«Η παραίτηση του Α’ Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβεως κ. Ρούσου Κούνδουρου, συνιστά δυσοίωνη όσο και αποκαλυπτική εξέλιξη», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως «φέρνει στο φως ένα ακόμη σοβαρό θεσμικό και υπηρεσιακό ατόπημα της κυβέρνησης, που εντάσσεται στη γενικότερη, επικίνδυνη πρακτική της, αυτή της μυστικής διπλωματίας».

Το Τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ επισημαίνει πως «ο κ Κούνδουρος επικαλείται την μη συμπερίληψή του τόσο στην εθνική αντιπροσωπεία που συμμετείχε στη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν όσο και στην προετοιμασία της, ενώ καταγγέλλει ότι δεν δόθηκε συνέχεια σε σειρά εισηγήσεών του για τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις. Παράλληλα, σημειώνει τόσο την έλλειψη ενημέρωσης όσο και συζήτησης για αυτά και άλλα μείζονα θέματα συναρμοδιότητάς του».

Όπως υποστηρίζει η Κουμουνδούρου, «το περιστατικό αυτό, αποτελεί μια ακόμη ένδειξη της ΙΧ διπλωματίας που ασκεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη: Κατηγορείται ευθέως ότι αποκλείει καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη και αγνοεί την άποψή τους, στο πλαίσιο της αδιαφανούς εξωτερικής πολιτικής της».

Και υπογραμμίζει πως «το θλιβερό αυτό φαινόμενο της απαξίωσης των Ελλήνων και Ελληνίδων διπλωματών, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας περί αξιοκρατίας, αλλά και του περιβόητου επιτελικού κράτους, του οποίου ο κ Γεραπετρίτης είναι, μάλιστα, αρχιτέκτονας».

«Αναμένουμε την άμεση ενημέρωση του υπουργού Εξωτερικών ως προς τους ουσιαστικούς λόγους της παραίτησης ενός εκ των κορυφαίων υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Εξωτερικών», σημειώνει καταληκτικά.

ΠΑΣΟΚ: Τι οδήγησε στην παραίτηση;

Αντιδράσεις εκφράζονται και από το ΠΑΣΟΚ για την παραίτηση του πολιτικού διευθυντή του ΥΠΕΞ, κάνοντας λόγο για κρίσιμα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν επίσημα και όχι μέσω «διπλωματικών πηγών».

«Η χθεσινή επιστολή παραίτησης υψηλόβαθμου Διπλωμάτη του Υπουργείου Εξωτερικών, Διευθυντή της Α’ Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικών Υποθέσεων και ιεραρχικά καθ’ ύλην αρμόδιου, σύμφωνα με τον Νόμο, για τον γενικό συντονισμό του συνόλου των πολιτικού θεμάτων – και του διαλόγου με την Τουρκία – εγείρει κρίσιμα ερωτήματα, που πρέπει να απαντηθούν άμεσα και επίσημα και όχι μέσω ‘διπλωματικών πηγών’», δήλωσε ο Δημήτρης Μάντζος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ο κ. Μάντζος θέτει μία σειρά ερωτημάτων προς την κυβέρνηση για την παραίτηση του κ. Ρούσου Κούνδουρου, ζητώντας άμεσα απαντήσεις.

«Είναι ακριβές ότι δεν ελήφθησαν υπόψη οι απόψεις του; Γενικότερα, η προετοιμασία, η χάραξη και υλοποίηση της εξωτερικής πολιτικής από την κυβέρνηση – ιδίως στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων – δίνει ουσιαστικό ρόλο και λόγο στους έμπειρους διπλωμάτες μας ή συντελούνται ερήμην της Διπλωματικής Υπηρεσίας και εν αγνοία – καθώς φαίνεται – των αρμόδιων διευθύνσεων του υπουργείου, που οφείλουν να εγγυώνται τη συνέχεια της στρατηγικής, του τρόπου διαπραγμάτευσης και της εθνικής γραμμής;», ρωτά το αρμόδιο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

«Ήταν σε γνώση του Μητσοτάκη η διάσταση απόψεων στο ΥΠΕΞ;»

Υπογραμμίζει, μάλιστα, πως «το, δε, γεγονός της επικείμενης αφυπηρέτησης του παραιτηθέντος Πρέσβη, ουδόλως αλλάζει την ουσία των ισχυρισμών του. Άλλωστε, η θητεία του είχε ήδη παραταθεί, καθώς ο ίδιος είχε επιλεγεί να ασκήσει τα καθήκοντα από τα οποία χθες αποχώρησε», για να προσθέσει χαρακτηριστικά: «Επομένως, ανακύπτει το εύλογο ερώτημα: Ποιος μετέβαλε άποψη; Ο Πρέσβης ή η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου;».

Παράλληλα, ρωτά αν «ήταν εξαρχής μια κακή επιλογή – στην οποία μάλιστα είχε ανανεωθεί η εμπιστοσύνη – ή υπήρξε αλλαγή πλεύσης στην ακολουθούμενη πολιτική, γεγονός, που οδήγησε στην παραίτηση;».

Και τέλος, ζητά να ανακοινωθεί εάν «ήταν σε γνώση του Πρωθυπουργού η σοβαρή διάσταση μεταξύ ανώτατων υπηρεσιακών παραγόντων και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών για την ακολουθούμενη πολιτική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;».