Κανείς δεν πληρώνεται τόσο ακριβά για να κάθεται να υπομένει τοξικές συμπεριφορές στον χώρο που εργάζεται. Αυτό σημαίνει πως αν ο εργοδότης σας προσπαθεί μεταξύ άλλων να σας κάνει gaslighting, καλό είναι να αρχίσετε να κάνετε αιτήσεις για την επόμενη σας δουλειά.

To gaslighting για όσους δεν γνωρίζουν, είναι μια μορφή κακοποίησης κατά την οποία κάποιος – ο σύντροφός σας, το αφεντικό σας, ο «καλύτερος» φίλος σας – χρησιμοποιεί τεχνικές χειραγώγησης και αντιπερισπασμούς για να διαστρεβλώσει την αλήθεια και να σας κάνει να αμφισβητήσετε τη δική σας πραγματικότητα. Δεν είναι εύκολο να το αναγνωρίσετε, αλλά είναι φοβερά καταστροφικό.

Ο τελικός στόχος των gaslighters; Να σας κάνουν να αμφιβάλλετε τόσο πολύ για τον εαυτό σας ώστε να εξαρτάστε απόλυτα από αυτούς και μόνο από αυτούς, επιτρέποντάς τους να σας ελέγχουν. Το άτομο που κάνει gaslighting, βρίσκεται σε εξουσιαστική ή ανώτερη θέση γι΄ αυτό και το εργασιακό περιβάλλον ευνοεί την εκδήλωσή του.

Όπως δηλώνει μια ειδική ψυχολόγος στο Forbes, «φανταστείτε ένα νέο έξυπνο άτομο, που κάνει τα πρώτα του βήματα σε μια εταιρεία. Για αρχή, το νέο αφεντικό επαινεί τη δουλειά του νέου εργαζόμενου, δηλώνει πως έχει μεγάλες δυνατότητες και μοιράζεται ακόμη και «μυστικά» του, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του. Με τον καιρό όμως τα πράγματα αλλάζουν.

Λίγο καιρό μετά, σε κοινή θέα και μπροστά σε άλλους, το αφεντικό του νέου εργαζομένου αμφισβητεί τις αποφάσεις του όταν τα πράγματα πάνε στραβά ενώ προσφέρει υποστήριξη μόνο όταν είναι οι δυο τους. Ο έμμεσος τρόπος του αφεντικού να λέει πράγματα εις βάρος του, κάνει τον υπάλληλο να νιώθει ότι φταίει. Εξωτερικά φαίνεται μια χαρά, αλλά μέσα του χάνει την αυτοπεποίθησή του και αμφισβητεί την ικανότητά του.

Το Gaslighting λοιπόν είναι μια ύπουλη μορφή κακοποίησης που μπορεί να επηρεάσει βαθιά την ψυχική υγεία και την εργασιακή απόδοση ενός ατόμου. Ακολουθούν τα δύο σημάδια που πρέπει να προσέξετε.

1. Το αφεντικό σας δεν δίνει καμία σημασία στα δικά σας επιχείρηματα

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019, η χειραγώγηση είναι μια τακτική που χρησιμοποιείται για να υπονομεύσει την αξιοπιστία των ανθρώπων, ιδιαίτερα των γυναικών, κάνοντας τους να αμφιβάλλουν για τη δική τους μαρτυρία. Έτσι δεν μπορεί να υπάρξει λογική διαφωνία, αλλά το αποτέλεσμα είναι ένα από τα δύο άτομα να χάσει την εμπιστοσύνη του στις δικές του αντιλήψεις και εμπειρίες.

2. Το αφεντικό σας υπονομεύει την αυτοπεποίθησή σας

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2023 που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology, το gaslighting στον χώρο εργασίας αποτελείται από άσχημη συμπεριφορά από τους προϊστάμενους που συνεπάγονται ευτελισμό, υποβάθμιση των ανησυχιών των εργαζομένων και θλίψη, προκαλώντας συναισθηματική δυσφορία.

Τέτοιες καταστάσεις οδηγούν σταδιακά σε συναισθηματική εξάντληση και έχουν συνδεθεί με μειωμένη εργασιακή ικανοποίηση, που συχνά προκαλούνται από συγκρούσεις ρόλων στην εργασία.

* Πηγή: Grace