον ανθρώπινο πληθυσμό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις