Κυβέρνηση Τραμπ: Μπορεί να τελειώσει σε τρεις μήνες στον πόλεμο στην Ουκρανία;
Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος έχει σχέδιο λύσης, το οποίο όμως δεν αποκαλύπτει για να μη χάσει το πλεονέκτημα που ισχυρίζεται πως διαθέτει και προς τις δύο πλευρές, σημειώνει το Πρώτο Θέμα, αναφερόμενο στη συνομιλία του Όλαφ Σολτς με τον Βλαντίμιρ Πούτιν που κατά τον Ζελένσκι άνοιξε το “κουτί της Πανδώρας” υπονομεύοντας τις προσπάθειες απομόνωσης του Ρώσου ηγέτη.
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- Πρόστιμα 5,5 εκατ. για αισχροκέρδεια σε 8 πολυεθνικές - Για ποιες εταιρείες χτυπάει η καμπάνα
- O Έλον Μασκ στο μικροσκόπιο για διαρροή κρατικών μυστικών
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε 70 ημέρες θα είναι και επίσημα στη θέση για την οποία ο αμερικανικός λαός τον εξέλεξε, στο Οβάλ Γραφείο, σημειώνεται στο Πρώτο Θέμα. Ο 47ος πρόεδρος της χώρας έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα και ειδικά της 90 ημέρες πριν από τις εκλογές σε μια σειρά δεσμεύσεων που δεν αφορούν μόνο το εσωτερικό της χώρας αλλά και τον πλανήτη. Μία από αυτές έχει να κάνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος στις 24 Φεβρουαρίου του επόμενου έτους θα συμπληρώσει τρία χρόνια.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει πως ναι μεν θα εκκινήσει ως πρόεδρος με διατάγματα, νόμους και κινήσεις που αφορούν το εσωτερικό και κυρίως την οικονομία και το μεταναστευτικό, αλλά θα φέρει και τη Μόσχα και το Κίεβο σε ένα κοινό τραπέζι για λύση.
Αδιάλλακτη Ρωσία
Στο μεταξύ, το τηλεφώνημα του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στον Βλαντίμιρ Πούτιν είναι το πρώτο από τα πολλά που θα ακολουθήσουν ανάμεσα σε Κρεμλίνο και Ευρώπη τις επόμενες 70 ημέρες και αυτό γιατί μέχρι ο Ντόναλντ Τραμπ να ορκιστεί 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ ειδικά η Γαλλία και η Γερμανία θέλουν να έχουν έστω έναν ξεκάθαρο χάρτη για το πώς μπορεί ο πόλεμος με την Ουκρανία να οδηγηθεί μετά από τρία χρόνια στο τραπέζι στο διαπραγματεύσεων.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η τηλεφωνική συνομιλία του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς με τον Βλαντίμιρ Πούτιν άνοιξε το “κουτί της Πανδώρας”, υπονομεύοντας τις προσπάθειες απομόνωσης του Ρώσου ηγέτη. Το ουκρανικό ζήτημα όμως κάθε άλλο από απλό είναι και η Μόσχα να σε καμία περίπτωση δεν θα κάνει πίσω επειδή άλλαξε ο πρόεδρος στις ΗΠΑ.
Τα ρωσικά δίκτυα είναι γεμάτα, άλλωστε, ειδικά από την περασμένη τρίτη, από ρητορική που δείχνει μάλλον αδιαλλαξία. Οι γυμνές φωτογραφίες της επόμενης πρώτης κυρίας Μελάνια Τραμ στα αφιερώματα της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης είναι μάλλον το “κερασάκι” στο κλίμα που θα επιχειρήσει το Κρεμλίνο να οικοδομήσει τους επόμενους μήνες. Είναι δεδομένο ότι οι σχέσεις Πούτιν – Τραμπ είναι σε καλύτερο διαπροσωπικό επίπεδο από αυτές με τον Τζο Μπάιντεν, αλλά στον πόλεμο και τη διπλωματία διαχρονικά το προσωπικό διαδραματίζει ελάσσονα ρόλο.
«Χωρίς αμφισβήτηση»
Ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως διατυμπανίζει το επιτελείο του, έχει σχέδιο λύσης και μάλιστα στα δικά του δεδομένα, δηλαδή «που δεν θα επιδέχεται αμφισβήτηση και άρνηση» και προς τις δύο πλευρές. Το ουκρανικό όμως είναι από τα ελάχιστα ζητήματα για τα οποία δεν έχει αρθρώσει ανοιχτά το παραμικρό. Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται πως αυτό συμβαίνει τόσο λόγω της πολυπλοκότητας όσο και της κρισιμότητας του ζητήματος. Ο ίδιος εσχάτως είπε πως αν αποκαλύψει οτιδήποτε αναφορικά με το συγκεκριμένο σχέδιο θα χάσει το πλεονέκτημα που ισχυρίζεται πως διαθέτει και προς τις δύο πλευρές.
Δεδομένα στον συγκεκριμένο σχεδιασμό πάντως φαίνεται πως θα έχει ενεργό ρόλο αντιπρόεδρος του Τραμπ Τζ.Ντ. Βανς. Είναι ο μοναδικός άνθρωπος από το περιβάλλον Τραμπ με τόσο σημαντικό θεσμικό ρόλο ο οποίος έχει δώσει ένα στίγμα. Οι ΗΠΑ του Τραμπ σχεδιάζουν να προτείνουν άμεσο πάγωμα των μαχών στα πεδία με προϋποθέσεις που θα ικανοποιούν και τις δύο πλευρές. Τα δεδομένα που φαίνεται να έχουν ελέγξει οι Ρεμπουμπλικάνοι τους κάνουν σήμερα να αισιοδοξούν, ωστόσο μέχρι να ενημερωθεί αναλυτικά ο Τραμπ τόσο από τον απερχόμενο πρόεδρο όσο και από τη στρατιωτική ηγεσία καλό είναι να μη θεωρείτε τίποτα δεδομένο.
Ο Βανς σε ένα από τα δεκάδες postcasts κατά την προεκλογική περίοδο και συγκεκριμένα σε αυτό ενός πρώην πεζοναύτη έχει αναφέρει πως θα κατεχόμενα εδάφη από τη Ρωσία θα παραμείνουν στην κατοχή της, όπως αντίστοιχα τα κατεχόμενα από την Ουκρανία στην επαρχία του Kουρσκ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η Ουκρανία αν πάει σε διαπραγμάτευση λογικά δεν θα το κάνει με πρόεδρο τον Ζελένσκι, ο οποίος αν αποδεχθεί αυτό τον όρο θα έχει αποδεχθεί πως μπήκε σε έναν πόλεμο θυσιάζοντας χιλιάδες από τους ανθρώπους του για να χάσει πέρα από την κοιλάδα του Ντομπάς και ένα πολύ μεγάλο τμήμα της χώρας του.
Ο Βανς έχει πει επίσης ότι οι ΗΠΑ θα δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας μεγαλύτερη από 1.200 χιλιόμετρα, την οποία θα κληθούν να φυλάξουν για το ενδεχόμενο νέας ρωσικής βολής Βρετανοί και δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Αυτό πέρα από εξαιρετικά δύσκολο προϋποθέτει πως η Ουκρανία θα εκχωρήσει κι άλλα εδάφη που θα κληθεί να θεωρήσει ως de facto ξένο έδαφος και σε δεύτερο επίπεδο περιοχές που της ανήκουν από το 1986 και μετά. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει σημειώσει επίσης πως την ανοικοδόμηση των διαλυμένων υποδομών της χώρας θα αναλάβει εξ ολοκλήρου η Ευρώπη, κάτι το οποίο δύσκολα μπορεί να υποστηρίξουν ακόμη και οι ισχυρές Γαλλία και Γερμανία.
Οικονομικό άνοιγμα
Το προσχέδιο Βανς δεδομένα έχει μεγάλες υποθέσεις και αρκετά κενά σημεία. Σήμερα για παράδειγμα υπάρχουν περισσότερα από τρία εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι ουσιαστικά είναι εγκλωβισμένοι πίσω από τις ρωσικές γραμμές και τα μέτωπα, για τους οποίους δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. Η απώλεια της Μαριούπολης επίσης από τον πρώτο χρόνο του πολέμου έχει αποκόψει την Ουκρανία από την Αζοφική θάλασσα, αφήνοντας ως μόνη έξοδο στο νερό την Οδησσό.
Η πλούσια σε εξαγωγές Ουκρανία δεν μπορεί μετά την απώλεια της Κριμαίας το 2014 να απολέσει κι άλλο τόσο σημαντικό λιμάνι, άσχετα αν μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να διεκδικήσει ή να πλησιάσει τη συγκεκριμένη περιοχή. Κανένας λόγος επίσης δεν γίνεται για τις συμμαχίες που με αίμα έχει προωθήσει το Κίεβο τα τελευταία τρία χρόνια. Αν το αμερικανικό σχέδιο προσφέρει εγγυήσεις πως η Ουκρανία δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., τότε όλα όσα έχουν θυσιάσει οι Ουκρανοί από το 2014 και την επανάσταση του Μαϊντάν θα αποδειχθούν μάταια.
Ο Τραμπ θα πρέπει επίσης να υπολογίσει τι θα κοστίσει στη δική του οικονομία μία συμφωνία με τη Ρωσία. Μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ έχουν δώσει περισσότερα από 174 δισ. υπό μορφή ενίσχυσης στην Ουκρανία, ενώ ακόμα και στα δάνεια προς το Κίεβο η Ουάσιγκτον έχει δώσει μόνη της όσα χρήματα έχουν δώσει μαζί όλοι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι. Εάν οι ΗΠΑ του Τραμπ επιλέξουν να σταματήσουν τη στήριξη για να πιέσουν για συμφωνία, είναι πολύ πιθανό να δώσουν στο Βλαντίμιρ Πούτιν αυτό για το οποίο προσπαθεί από την αρχή, ολόκληρη τη χώρα.
Εφημερίδα Πρώτο Θέμα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις