Ταινίες: Πες μου τι βλέπεις για να σου πω ποιος είσαι
Τι σχέση έχουν οι ταινίες που βλέπουμε με τη λειτουργία του εγκεφάλου μας; Σε αυτό απαντάει μια νέα έρευνα.
Έχεις ποτέ αναρωτηθεί για ποιο λόγο λατρεύεις τις ταινίες τρόμου, ενώ δεν σου αρέσουν οι κοινωνικές; Από την άλλη μεριά, ο φίλος σου μπορεί να προτιμάει τις κωμωδίες ενώ οι αισθηματικές να μην είναι καθόλου του γούστου του. Τι είναι αλήθεια αυτό που κάνει τις προτιμήσεις και τα γούστα μας τόσο ξεχωριστά και μοναδικά;
Η απάντηση αυτή δόθηκε μέσα από μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία, η οποία συνέκρικε δεδομένα σχετικά με τις κινηματογραφικές προτιμήσεις με καταγραφές της εγκεφαλικής δραστηριότητας περίπου 260 ατόμων.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το γούστο μας είναι συνδεδέμενο με τις θεμελειώδεις διαφορές στον τρόπο με τον οποίο το μυαλό μας αντιδράει στα συναισθηματικά ερεθίσματα.
Η έρευνα επικεντρώθηκε στη δραστηριότητα σε δύο βασικές περιοχές του εγκεφάλου: την αμυγδαλή, η οποία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην επεξεργασία των συναισθημάτων, ιδίως του φόβου και του θυμού, και τον επικλινή πυρήνα, μέρος του συστήματος ανταμοιβής του εγκεφάλου. Με την εξέταση αυτών των περιοχών, οι ερευνητές ήλπιζαν να αποκτήσουν εικόνα τόσο για τη συναισθηματική αντιδραστικότητα όσο και για τις κινηματογραφικές προτιμήσεις.
Οι μεγαλύτερες εγκεφαλικές διαφορές παρατηρήθηκαν ανάμεσα στα άτομα που προτιμούσαν ταινίες δράσης και όσους προτιμούσαν ταινίες τρόμου. Αν και τα δύο είδη περιέχουν έντονα, γεμάτα μυστήριο σενάρια και μπορεί να προκαλούν αρνητικά συναισθήματα, συνδέονταν με αντίθετα μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας.
Όσα αποκαλύπτουν για εσένα οι ταινίες που προτιμάς
Οι ταινίες δράσεις, προκαλούν μεγαλύτερη δραστηριότητα στην αμυγδαλή όταν δείχνουν φοβισμένα και θυμωμένα πρόσωπα. Αυτή η αυξημένη συναισθηματική ανταπόκριση υποδηλώνει ότι τα άτομα που τις προτιμούν μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε έντονες συναισθηματικές εμπειρίες. Αντίθετα, οι οπαδοί των θρίλερ παρουσίασαν μειωμένη δραστηριότητα της αμυγδαλής, υποδηλώνοντας μια πιο υποτονική συναισθηματική αντίδραση στα ίδια ερεθίσματα.
Φαίνεται λοιπόν ότι τα άτομα που είναι πιο επιρρεπή στην ανταπόκριση και την προσέγγιση του φόβου είναι εκείνα που προτιμούν ταινίες που προκαλούν αυτή τη συναισθηματική διέγερση.
Όσο για τους λάτρεις των ταινιών κωμωδίας, παρουσίασαν αυξημένη λειτουργία στην αμυγδαλή και τον επικλινή πυρήνα. Αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να έχουν γενικά υψηλότερη ανταπόκριση στα συναισθηματικά ερεθίσματα, ανεξάρτητα από το αν τα συναισθήματα είναι θετικά ή αρνητικά.
Τα άτομα που αγαπούν τα ντοκιμαντέρ παρουσίασαν μειωμένη δραστηριότητα και στις δύο περιοχές του εγκεφάλου, παρόμοια με όσους προτιμούν τα θρίλερ. Αυτό θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει μια προτίμηση για πιο τεκμηριωμένο, λιγότερο συναισθηματικά φορτισμένο περιεχόμενο.
* Πηγή: Vita
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις