Τραμπ και Ευρώπη: Πώς φτάνουν στην Αθήνα οι αλλαγές πολιτικής από τον Λευκό Οίκο
Πώς οι δασμοί που αναμένεται να επιβάλει η νέα κυβέρνηση του Τραμπ επηρεάζουν αρνητικά εξαγωγές, πληθωρισμό και ανάπτυξη και γιατί μπορεί να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα
- «Υπάρχει θέμα» με το «De Grece» – Πυρά κομμάτων με το επίθετο που διάλεξαν οι Γλύξμπουργκ
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- Οι «must» προορισμοί για τα Χριστούγεννα - Ποιες περιοχές μαγνητίζουν το ενδιαφέρον
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
Αναλυτές και ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εκφράζουν ανοικτά τους φόβους για αρνητικές συνέπειες της πολιτικής Τραμπ στην ευρωπαϊκή οικονομία. Στο επίκεντρο των ανησυχιών είναι η πρόταση του εκλεγμένου προέδρου να επιβάλει οριζόντιους δασμούς 60% στα κινεζικά προϊόντα και 10%-20% στις εισαγωγές από άλλες χώρες.
Η Αθήνα αναμένει να πέσει η σκόνη και να ξεκαθαρίσουν οι πραγματικές προθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ
Η επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα θα επηρεάσει αρνητικά τον πληθωρισμό, τις εξαγωγές των χωρών-μελών και κατ’ επέκταση τους ρυθμούς μεγέθυνσης των ευρωπαϊκών οικονομιών.
Στην Αθήνα το οικονομικό επιτελείο αποτιμά ψύχραιμα την επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο αναμένοντας να πέσει η σκόνη και να ξεκαθαρίσουν οι πραγματικές προθέσεις, κυρίως ως προς την επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα και τη στάση του στο γεωπολιτικό πεδίο σχετικά με το εάν αυτή θα σημάνει αύξηση των αμυντικών δαπανών για την ΕΕ.
Στην ελληνική οικονομία οι μεγαλύτερες πιθανές επιπτώσεις θα είναι έμμεσες καθώς θα προέλθουν από την πιθανή υποχώρηση της ευρωπαϊκής οικονομίας συνολικά και την ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων, ενώ σε κάθε περίπτωση αυτό που έχει «κλειδώσει» ως στόχος είναι πως δεν υπάρχει πλέον κανένα απολύτως περιθώριο για δημοσιονομικές παρεκκλίσεις καθώς όσο θα εντείνεται η απειλή επιβράδυνσης στην Ευρώπη, η Ελλάδα πρέπει να καταστήσει ακόμη πιο ισχυρή τη δημοσιονομική της «ασπίδα».
Αλλαγές
«Η Ελλάδα, στον βαθμό που συμμετέχει στην ευρωζώνη, θα βιώσει ορισμένες σημαντικές αλλαγές στο οικονομικό πεδίο» υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο Παναγιώτης Πετράκης, καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο ΕΚΠΑ.
Στο πεδίο των δασμών και την αρνητική πίεση στις εξαγωγές της χώρας στις ΗΠΑ, οι οποίες το 2023 ανήλθαν σε 2,1 δισ. ευρώ, ο καθηγητής σημειώνει ότι «μπορεί να μην είναι σημαντικά τα ποσά στα προϊόντα που εξάγουμε (προϊόντα καυσίμων, λάδι, τσιμέντα, λαχανικά, συγγενή είδη αλουμινίου κ.λπ.) αλλά είναι σημαντικά για τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται».
Στον ενεργειακό τομέα δεν αποκλείεται να υπάρξουν θετικές εξελίξεις για τη χώρα μας «λόγω κυρίως του γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ και της ανάπτυξης των δύο projects Αλεξανδρούπολης και ενεργειακής διασύνδεσης της ΝΑ Ευρώπης (Ισραήλ, Αίγυπτος, Κύπρος, Ελλάδα)», όπως σημειώνει ο Παναγιώτης Πετράκης, ενώ ενδεχομένως να «προκύψουν σημαντικές νέες εξελίξεις (καλωδιοηλεκτρικής διασύνδεσης, πετρέλαιο στη ΝΔ Κρήτη κ.λπ.) στον χώρο με μεσομακροπρόθεσμα οφέλη».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις