Αϊλίν Κρέιμερ: Η πρωτοπόρος χορεύτρια που έσπασε κάθε ηλικιακό ταμπού πέθανε στα 110 της χρόνια
Η Αϊλίν Κρέιμερ χόρεψε στα τζαζ μπαρ του Παρισιού, ζωγράφισε τοιχογραφίες στο Πακιστάν και γύρισε στην Αμερική από την Αυστραλία όταν ήταν 99 ετών.
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- Πρόστιμα 5,5 εκατ. για αισχροκέρδεια σε 8 πολυεθνικές - Για ποιες εταιρείες χτυπάει η καμπάνα
- O Έλον Μασκ στο μικροσκόπιο για διαρροή κρατικών μυστικών
- To Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα κρίνει αν η απαγόρευση του TikTok πλήττει την ελευθερία του λόγου
Πέθανε σε ηλικία 110 ετών η Αϊλίν Κρέιμερ, η πρωτοπόρος δημιουργός που ήταν μέλος της ομάδας που «άλλαξε το πρόσωπο του σύγχρονου χορού» στην Αυστραλία. Οι συνάδελφοί της λένε ότι η ενδέκατη δεκαετία της ήταν η πιο δημιουργική της ζωής της.
Η χορεύτρια, χορογράφος, καλλιτέχνις και συγγραφέας πέθανε ειρηνικά στο σπίτι της στο Lulworth House στο Σίδνεϊ στις 4.45 μ.μ. την Παρασκευή, ακριβώς μια εβδομάδα μετά τα 110α γενέθλιά της.
Η Κρέιμερ γεννήθηκε στο Πάντινγκτον του Σίδνεϊ το βράδυ της 8ης Νοεμβρίου 1914.
Η συνεργάτιδα της, χορογράφος και καλλιτέχνις Σου Χίλι, δήλωσε ότι η Κρέιμερ ήταν το γηραιότερο άτομο στη Νέα Νότια Ουαλία και το τρίτο γηραιότερο στην Αυστραλία όταν πέθανε – «αν και η ηλικία δεν σήμαινε τίποτα γι’ αυτήν… Όλα είχαν να κάνουν με το πνεύμα».
Αφού προσχώρησε στο μπαλέτο Bodenwieser, την πρώτη ομάδα μοντέρνου χορού της Αυστραλίας, τη δεκαετία του 1940 και περιόδευσε μαζί τους για πάνω από μια δεκαετία, η Κρέιμερ συνέχισε να ταξιδεύει, να χορεύει στα τζαζ μπαρ του Παρισιού, να ζωγραφίζει τοιχογραφίες στο Καράτσι και να γυρίζει ταινίες στη Νέα Υόρκη και να συναναστρέφεται με καλλιτέχνες όπως ο Λούις Άρμστρονγκ, η Έλα Φιτζέραλντ και ο Γκράουτσο Μαρξ.
Η Αϊλίν Κρέιμερ επέστρεψε στην Αμερική στα 99 της χρόνια
Επέστρεψε στην Αυστραλία από την Αμερική σε ηλικία 99 ετών. «Είχε μόνο μια βαλίτσα και δεν είχε οικογένεια, ούτε φίλους, γιατί είχε ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της ταξιδεύοντας», ανέφερε η Χίλι.
«Είπε ότι ήταν ο ήχος των κουκαμπούρων και η μυρωδιά των ευκάλυπτων που την έκαναν να επιστρέψει», είπε η Χίλι. «Και από τη στιγμή που τη συναντήσαμε, υπήρχε μια ομάδα από εμάς που ήταν μαζί της κάθε μέρα τα τελευταία δέκα χρόνια. Και νομίζω ότι αυτά τα χρόνια ήταν τα πιο δημιουργικά της».
Εκτός από το να συνεχίζει να χορογραφεί και να παρουσιάζει νέα έργα, η Χίλι είπε ότι η Κρέιμερ έγραψε τρία βιβλία, διηύθυνε εργαστήρια σε φεστιβάλ χορού, εμφανίστηκε σε ταινίες, σε μια θεατρική παράσταση, σε μια τηλεοπτική εκπομπή και σε ένα μουσικό βίντεο για ένα ροκ συγκρότημα.
«Ξαναέγραψε όλους τους κανόνες για τη συμπεριφορά των ατόμων που είναι εκατό χρονών», δήλωσε η Χίλι. «Για εκείνη όλα είχαν να κάνουν με τη δημιουργικότητα και αυτό ήταν που την κρατούσε σε εγρήγορση».
Σε ανακοίνωσή τους, οι «νόμιμοι προστάτες» της Κρέιμερ ανέφεραν ότι ήταν «πρωτοπόρος και αληθινό δημιουργικό πνεύμα» που θα λείψει «πολύ σε όσους τη γνώριζαν και σε όσους εμπνέονται από αυτήν σε όλο τον κόσμο».
Το μπαλέτο Bodenwieser
Η Κρέιμερ δήλωσε σε ηλικία 108 ετών ότι «πέρα από όλες τις εμπειρίες μου και τα επαγγέλματα του παρελθόντος αιώνα, παραμένω, πάντα, χορεύτρια του Bodenwieser».
Το μπαλέτο Bodenwieser ιδρύθηκε από την αυστριακή χορογράφο Gertrud Bodenwieser.
Εβραϊκής καταγωγής, η Bodenweiser διέφυγε από τον Χίτλερ την επομένη της άφιξής του στη Βιέννη. Η ομάδα της «άλλαξε εντελώς τον αυστραλιανό μοντέρνο χορό», δήλωσε η Χίλι.
Η Κρέιμερ είδε την παράσταση του μπαλέτου Bodenwieser σε ηλικία 24 ετών και «την ερωτεύτηκε αμέσως και ήξερε ότι έπρεπε να γίνει χορεύτρια», δήλωσε η Χίλι.
«Άργησε αρκετά να αρχίσει να χορεύει. Δεν είχε εκπαιδευτεί καθόλου, αλλά κατάφερε, μετά από τρία χρόνια, να μπει σε αυτόν τον θίασο».
*Με πληροφορίες από: Guardian | Φωτογραφία: Sue Healey/The University of Melbourne
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις