Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Όταν το ποδόσφαιρο προηγείται της Ιστορίας

Όταν το ποδόσφαιρο προηγείται της Ιστορίας

Τα όσα διαδραματίστηκαν χθες και οδήγησαν στη διακοπή του αγώνα Ρουμανία-Κόσοβο, στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων αποτελούν έναν ακόμα κρίκο της μεγάλης έντασης που υπάρχει αυτή την περίοδο εντός και εκτός γηπέδων

Βεγγαλικά δίπλα σε μπαρουταποθήκη θυμίζουν οι διεθνείς ποδοσφαιρικοί αγώνες γυρίζοντας το χρόνο στην περίοδο του μεσοπολέμου και ιδιαίτερα στη δεκαετία του 1930, όταν το δημοφιλέστερο άθλημα μετατράπηκε σε υπερόπλο, συμμετέχοντας ενεργά στην προπαγάνδα που οδήγησε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αμστερνταμ, Παρίσι, Βουκουρέστι. Λαϊκιστές, ακροδεξιοί, φιλοπαλαιστίνιοι, μουσουλμάνοι μετανάστες, Ισραηλινοί, Κοσοβάροι, Σέρβοι, Ρουμάνοι. Εύφλεκτα υλικά ικανά να βάλουν μπουρλότο στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Λέξεις και χαρακτηρισμοί που είχαν να ακουστούν από τη δεκαετία του 1930, «πογκρόμ», «νύχτα των κρυστάλλων». Συνθήματα εμετικά όπως το «δεν υπάρχουν πια σχολεία στη Γάζα γιατί δεν υπάρχουν παιδιά», σημαίες που σκίζονται και κυνήγι μαγισσών.

Ο ποδοσφαιρικός παράδεισος δεν μένει πια στην Ευρώπη. Οι απαγορευμένοι αγώνες της γεωπολιτικής αυξάνονται και πληθύνονται με γεωμετρική πρόοδο. Ουκρανία-Ρωσία, Κόσοβο με Σερβία, Βοσνία/Ερζεγοβίνη και Ρωσία, Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν και Ισπανία-Γιβραλτάρ.

Πρόκειται για την επίσημη λίστα των «απαγορευμένων» της UEFA, η οποία στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Τα όσα διαδραματίστηκαν χθες στο Εθνικό Στάδιο του Βουκουρεστίου που οδήγησαν στη διακοπή του αγώνα Ρουμανία-Κόσοβο, στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων αποτελούν έναν ακόμα κρίκο της μεγάλης έντασης που υπάρχει αυτή την περίοδο εντός και εκτός γηπέδων.

Παρά το γεγονός ότι η Ρουμανία, όπως επίσης η Ελλάδα, η Ισπανία, η Σλοβακία και η Κύπρος, από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου, εντούτοις δέχονται να διεξάγονται διεθνείς αγώνες μεταξύ των εθνικών τους ομάδων. Όπως είναι φυσικό η ένταση παραμονεύει σε κάθε γωνιά των γηπέδων.

Ένα σύνθημα, όπως «Το Κόσοβο ανήκει στη Σερβία», ή απλά η ιαχή «Σερβία, Σερβία», ή ο σχηματισμός με τα χέρια του αλβανικού αετού, σύμβολο (και) της Μεγάλης Αλβανίας, είναι ικανά να βάλουν φωτιά όπως συνέβη το βράδυ του Παρασκευής, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν οι παίκτες του Κοσόβου και να μην ολοκληρωθεί ποτέ ο αγώνα με τη Ρουμανία.

Παρόμοιες καταστάσεις προκλήθηκαν και πέρυσι τέτοια εποχή, ξανά σε αναμέτρηση της Ρουμανίας με το Κόσοβο (προκριματικά Euro), όταν Ρουμάνοι φίλαθλοι είχαν γεμίσει τις εξέδρες με πανό που έγραφαν «Kosovo je Srbija».

Πως μπορείς όμως να απαγορεύσεις σε φιλάθλους να φωνάζουν ρυθμικά «Σερβία, Σερβία» και να επιβάλεις χρηματικά πρόστιμα, όπως κάνει η UEFA. Αν σήμερα είναι η Σερβία, αύριο μπορεί να είναι απαγορευμένη λέξη η «Ελλάδα», και ποιος ξέρει, μπορεί και ο «Μέσι» για να μην ενοχλείται ο Ρονάλντο.

Πριν από δέκα χρόνια όλος ο κόσμος έμαθε τι είναι το «drone», όταν αυτή η μικρή ιπτάμενη συσκευή έκανε την εμφάνισή της στον ουρανό, στο γήπεδο της Παρτιζάν στο Βελιγράδι που φιλοξενούσε τον αγώνα Σερβία-Αλβανία, βάζοντας φωτιά στα Βαλκάνια. Από το drone κρεμόταν μια σημαία που συμβόλιζε τη Μεγάλη Αλβανία, μια ιδιαίτερα ευαίσθητη χορδή για τους Σέρβους λόγω του Κοσόβου.

Ηταν η φωτιά που άναψε το φιτίλι. Ο Σέρβος ποδοσφαιριστής Στέφαν Μίτροβιτς κατέβασε το λάβαρο, για να ακολουθήσουν σοβαρά επεισόδια και επιθέσεις Σέρβων φιλάθλων κατά Αλβανών παικτών.

Το ματς διεκόπη και οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών βρέθηκαν σε οριακό σημείο. Ο αδερφός του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα, Ολσι, είχε θεωρηθεί από τους Σέρβους ως ο ενορχηστρωτής της εισβολής του drone. Οι Αλβανοί υποδέχτηκαν στη συνέχεια τους παίκτες της εθνικής τους ομάδας ως ήρωες.

Το ποδόσφαιρο αντανακλά ίσως με τον ιδανικότερο τρόπο την εκάστοτε εικόνα του κόσμου. Θρυλικό είναι πια το ματωμένο ντέρμπι στο Μάξιμιρ, ανάμεσα στη Χάιντουκ με τον Ερυθρό Αστέρα, τον Μάιο του 1990 που ουσιαστικά προανήγγειλε όσα θα ακολουθούσαν στα χαρακώματα.

Η άνοδος του φασισμού και του ναζισμού στη δεκαετία του 1930 είχε μολύνει πρώτα τον ποδοσφαιρικό οργανισμό πριν διαχυθεί στην Ευρώπη και πέρα απ’ αυτήν. Όταν το 1938 ο Χίτλερ πάτησε το πόδι του στην Αυστρία και την προσάρτησε στη Γερμανία, από τις πρώτες αποφάσεις που πήρε ήταν να κυνηγήσει τους εβραίους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονταν στην τότε Wunderteam.

Διαλύθηκε επίσης το εβραϊκό κλαμπ Χακόα Βιέννα και αντικαταστάθηκε η ηγεσία της FK Αούστρια από χιτλερικούς.
Αν θες να αφουγκραστείς τον κόσμο αρκεί να παρατηρήσεις προσεκτικά τα μηνύματα που στέλνει το ποδόσφαιρο, το πιο ευαίσθητο και σημαντικό από τα ασήμαντα της ζωής μας.

Must in

Βόμβες Σαμαρά - Ζητά την παραίτηση Γεραπετρίτη, προτείνει για ΠτΔ τον Καραμανλή

Ο Αντώνης Σαμαράς ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και στον πρωθυπουργό προσωπικά σε συνέντευξη του στο «Βήμα της Κυριακής»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024