Σχεδόν πέντε πίτσες ετησίως…
Στην Ελλάδα καταναλώνουμε 4,7 κιλά πίτσα ανά άτομο το χρόνο και είμαστε στην 21η θέση της παγκόσμιας κατάταξης
Υψηλή σε θερμίδες και υδατάνθρακες. Γαστρονομική κληρονομιά της Νάπολη και διαχρονικό σύμβολο της ιταλικής κουζίνας. Λύση της παρέας για γρήγορο και νόστιμο γεύμα.
Βιομηχανία εκατομμυρίων με συνεχή ανάπτυξη. Απλότητα στη σύλληψη, πολυπλοκότητα στη γεύση. Βασισμένη στις αρχές της μεσογειακής διατροφής, με ατελείωτες παραλλαγές.
Από όποια πλευρά κι αν την δείτε η πίτσα είναι σύντροφος όλων στο τραπέζι.
Θραύση στους νέους
Στην Ελλάδα, η κατά κεφαλήν κατανάλωση πίτσας εκτιμάται στα 4,7 κιλά ετησίως. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η χώρα μας κατατάσσεται στην 21η θέση παγκοσμίως όσον αφορά την κατά άτομο κατανάλωση.
Θεωρείται περισσότερο δημοφιλής, ιδιαίτερα μεταξύ των νεότερων γενεών.
Η ανάπτυξη αλυσίδων εστιατορίων και η διαθεσιμότητα κατεψυγμένων προϊόντων στα σούπερ μάρκετ έχουν συμβάλει στην αύξηση της κατανάλωσης τα τελευταία χρόνια.
Οι πρώτοι του κόσμου
Οι μετρήσεις δίνουν ότι η Νορβηγία με 11,4 κιλά ανά άτομο ετησίως (δεύτερες οι Ηνωμένες Πολιτείες με 9,6 κιλά) είναι πρώτη στην κατανάλωση πίτσας, παρότι δεν είναι χώρα που παραδοσιακά συνδέεται με την πίτσα.
Η δημοτικότητα οφείλεται στη γρήγορη εξάπλωση αλυσίδων πίτσας και στην αύξηση της κατανάλωσης έτοιμου φαγητού.
Οι Νορβηγοί φαίνεται να προτιμούν γεύματα που ταιριάζουν σε σύγχρονους ρυθμούς ζωής, και η πίτσα έχει γίνει βασικό κομμάτι αυτής της κουλτούρας, ειδικά σε κατεψυγμένη μορφή.
Στις ΗΠΑ είναι must εδώ και πολλές δεκαετίες. Μάλιστα, το 59% των Αμερικανών προτιμούν να τρώνε πίτσα στο σπίτι, κάτι που δείχνει ότι είναι μια δημοφιλής και εύκολη επιλογή για γεύματα στο σπίτι, αντί να καταναλώνεται σε εξωτερικούς χώρους.
Με το… κομμάτι
Αντίθετα, χώρες όπως η Ινδία καταναλώνουν μόλις 1,3 κιλά ανά άτομο. Αυτά τα δεδομένα προέρχονται από πηγές όπως το World Population Review, το Scribd και το Insider Monkey.
Η κατανάλωση πίτσας επηρεάζεται από πολιτισμικούς, οικονομικούς και διατροφικούς παράγοντες, οι οποίοι διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης η κατανάλωση είναι χαμηλότερη, αν και αυξάνεται σταδιακά λόγω της διεθνοποίησης της κουζίνας.
Πάντως, οι διατροφικές τάσεις και η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σχετικά με την υγιεινή διατροφή μπορούν να επηρεάσουν την κατανάλωση πίτσας. Πολλοί καταναλωτές αναζητούν πλέον πιο υγιεινές εκδοχές, με λιγότερα λιπαρά και θερμίδες, ή επιλέγουν εναλλακτικές βάσεις, όπως ολικής άλεσης ή χωρίς γλουτένη.
Για να υπολογίσουμε τον αριθμό των κομματιών πίτσας που αντιστοιχούν σε 4,7 κιλά πίτσας ανά άτομο στην Ελλάδα το χρόνο, θεωρούμε ότι ένα τυπικό κομμάτι πίτσας ζυγίζει περίπου 120-150 γραμμάρια.
Με μια μέση τιμή 135 γραμμάρια ανά κομμάτι, τα 4,7 κιλά πίτσας αντιστοιχούν σε περίπου 35 κομμάτια πίτσας ανά άτομο το χρόνο.
Με μια πίτσα να υπολογίζεται σε οκτώ κομμάτια η μια, τότε τρώμε 4,5 πίτσες το χρόνο. Λίγες φαίνονται, αλλά πια δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσέχουν τη σιλουέτα και τη διατροφή τους. Για μέσο όρο γίνεται λόγος.
Διατροφικά; Μια «οκτάρα» απλή πίτσα με τυρί: 200-300 θερμίδες x 8 = 1.600 – 2.400 θερμίδες συνολικά. Μια πίτσα με επιπλέον υλικά (π.χ., αλλαντικά, τυριά, λαχανικά): 300-350 θερμίδες x 8 = 2.400 – 2.800 θερμίδες συνολικά.
Πολλές είναι (αλλά δεν βαριέσαι…)
- Αυτά είναι τα 5 ευφυέστερα ζώα στον πλανήτη
- LIVE: Πανιώνιος – Αστέρας Τρίπολης
- LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός
- Home Alone: Από διαρρήκτης… γλύπτης ο «Μαρβ» – Πώς είναι σήμερα ο ηθοποιός
- Φάμελλος: Το πρόσωπο του ΠτΔ δεν πρέπει να υπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες – Με τον Κοτζιά συζητήσαμε τις προοδευτικές συνεργασίες
- Από τη Matilda Djerf στην Chiara Ferragni: Σκάνδαλα και καταγγελίες φέρνουν cancel σε χρυσές influencer