Μακεδόνων Χώρα: Ένα νέο βιβλίο μελετά το πάντα επίκαιρο θέμα της Μακεδονίας μέσα από τις Τέχνες, την Ιστορία και τον Πολιτισμό
Το βιβλίο με τον τίτλο «Μακεδόνων Χώρα. Πολιτικές της μνήμης: Πολιτισμός, Τέχνη, Κινηματογράφος» παρουσιάζεται επίσημα την ερχόμενη Τρίτη 19 Νοέμβριου και ώρα 19.00 στον χώρο πολιτισμού ETERON (Λεωκορίου 38-40, Ψυρρή)
- Συγκλονίζει ο 95χρονος γιατρός του Πολυτεχνείου: Καμιά αμφιβολία για τους νεκρούς – Πολλοί τραυματίστηκαν από σφαίρες
- Πώς υποδέχτηκαν την επικοινωνία Σολτς - Πούτιν σε Λονδίνο και Παρίσι - Κινήσεις τακτικής στην σκακιέρα
- Ο Κιμ Γιονγκ Ουν προτρέπει σε βελτίωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων για πόλεμο, λέει το KCNA
- Παρέλαση μασκοφόρων ενόπλων νεοναζί στο Οχάιο
Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο με την υπογραφή των Γιάγκου Ανδρεάδη, Κώστα Μητράκα, Δημήτρη Παπαχαραλάμπους, Πέπης Ρηγοπούλου και Άγγελου Συρίγου, το οποίο με όχημα το πάντα επίκαιρο θέμα της Μακεδονίας επιχειρεί να συνδέσει την Ιστορία του Πολιτισμού και της Γεωπολιτικής, με τις Εικαστικές Τέχνες, τον Κινηματογράφο αλλά και με το ανθρώπινο βίωμα, κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Ι. Σιδέρης.
Το βιβλίο με τον τίτλο «Μακεδόνων Χώρα. Πολιτικές της μνήμης: Πολιτισμός, Τέχνη, Κινηματογράφος» παρουσιάζεται επίσημα την ερχόμενη Τρίτη 19 Νοέμβριου και ώρα 19.00 στον χώρο πολιτισμού ETERON (Λεωκορίου 38-40, Ψυρρή).
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο σκηνοθέτης και συγγραφέας, Δήμος Αβδελιώδης, ο ιστορικός Τάσος Σακελλαρόπουλος και οι συγγραφείς του βιβλίου. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος, Νεφέλη Λυγερού, ενώ παρέμβαση θα κάνει ο σκηνοθέτης Σπύρος Βραχωρίτης.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Το βιβλίο Μακεδόνων Χώρα: Πολιτικές της Μνήμης / Πολιτισμός, Τέχνη, Κινηματογράφος είναι ένα καινοτόμο έργο για το πάντα επίκαιρο θέμα της Μακεδονίας, Η καινοτομία του βασίζεται στην σύνδεση που προτείνει μεταξύ της Ιστορίας του Πολιτισμού και της Γεωπολιτικής και από την άλλη των Eικαστικών Tεχνών και του Kινηματογράφου με τις πολιτικές της μνήμης, καθώς και στην σημασία που αποδίδει στο ανθρώπινο βίωμα. Ενώ η επικαιρότητά του επιβεβαιώνεται από τις αρχαιολογικές και τις άλλες έρευνες που συνεχώς φέρνουν στο φως συγκλονιστικά ευρήματα, και από τις ελληνικές και διεθνείς εξελίξεις που δείχνουν ότι η γνώση του παρελθόντος είναι προϋπόθεση για την διαμόρφωση δίκαιων και αποτελεσματικών πολιτικών. Σε ένα κλυδωνιζόμενο από κρίσεις και πολέμους εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον η σημερινή ελληνική Μακεδονία, μέσα από την συνεχή ανάδυση των κρυμμένων ψηφίδων μιας διαχρονικής και πολυεπίπεδης αφήγησης, γίνεται προνομιακός μάρτυρας των διαχρονικών μεταμορφώσεων του ελληνικού πολιτισμού σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους.
Το βιβλίο υπογράφεται από τους Γιάγκο Ανδρεάδη, Κώστα Μητράκα, Δημήτρη Παπαχαραλάμπους, Πέπη Ρηγοπούλου και Άγγελο Συρίγο, που εκκινούν από διαφορετικές επιστημονικές και βιωματικές αφετηρίες, αλλά συναντώνται στην κοινή αίσθηση ότι αυτές τις ώρες όπου ο ουσιαστικός διάλογος μεταξύ ατόμων, κοινωνιών, πολιτισμών είναι όλο και πιο απαραίτητος, η Μακεδονία μετρά. Πιο αναλυτικά στο βιβλίο επιχειρείται: Μία διεπιστημονική και διαχρονική μελέτη της Μακεδονίας για ζητήματα γεωπολιτικής, γλωσσών και ταυτοτήτων στην Ελλάδα, στη Β. Μακεδονία και ευρύτερα στα Βαλκάνια, όπως αυτά αναδύθηκαν και με την Συμφωνία των Πρεσπών. Μία προσέγγιση πολιτικών της μνήμης μέσα από την αισθητική και την διαχείριση των μακεδονικών αρχαιοτήτων στην Ελλάδα, με έμφαση στην Αμφίπολη και την Βεργίνα, αλλά και μέσα από το σχέδιο Σκόπια 14 στην Βόρειο Μακεδονία. Και τέλος μία καταγραφή της παρουσίας της Μακεδονίας και του Αλεξάνδρου στον ελληνικό και ευρύτερα στον διεθνή κινηματογράφο στο έργο σκηνοθετών όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Μ. Μαντσέβσκι, ο Όλιβερ Στόουν κ.α.
Η έγχρωμη εικονογράφηση του βιβλίου περιλαμβάνει εικαστικά έργα, θεατρικές και κινηματογραφικές σκηνές από διαφορετικές εποχές και περιοχές, από διαφορετικούς επώνυμους και ανώνυμους καλλιτέχνες. Μεταξύ αυτών έργα για τον μύθο, το τραύμα, την ιστορία του Κυριάκου Κατζουράκη, στην μνήμη του οποίου το βιβλίο αυτό αφιερώνεται, και τα οποία βρίσκονται σήμερα σε ιδιωτική συλλογή στο Πακιστάν.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις