Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Νέο Ταμείο Ανάκαμψης και αλλαγή πλεύσης λόγω Τραμπ, εισηγείται ο πρωθυπουργός

Νέο Ταμείο Ανάκαμψης και αλλαγή πλεύσης λόγω Τραμπ, εισηγείται ο πρωθυπουργός

Τις προτάσεις του Πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για προσαρμογή στα νέα δεδομένα με δράσεις σε τέσσερις άξονες παρουσιάζει το Πρώτο Θέμα.

Γκάζι προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης ενός νέου Tαμείου Aνάκαμψης με δημόσιους πόρους που να ενισχύσει την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα στο νέο παγκόσμιο καταμερισμό, αλλά και ταυτόχρονα φρένο στις ακρότητες της woke κουλτούρας, της άμετρης πράσινης μετάβασης και των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών περιλαμβάνει η δέσμη των προτάσεων που εισηγείται ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ως συνταγή για τη σταθερότητα και την ανθεκτικότητα της ΕΕ στην καινούργια εποχή που σηματοδοτεί η επανάκαμψη του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα.

Έχοντας παρακολουθήσει πολύ στενά την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει, τόσο στις δημόσιες όσο και στις ιδιωτικές συζητήσεις του πως έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το πιο σημαντικό ρόλο στη σαρωτική επικράτηση του κυρίου Τραμπ διαδραμάτισαν «ο πληθωρισμός, η μετανάστευση και η υπερβολική εστίαση σε ταυτοτικές πολιτικές από την πλευρά των δημοκρατικών».

Εκτιμώντας, την ίδια ώρα, ότι «οι αμερικανικές εκλογές υπήρξαν το σημαντικότερο γεγονός του 2024 σε έναν εκλογικό κύκλο όπου όλοι οι κυβερνώντες ηττήθηκαν σε εκλογικές αναμετρήσεις» δεν χάνει ευκαιρία να τονίσει ότι το αποτέλεσμά τους έφερε την Ευρώπη «σε ένα σημείο καμπής και σε συνθήκες που δεν επιτρέπουν τον παραμικρό εφησυχασμό».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός στέκεται κριτικά απέναντι στις επιλογές της διακυβέρνησης των Δημοκρατικών υποστηρίζοντας ότι «κρύβονταν πίσω από τους μεγάλους οικονομικούς δείκτες» όπως το αυξημένο ΑΕΠ «χωρίς να κατανοούν ότι επί της ουσίας τα στοιχεία αυτά δεν έλεγαν πολλά στους πολίτες οι οποίοι δυσκολεύονται να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο ή την πιστωτική κάρτα και να βγάλουν το μήνα».

Σύμφωνα με την «ανάγνωση» του Μεγάρου Μαξίμου στη δυσχερή αυτή κατάσταση που αντιμετώπιζε στο μικροοικονομικό επίπεδο ο μέσος Αμερικανός ψηφοφόρος ήρθαν να προστεθούν οι ακραίες πολιτικές που ακολουθήθηκαν επί της προεδρίας Μπάιντεν σε θέματα όπως η μετανάστευση, η woke κουλτούρα και οι ταχείς ρυθμοί προς την πράσινη μετάβαση, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη παράμετροι, όπως η βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών αλλά και η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η προστασία της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Στα καίρια αυτά ζητήματα, τα οποία με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο απασχολούν τις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες, ο κύριος Μητσοτάκης εμφανίζεται, όπως λένε συνεργάτες του, να έχει «διαυγείς θέσεις» τις οποίες θα επιδιώξει να καταστούν κυρίαρχες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ειδικότερα

1 Νέο Ταμείο Αανάκαμψης για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα:

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν συνομιλητές του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν περιορίζεται μόνο στις διαπιστώσεις για τα «μαθήματα» τα οποία πρέπει να πάρουν οι ευρωπαίοι από τις αμερικανικές εκλογές αλλάζοντας την πορεία που ακολουθούν ως τώρα. Μαζί με το «φρένο» στις ακρότητες της μεταναστευτικής πολιτικής, της woke ατζέντας και της πράσινης μετάβασης ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει την ανάγκη για ένα νέο «ταμείο» το οποίο κατά το προηγούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που υιοθετήθηκε εξ αφορμής της πανδημίας του κορονοϊού θα προικοδοτηθεί με δημόσιους ευρωπαϊκούς πόρους. Στόχος του νέου αυτού χρηματοδοτικού εργαλείου θα είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, που έχει ήδη μεγάλα προβλήματα τα οποία θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερα εφόσον η νέα αμερικανική κυβέρνηση του Τραμπ επιμείνει στις προεκλογικές εξαγγελίες για επιβολή υψηλών δασμών στις εισαγωγές προϊόντων από την Ευρώπη.

Επικαλούμενος και την πρόσφατη έκθεση του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού και επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι «ο οποίος εξηγεί γιατί η Ευρώπη πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα» ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογραμμίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν συλλογικά οι προκλήσεις της εποχής μας στο επίπεδο του ευρωπαϊκού συμβουλίου, δηλαδή στη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ μέσω της χρηματοδότησης μιας μεγάλης επενδυτικής «έκρηξης».

Διότι όπως είπε χαρακτηριστικά στη συζήτηση με το φιλόσοφο Πασκαλ Μπρυκνερ «πλανόμαστε πλάνην οικτράν αν πιστεύουμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, να διατηρήσουμε το κοινωνικό μας μοντέλο, να ενισχύσουμε την άμυνά μας, να είμαστε πρωτοπόροι στην Τεχνητή Νοημοσύνη με τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας».

Σύμφωνα με τον κύριο Μητσοτάκη «μία εταιρεία όπως η Tesla τους Ελον Μασκ δεν θα τα κατάφερνε ποτέ στην Ευρώπη επειδή ουσιαστικά έχουμε 27 διαφορετικά ρυθμιστικά καθεστώτα» για αυτό συμπλήρωσε αποτελεί επιτακτική ανάγκη «να ξεπεράσουμε εσωτερικές διαφορές, τις αντιλήψεις περί φειδούς όπως αυτές υποστηρίζονται από ορισμένες βόρειες χώρες και να κατανοήσουμε ότι μπορούμε να επιβιώσουμε σε αυτόν τον κόσμο μόνο αν είμαστε ενωμένοι». Θυμίζοντας εξάλλου τις έντονες αντιρρήσεις που είχε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όταν ξεκίνησαν συζητήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά εν τέλει απεδείχθη ότι ήταν «απίστευτα επιτυχημένο» δηλώνει αισιόδοξος ότι η ΕΕ θα βαδίσει ξανά προς την ίδια κατεύθυνση.

«Είμαστε μία μεγάλη αγορά, είμαστε μία μεγάλη δύναμη πυρός είμαστε αξιοζήλευτοι στον υπόλοιπο κόσμο» σημειώνει εκφράζοντας ικανοποίηση που η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ λάιεν δείχνει να είναι σύμφωνη με το νέο αυτό πρόγραμμα που είναι αναγκαίο για να υλοποιηθούν οι τολμηρές συστάσεις που περιέχονται στην έκθεση Ντράγκι.

2 «Θα προστατεύσω τα σύνορα»
Μεταναστευτικό:

«Υποχρέωσή μου ως Πρωθυπουργός είναι να προστατεύσω τα ελληνικά σύνορα τα οποία τυχαίνει να είναι και τα ευρωπαϊκά σύνορα, να διασφαλίσω ότι οι άνθρωποι δεν θα εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στη συζήτηση που είχε με τον συγγραφέα Πασκάλ Μπρυκνέρ σε εκδήλωση που διοργάνωσε το iefimerida.gr στην Αμερικανική σχολή Κλασικών Σπουδών. «Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε το μεταναστευτικό πρόβλημα αν δεν περιορίσουμε τον αριθμό των ανθρώπων που έρχονται» συμπλήρωσε.

Περιγράφοντας μάλιστα την κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής Μπαίντεν, παρατήρησε ότι «κατέρρευσε ολόκληρο το σύστημα διαχείρισης των συνόρων» και «όποιος τολμούσε αυτό το ζήτημα θεωρούνταν απάνθρωπος και αναίσθητος οσον αφορά τις ανάγκες των ανθρώπων που ήθελαν να εισέλθουν στις ΗΠΑ».

Έτσι όπως εξήγησε κάνοντας παραλληλισμό με την κατάσταση που επικράτησε στη χώρα μας το 2015 «αυτό που ξεκίνησε ως ένα σύστημα για τη φιλοξενία λιγοστών ανθρώπων που προσπαθούν να σωθούν από πολέμους και διωγμούς κατ ουσίαν έγινε ‘λευκή επιταγή’ για να μπορεί ο καθένας να εισέλθει στις ΗΠΑ» με αποτέλεσμα «αν και οι ΗΠΑ είναι μία χώρα μεταναστών αυτή η παράτυπη μετανάστευση δεν ήταν ανεκτή από πολλούς ανθρώπους συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων μεταναστών»

3 Όχι στην «τυραννία από μειοψηφίες»

Woke κουλτούρα:

Περιγράφοντας στην ίδια εκδήλωση την κατάσταση που δημιουργήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα στις ΗΠΑ και συνέβαλε στην εκλογική επικράτηση του Τράμπ ο κύριος Μητσοτάκης στηλίτευσε την αντίστροφη των όρων που είχε ως αποτέλεσμα η ανάγκη για προστασία των δικαιωμάτων της μειοψηφίας να καταλήξει στην «τυραννία από μειοψηφίες».

Ετσι όπως είπε χαρακτηριστικά «εάν τολμήσεις να εκφράσεις αμφιβολίες για τη γνώμη τους σε βαφτίζουν φασίστα». Υπογράμμισε πάντως ότι η ακραία εκδοχή της woke κουλτούρας που επικράτησε στις ΗΠΑ «δεν υπάρχει στην Ευρώπη και είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα».

Για αυτό και οι επιτελείς του πρωθυπουργικού γραφείου επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση περιορίστηκε στην ψήφιση του νόμου για την ισότητα του γάμου, χωρίς να υιοθετήσει άλλες ακραίες απαιτήσεις όσων ενστερνίζονταν τις νόρμες της woke κουλτούρας.

Aαπαιτείται όπως τόνισε «να διασφαλίσουμε ότι μπορεί κανείς να μιλάει για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για μία προοδευτική ατζέντα, χωρίς να πέφτει θύμα των άκρων».

4 «Να μην αφήσουμε κανέναν πίσω»

Πράσινη μετάβαση:

Από το βήμα εξάλλου της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα (COP29) η οποία συνήλθε τις προηγούμενες μέρες στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των προθέσεων του για επαναπροσδιορισμό των ρυθμών με τους οποίους προωθείται η πράσινη μετάβαση η οποία παραμένει σημαντική για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. «Είμαι προσηλωμένος περισσότερο από ποτέ στην Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ» ανέφερε, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη πρέπει και θα παραμείνει παγκόσμιος ηγέτης στη μετάβαση». Συμπλήρωσε ωστόσο με έμφαση ότι πρέπει να είμαστε έξυπνοι και πραγματιστές, να επικεντρωνόμαστε στα δεδομένα και στην επιστήμη, με αυξημένη ευελιξία και με μία ανανεωμένη αίσθηση των πραγμάτων ώστε να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε και πρέπει να συνεχίσουμε αυτό το ταξίδι απρόσκοπτα και χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω».

Για να συνοψίσει λέγοντας ότι «πράσινη μετάβαση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την προστασία των πολιτών και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων».

Εφημερίδα Πρώτο Θέμα

Must in

«Βόμβα» με τον Καμπόκλο: «Παναθηναϊκός και Ρεάλ έχουν καταθέσει πρόταση»

Σύμφωνα με δημοσίευμα από το εξωτερικό, Παναθηναϊκός και Ρεάλ Μαδρίτης φέρονται να έχουν καταθέσει πρόταση για την απόκτηση του Καμπόκλο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο