Economist: Ο πόλεμος στην Ουκρανία ταράζει τους Ελληνοκύπριους, αλλά είναι… τυχεροί
Παρά την απώλεια Ρώσων τουριστών και επιχειρήσεων, η κυπριακή οικονομία έχει σταθεί τυχερή, αλλά για πόσο ακόμα, αναφέρει ο Economist.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, ήδη από τη δεκαετία του 1990, ήταν πόλος έλξης των Ρώσων, καθώς μετατράπηκε σε φορολογικό παράδεισο. Η Λεμεσός, μάλιστα, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της, ονομάστηκε «Λεμεσόγκραντ».
Ένα πλέον ανενεργό σύστημα «χρυσού διαβατηρίου», σύμφωνα με το οποίο οι επενδυτές θα μπορούσαν να πληρώσουν 2,2 εκατομμύρια ευρώ για να λάβουν κυπριακό διαβατήριο, το οποίο χορηγεί την υπηκοότητα της ΕΕ, εδραίωσε τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Η Κύπρος ως αντάλλαγμα «ήταν σε ένα στάδιο τεχνικά ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη Ρωσία» αναφέρει ο Economist, υπογραμμίζοντας όμως ότι, πλέον ο πόλεμος έχει φέρει τα πάνω κάτω.
Ως χώρα που έχει υποστεί παράνομη εισβολή, η Κύπρος -και οι τράπεζές της- δεν είχαν άλλη επιλογή από το να συμμορφωθούν με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, λέει στον Economist ο Θεόδωρος Γκότσης, αναπληρωτής επικεφαλής πολιτικής ασφαλείας στο υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία.
Οι Ρώσοι στα Κατεχόμενα είναι περισσότεροι από τους Ουκρανούς, λέει το βρετανικό δημοσίευμα, υπογραμμίζοντας ότι αυτό αντικατοπτρίζει την κατάστασή των ως διεθνών παρίων.
Από μακριά, το Κρεμλίνο έχει προκαλέσει μνησικακία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, λέει ο Economist.
Σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο Μέτε Χατάι, είναι δύσκολο να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός, αλλά εκτιμά ότι πρόκειται για περίπου 20.000 Ρώσους και Ουκρανούς που ζουν στα Κατεχόμενα.
«Μερικοί από τους Ρώσους μετακόμισαν εκεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, το διεθνώς αναγνωρισμένο ελληνοκρατούμενο νότιο τμήμα, μετά την επιβολή μιας σειράς κυρώσεων στη Ρωσία μετά την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία το 2022. Άλλοι έχουν ταξιδέψει από την ίδια τη Ρωσία μέσω Κωνσταντινούπολης» λέει ο Economist.
Η Ksenia Mukhortova, πρόεδρος μιας εταιρείας Ουκρανο-Κυπριακής φιλίας, λέει ότι οι Ουκρανοί τείνουν να μην πάνε στον βορρά, καθώς είναι σαν να πηγαίνουν στην Κριμαία, την οποία άρπαξε η Ρωσία το 2014. «Και οι δύο υποστηρίζουν την κατοχή εδαφών άλλων λαών» υπογραμμίζει.
Μια πρώην εργαζόμενη στον τομέα της πληροφορικής που ζει στη Λεμεσό για δέκα χρόνια, θεωρεί δύσκολη τη φιλία με τους Ρώσους μετά την εισβολή του 2022. «Δεν θέλουν να μιλήσουν γι’ αυτό», λέει. «Τώρα δεν είναι καλή στιγμή. Χάνουμε και το ξέρουμε».
Από μακριά, το Κρεμλίνο έχει προκαλέσει μνησικακία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, λέει ο Economist.
Ωστόσο, παρά την απώλεια Ρώσων τουριστών και επιχειρήσεων, η κυπριακή οικονομία ήταν τυχερή, λέει η Φιόνα Μούλεν της συμβουλευτικής εταιρείας στη Λευκορωσία, Sapienta Economics. «Έχει ένα σωρό Λιβανέζους και Ισραηλινούς πελάτες που θέλουν ένα ασφαλές μέρος για να κάνουν επιχειρήσεις», λέει.
Από τις 7 Οκτωβρίου 2023 έφτασε ένα ρεύμα Ισραηλινών, ενώ το χάος στον Λίβανο έχει προκαλέσει άλλη μια εισροή στο νότιο τμήμα του νησιού.
Η Κύπρος επωφελήθηκε εδώ και πολύ καιρό από την καταστροφή στο ανατολικό άκρο της Μεσογείου ως καταφύγιο για τους πλούσιους που έφυγαν από τη σύγκρουση, λέει ο Χιούμπερτ Φάουστμαν στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας.
Αλλά αυτή τη φορά ορισμένοι Κύπριοι αξιωματούχοι ανησυχούν από τις προβλέψεις ότι άλλοι 10.000 Λιβανέζοι πρόσφυγες θα μπορούσαν να φτάσουν στις ακτές της Κύπρου, κάνοντας τον Economist να αναρωτιέται αν θα συνεχίσει η Κύπρος να είναι τυχέρη.
- Γαλλία: Θα φιλοξενήσει διεθνή διάσκεψη τον Ιανουάριο για την πολιτική «μετάβαση» στη Συρία
- ΗΠΑ: «Παράθυρο ευκαιρίας» για τον Τραμπ να διαπραγματευθεί με το Ιράν, βλέπει ο Μπλίνκεν
- Ισραήλ: «Κόκκινος συναγερμός» για επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο στο Τελ Αβίβ
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ εναντιώνεται στη συμφωνία για τα δημοσιονομικά και ο κίνδυνος shutdown βρίσκεται προ των πυλών
- Ρωσία: «Η δοκιμαστική εκτόξευση του Ορέσνικ ανάγκασε το Λονδίνο να κάνει πίσω»
- Κίεβο: O Ζελένσκι συζήτησε με Μακρόν, Σολτς και ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της Ουκρανίας